X
Διεθνείς αγώνες

Opel Corsa-e Rally: Η υποδομή φόρτισης των ηλεκτρικών αγωνιστικών (+video)

Η πρεμιέρα του ADAC Opel e-Rally Cup πλησιάζει και η γερμανική μάρκα παρουσιάζει τις προδιαγραφές της υποδομής φόρτισης για τα Opel Corsa-e Rally.

Το νεοσύστατο ADAC Opel e-Rally Cup, που θα περιλαμβάνει αγώνες στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη με αμιγώς ηλεκτρικά Opel Corsa-e Rally ενιαίων προδιαγραφών, έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι προφανής και αφορά στη χρήση αμιγώς ηλεκτρικών Opel Corsa, ισχύος 100 kW (136 ίπποι).

Η υποδομή φόρτισης των Opel Corsa-e Rally

Όπως ανακοίνωσε η Opel, στο θεσμό θα χρησιμοποιείται κινητή υποδομή φόρτισης, που θα προέρχεται από την εταιρεία eLoaded.

Φτάνοντας στα τελικά στάδια προετοιμασίας ενόψει της έναρξης του θεσμού, στις 11-12 Ιουνίου με το ADAC Rally Stemweder Berg, όπου μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει ως guest driver ο Timo Scheider, οι υπεύθυνοι της Opel Motorsport αναζήτησαν την πιο βιώσιμη λύση για τη φόρτιση των αμιγώς ηλεκτρικών Opel Corsa-e Rally.

Η λύση που προκρίθηκε, είναι κινητή και αφορά στην εταιρεία eLoaded. Με βάση όσα αναφέρουν οι άνθρωποι της Opel, η ενέργεια παίρνει τροφοδοσία από δημόσιο δίκτυο μέσης ή χαμηλής τάσης και κατανέμεται στις μονάδες φόρτισης, μέσω ενός “DCBus”.

Αυτό συνεισφέρει στη μείωση των απωλειών ενέργειας ανάμεσα στο δίκτυο και τη θύρα φόρτισης του αυτοκινήτου.

Opel Corsa-e Rally: Η λειτουργία της υποδομής φόρτισης

H Opel Motorsport είχε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης του ADAC Opel e-Rally Cup. Στη διαδικασία χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται ανανεώσιμες πηγές του δημόσιου ηλεκτρικού δικτύου.

Ένας μετασχηματιστής ειδικά διαμορφωμένος για χρήση σε ράλλυ, που ονομάζεται Power House, είναι υπεύθυνος για την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσης τάσης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται μια ενδιάμεση αποθήκευση και κατά συνέπεια, απώλεια ενέργειας.

Η μέγιστη ισχύς είναι 2.0 megawatts σε 18 σημεία φόρτισης, καθένα από τα οποία βρίσκεται στο χώρο σέρβις του κάθε αυτοκινήτου.

Σε κάθε σημείο φόρτισης προκύπτει τροφοδοσία έως 140 kW, την ώρα που τα αγωνιστικά Opel Corsa e-Rally έχουν δυνατότητα φόρτισης με μέγιστη ισχύ 100 kW σε συνεχές ρεύμα (DC).

Η φόρτιση της μπαταρίας, που έχει χωρητικότητα 50 kWh, έως το 80%, επιτυγχάνεται σε 30 λεπτά, οπότε για αυτό αρκεί ακόμη και ο χρόνος ενός ενδιάμεσου σέρβις.

Σημειωτέον, πως τα σημεία επαναφόρτισης μπορούν να τοποθετηθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, χάρη στην αρθρωτή σχεδίαση του συστήματος eLoaded. Έτσι, η χρήση τους σε μεταβαλλόμενα σημεία, όπως το εκάστοτε σέρβις παρκ, αλλά κι η διαδικασία συναρμολόγησης-αποσυναρμολόγησης γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη, αφού μπορεί να συμβεί εντός μιας ημέρας.

«Η επιλογή μιας υποδομής φόρτισης κατάλληλης για τις ανάγκες του ADAC Opel e-Rally Cup ήταν μία πολυσύνθετη διαδικασία με αντίστοιχα μεγάλη διάρκεια», εξηγεί ο Διευθυντής της Opel Motorsport, Jörg Schrott. «Η κινητή υποδομή φόρτισης της eLoaded είναι σαφέστατα η καλύτερη λύση. Γρήγορα έγινε αντιληπτό πόσο σημαντική ήταν και μαζί αναπτύξαμε ένα σύστημα που είναι βιώσιμο, ισχυρό και ευέλικτο».

Το πρόγραμμα του θεσμού

ADAC Rallye Stemweder Berg, 11-12 Ιουνίου (DRM)

ADAC Rallye Oberehe (Hillesheim), 14 Αυγούστου (R70)

Barum Czech Rally Zlín, 27-29 Αυγούστου (FIA ERC)

ADAC Rallye Hinterland (Dautphetal), 18 Σεπτεμβρίου (R70)

ADAC Wartburg Rallye (Eisenach), 2 Οκτωβρίου (R70)

ADAC 3-Städte Rallye (Freyung), 15-16 Οκτωβρίου (DRM)

Video για το Opel Corsa-e Rally Car

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!