28 Αυγ 2018

Jaguar Land Rover: Με τα μάτια μιλάμε εμείς…

Ένα αυτόνομο όχημα έρευνας διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο μιμείται την επαφή που έχουν τα μάτια ενός οδηγού με εκείνα ενός πεζού που επιχειρεί να διασχίσει τον δρόμο, δοκιμάζει η Jaguar Land Rover.

Jaguar Land Rover eye pod

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι έως και το 63% των πεζών ανησυχεί για το πόσο δύσκολη θα είναι η διέλευση των δρόμων όταν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό αρχίσουν να κυκλοφορούν «ελεύθερα» στους δρόμους. Για το λόγο αυτό, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει την εμπιστοσύνη που έχουν οι πεζοί στη σύγχρονη τεχνολογία, και δη σε εκείνη της αυτόνομης οδήγησης, η βρετανική Jaguar Land Rover ανέπτυξε ένα αυτόνομο όχημα με «εικονικά μάτια», το οποίο μπορεί να μιμείται την επαφή με τα μάτια που γίνεται μεταξύ πεζού και οδηγού πριν ο πρώτος αποφασίσει να διασχίσει ένα δρόμο.

Το συγκεκριμένο όχημα, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στα πλαίσια του project Autodrive, έχει ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 500 δοκιμές που αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν πώς τα μελλοντικά συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα μπορούν να αναπαράγουν την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά την οδήγηση.

Σε δοκιμές που έγιναν σ’ έναν ειδικά κατασκευασμένο δρόμο στο Coventry, τα τεράστια εικονικά μάτια του οχήματος «κοιτάζουν» έναν πεζό που περιμένει να διασχίσει το δρόμο στέλνοντας σήμα σε αυτόν ότι το όχημα τον έχει εντοπίσει και πως προτίθεται να σταματήσει. Οι μηχανικοί, σε συνεργασία με μία ομάδα ψυχολόγων, καταγράφουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης του ατόμου πριν και μετά την «επαφή με τα μάτια», ούτως ώστε να διαπιστώσουν αν ο πεζός είναι αρκετά βέβαιος ότι το αυτοκίνητο θα σταματήσει ή αν φοβάται πως οι αισθητήρες του δεν θα τον «διαβάσουν» θέτοντας τη σωματική του ακεραιότητα σε κίνδυνο στην περίπτωση που αποφασίσει να διασχίσει το δρόμο.

Ο Pete Bennett, διευθυντής έρευνας του τμήματος μελλοντικής κινητικότητας της Jaguar Land Rover, δήλωσε για το όλο εγχείρημα τα εξής:

«Είναι στη φύση του ατόμου να κοιτά τον οδηγό του οχήματος που πλησιάζει πριν διασχίσει το δρόμο. Η κατανόηση του πώς αυτό μεταφράζεται στον πιο αυτοματοποιημένο κόσμο του αύριο, είναι σημαντικό. Θέλουμε να μάθουμε αν είναι ευεργετικό να παρέχουμε στους ανθρώπους πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις ενός οχήματος ή αν το να αφήσουμε έναν πεζό να γνωρίζει ότι έχει αναγνωριστεί είναι αρκετό για να βελτιώσει την εμπιστοσύνη που νιώθει»._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Jaguar Land Rover eye pod
  • Jaguar Land Rover eye pod
  • Jaguar Land Rover eye pod
  • Jaguar Land Rover eye pod