top icon
Επικαιρότητα

Οι εργαζόμενοι της Opel αντιδρούν στις προτάσεις περικοπών της PSA

Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι προτάσεις του Carlos Tavares που αφορούν σε περικοπές στις θέσεις εργασίας σε εργοστάσια της Opel που βρίσκονται στη Γερμανία.

Οι προαναγγελθείσες περικοπές θέσεων εργασίας στην Opel αναμένεται να εξοικονομήσουν αρκετά κεφάλαια, ούτως ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι ανάκαμψης τους οποίους έχει θέσει για λογαριασμό της το γκρουπ PSA. Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, το εν λόγω ψαλίδισμα βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των εργαζομένων της πρώτης στη Γερμανία, κάτι μάλιστα που είχε ως αποτέλεσμα την έμμεση… διαμάχη τους με τους συναδέλφους τους στη Γαλλία, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν περεταίρω βάρη προκειμένου η γερμανική εταιρεία να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει ήδη εξαγγείλει ο Carlos Tavares, η PSA σκοπεύει να στείλει… σπίτια τους περί τους 3.700 εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου από την Opel. Μάλιστα, η γαλλική εταιρεία έχει ήδη «στοχοποιήσει» τους 2.000 εξ αυτών, όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εργαζομένων της γερμανικής εταιρείας, Wolfgang Schaefer-Klu.

«Δεν ανησυχώ για την επίτευξη των στόχων που αφορά στη μείωση του κόστους. Το ερώτημα τώρα είναι αν έχουμε αρκετό προσωπικό ώστε να διεειριστύμε επιτυχώς τον υφιστάμενο φόρτο εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Wolfgang Schaefer-Klu.

Η ένταση ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων της Opel στη Γερμανία και τους ιθύνοντες της PSA πυροδοτήθηκαν αμέσως μετά την άρνηση των πρώτων να υποχωρήσουν στην απαίτησή τους για αύξηση μισθών ύψους 4,3% για το 2018 ως αντάλλαγμα της δέσμευσης των Γάλλων να προχωρήσουν στην παραγωγή ενός νέου μοντέλου στο εργοστάσιο του Eisenach, κίνηση που θα «διασφαλίσει το μέλλον του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη προσκείμενα στο περιβάλλον του Carlos Tavares.

Στο όλο ζήτημα φαίνεται πως παρενέβη και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον CEO της PSA έχοντας μαζί του την Παρασκευή που πέρασε μία «ανοιχτή και εποικοδομητική συνομιλία», σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ηχηρή ήταν και η παρέμβαση του γαλλικού σωματίου εργαζομένων Force Ouvriera, το οποίο κάλεσε τους Γερμανούς συναδέλφους του και ειδικότερα το συνδικάτο IG Metall «να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά στις απαραίτητες περικοπές κόστους στην Opel». Επ’ αυτού, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής του σωματείου, Christian Lafaye:

«Φαίνονται έτοιμοι να αναγκάσουν τα μέλη του υπόλοιπου γκρουπ να σηκώσουν το βάρος. Τα γαλλικά συνδικάτα δεν θα επιτρέψουν στους εργαζόμενούς τους να σηκώσουν το βάρος ενός τρίτου σχεδίου ανάκαμψης»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ