X
Διεθνείς αγώνες

Με ελληνικό άρωμα το Rally Dakar του 2022

Ο Βαγγέλης Μπερσής με τον Φώτη Κουτσουμπό θα ζήσουν την σημαντικότερη αγωνιστική τους περιπέτεια, καθώς θα αγωνιστούν στο Rally Dakar 2022 με Mitsubishi Pajero Evolution, το οποίο προετοιμάζει η Mitsubishi Ralliart Team Italy.

Το Rally Dakar εδώ και τέσσερις δεκαετίες αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στον πλανήτη για οδηγούς και μηχανές. Στον φετινό αγώνα για πρώτη φορά θα έχουμε και ελληνική εκπροσώπηση στα αυτοκίνητα, με τους Βαγγέλη Μπερσή και Φώτη Κουτσουμπό να παίρνουν το βάπτισμα του πυρός στην κατηγορία Dakar Classic με το Mitsubishi Pajero Evolution της Mitsubishi Ralliart Team Italy.

Από την 1η Ιανουαρίου έως την 14η Ιανουαρίου 2022, το πλήρωμα θα διασχίσει περίπου 4.000 απαιτητικά χιλιόμετρα στις απέραντες εκτάσεις της Σαουδικής Αραβίας, με τους αμμόλοφους που φτάνουν τα 250 μέτρα σε ύψος και τις ατελείωτες ώρες οδήγησης να αποτελούν μερικές από τις δυσκολίες που θα συναντήσει το ελληνικό πλήρωμα.

Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα…

Το να λάβεις μέρος στον δυσκολότερο αγώνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο αποτελεί από μόνο του σπουδαίο γεγονός, το να είσαι μάλιστα και το πρώτο ελληνικό πλήρωμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που κρύβει το Rally Dakar, προσδίδει μία ξεχωριστή βαρύτητα στο όλο εγχείρημα.

 Από την φύση του ο Βαγγέλης Μπερσής είναι λάτρης της περιπέτειας και της αδρεναλίνης, με πολυετή εμπειρία στους αγώνες Cross Country Rally, αυτή τη φορά ο ίδιος θέλει να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να γίνει κομμάτι της ασύγκριτης ανθρώπινης περιπέτειας που λέγεται Rally Dakar. Άλλωστε διακαής πόθος στην καριέρα κάθε αγωνιζόμενου είτε επαγγελματία, είτε απλού εραστή των αγώνων, αποτελεί η συμμετοχή στο Rally Dakar.

Με πλούσια αγωνιστική δράση σε αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Βαγγέλης Μπερσής αφήνει στην προκειμένη περίπτωση το αγαπημένο του Toyota Hilux με το οποίο και πρωταγωνιστεί στους αγώνες Cross Country Rally τα τελευταία χρόνια και θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι ενός Mitsubishi Pajero Evolution της Mitsubishi Ralliart Team Italy στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας.

Σε αυτή την αγωνιστική περιπέτεια ο Βαγγέλης θα έχει δίπλα του ως συνοδηγό και συνοδοιπόρο, καθώς στο Rally Dakar το πλήρωμα αποκτά έναν διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας, τον Φώτη Κουτσουμπό. Πολλά χρόνια μαζί στους αγώνες έχουν την απαραίτητη ομοιογένεια που απαιτούν οι συνθήκες για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.

Dakar Classic

Το ελληνικό πλήρωμα με το Mitsubishi Pajero Evolution και αριθμό συμμετοχής #769, θα αγωνιστεί στο Dakar Classic, το οποίο αποτελεί την νέα κατηγορία που θεσπίστηκε στο Rally Dakar του 2021.

Στην πρώτη του εκδοχή το Dakar Classic του 2021, προσέλκυσε 24 οχήματα τα οποία έχουν χρονολόγία πριν από το έτος 2000. Καθώς οι εικόνες και τα μοναδικής ομορφιάς και αγωνιστικής αξίας αυτοκίνητα έκαναν την εμφάνιση τους στις ε.δ. του αγώνα, το ενδιαφέρον τόσο των αγωνιζόμενων όσο και τως θεατών έκανε την κατηγορία πόλο έλξης.

Μπορεί ο Marc Douton με το buggy Sunhill να ήταν ο νικητής του πρώτου Dakar Classic, ο μεγάλος κερδισμένος ήταν το ίδιο το Rally Dakar, καθώς μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης έδωσε κίνητρα και ιδέες στους λάτρεις των οχημάτων παλαιότερης χρονολογίας.

Φτάνουμε στο φετινό Dakar Classic, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία από πλευράς συμμετοχών. Στην κατηγορία θα βρεθούν 154 αυτοκίνητα των δεκαετιών του 1980 και 1990, γεγονός που υπόσχεται συναγωνισμό από την αρχή έως το τέλους του αγώνα.

Ανάμεσα τους φυσικά και οι “δικοί μας” Βαγγέλης Μπερσής και Φώτης Κουτσουμπός με το Mitsubishi Pajero Evolution της Mitsubishi Ralliart Team Italy. Το ελληνικό πλήρωμα εκτός από τις συνθήκες θα κληθεί να αντιμετωπίσει πληρώματα από όλο τον κόσμο τα οποία θα συμμετέχουν με αυτοκίνητα σπάνιας αγωνιστικής κληρονομιάς (Peugeot 504, Porsche 911 “Safari”, Peugeot 205 T16 κ.α.).

Οι διοργανωτές για να διαφυλάξουν την ασφάλεια των αυτοκινήτων και των πληρωμάτων έχουν πραγματοποιήσει κάποιες αλλαγές στις ε.δ., όπως για παράδειγμα σε ορισμένα τμήματα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της διαδρομής, θα κρίνεται μόνο η πλοήγηση, δεν θα υπάρχει χρονόμετρο και κάθε επιπλέον χιλιόμετρο που θα καλύπτεται θα κοστίζει βαθμούς στους οδηγούς.

Ο δρομός προς την επιβίωση…

Μπορεί το Dakar Classic να μην περιλαμβάνει όλο το μήκος του αγώνα, παρόλα αυτά οι συμμετέχοντες έχουν να αντιμετωπίσουν 4.000 αγωνιστικά χιλιόμετρα γεμάτα προκλήσεις. Με τον αγώνα στην Σαουδική Αραβία να πλησιάζει, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για κάθε πλήρωμα, καθώς πρέπει να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να είναι άρτια προετοιμασμένο τόσο σωματικά όσο και ψυχικά για τις 12 ε.δ. του αγώνα.

Το ελληνικό πλήρωμα συνεργάζεται στενά με την Mitsubishi Ralliart Team Italy, για να μάθει το καινούργιο του αυτοκίνητο, καθώς πρόκειται για μία ιδιαίτερη αγωνιστική κατασκευή. Η προετοιμασία περιλαμβάνει για τους Βαγγέλη Μπερσή και Φώτη Κουτσουμπό, συμμετοχή σε αγώνες προετοιμασίας και εντατική προπόνηση λίγο πριν την έναρξη του κυρίως αγώνα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας το ελληνικό πλήρωμα θα βρεθεί στο Μαρόκο, μαζί με πληθώρα άλλων ανταγωνιστών ώστε να λάβουν μέρος σε αγώνα “πρόλογο” πριν την μεγάλη περιπέτεια που ακούει στο όνομα Rally Dakar.

Φυσικά η οδήγηση και η εκμάθηση του αγωνιστικού τους όπλου αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της προετοιμασίας στο δρόμο προς την επιβίωση στους ατελείωτους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας για το ελληνικό πλήρωμα.

Η εξάσκηση στην πλοήγηση και η μελέτη του χάρτη των ε.δ. της φετινής διαδρομής αποτελεί το σημείο κλειδί, ώστε να μην βρεθούν σε μπελάδες από νωρίς με το Mitsubishi Pajero Evolution.

Επιπρόσθετα αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι για την ασφάλεια ενός πληρώματος αποτελεί η εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών αν και κανείς δεν εύχεται κάτι τέτοιο, για τον λόγο αυτό οι Βαγγέλης Μπερσής και Φώτης Κουτσουμπός, παρακολούθησαν και εκπαιδεύτηκαν και σε αυτόν τον τομέα, καθώς η ασφάλεια αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι των αγώνων τα τελευταία χρόνια.

Κομμάτι του μύθου

Από την 1η Ιανουαρίου έως την 14η Ιανουαρίου 2022, οι Βαγγέλης Μπερσής και Φώτης Κουτσουμπός θα βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρόκληση που όμοια της δεν θα έχουν ξαναζήσει, αναμφίβολα πέτυχαν τον πρώτο στόχο τους που είναι να βρεθούν στο Rally Dakar, έαν θα πετύχουν και τον μεγαλύτερο στόχο που είναι ο τερματισμός στον σκληρότερο αγώνα του κόσμου, αυτό θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Εμέις ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία._ Γ. Τ.

Γνωρίζοντας το πλήρωμα:

Βαγγέλης Μπερσής

Έτος γέννησης: 17 Δεκεμβρίου 1959

Επάγγελμα: Λογιστής

Φώτης Κουτσουμπός

Έτος γέννησης: 17 Σεπτεμβρίου 1976

Επάγγελμα: Μηχανικός αυτοκίνητων

Mitsubishi Pajero Evolution

Χρονολογία: 1997-1999

Κινητήρας: 3.500 κ.εκ.

Κίνηση: Και στους τέσσερις τροχούς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!