X
Eλληνικοί αγώνες

Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου: Ίδια μα τόσο διαφορετική

Με αφορμή την 20ή Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου που διοργανώνεται από το Αθλητικό Σωματείο Start Line στις 24-25 Ιουλίου, ανακαλύπτουμε πώς μία Ανάβαση φιλικού χαρακτήρα κατάφερε να γίνει ο “αγωνιστικός προορισμός” του καλοκαιριού. 

Μπορεί η Ανάβαση Ριτσώνας, να είναι η “Μέκκα” των Ελληνικών Αγώνων Αναβάσεων και το σημείο αναφοράς για οδηγούς και θεατές από τον Ιούλιο του 1956, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, υπάρχει όμως μια Ανάβαση που από το 2002, αποτελεί την ευχάριστη νότα στις Ελληνικές Αναβάσεις και δεν είναι άλλη από την Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου!

Ιστορία

Ήταν Ιούλιος του 2002, όταν η Ιστορική Λέσχη ΠΑΛΑΣ, (από το 2004 Αθλητικό Σωματείο Start Line) αποφάσισε να διοργανώσει στην ορεινή Αρκαδία, και συγκεκριμένα στο γραφικό χωριό Δημητσάνα την 1η Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε (ούτε οι ίδιοι οι οργανωτές) πως η συγκεκριμένη Ανάβαση θα εξελιχθεί ως o αγωνιστικός προορισμός που όλοι οι αγωνιζόμενοι θα ήθελαν να λάβουν μέρος. Για την ιστορία ταχύτερος χρόνος της ημέρας στην 1η Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου, στα 2,7 χιλιόμετρα της διαδρομής έγινε από τον Μιχάλη Ευθυμίου με την BMW M3, ενώ 33 ήταν οι συμμετοχές του αγώνα

Ξεχωριστός χαρακτήρας

Η Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου κατάφερε από την πρώτη στιγμή να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τους άλλους αγώνες Αναβάσεων χάρη στον ξεχωριστό χαρακτήρα της. Το πολύ όμορφο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, η φιλοξενία του Δήμου Γορτυνίας που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τον αγώνα καθώς και το <<ευέλικτο ωράριο>> της Οργανωτικής Επιτροπής, αποτέλεσε σημείο κλειδί για την επιτυχία της συγκεκριμένης Ανάβασης. Το γεγονός πως δεν προσμετρούσε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων και είχε φιλικό χαρακτήρα έδωσε την δυνατότητα και στους ίδιους τους αγωνιζόμενους να έχουν μία διαφορετική προσέγγιση στον ίδιο τον αγώνα.

Αγώνας και διακοπές μαζί

Σαφώς όσοι αγωνιζόμενοι λάμβαναν μέρος στην Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου, ήθελαν πάντα να πετύχουν και την νίκη στην εκάστοτε κατηγορία, όμως στον συγκεκριμένο αγώνα δεν ήταν πάντα αυτό το ζητούμενο. Άλλωστε από μαρτυρίες αγωνιζόμενων σημασία είχε το ποιος θα φτάσει πρώτος στο τραπέζι που διοργάνωνε ο Δήμος Γορτυνίας μετά το τέλος του αγώνα, στο χωριό Ζυγοβίστι όπου ήταν και ο τερματισμός της Ανάβασης. Στο διαφορετικό χαρακτήρα του αγώνα βοήθησαν επίσης όλα αυτά τα χρόνια και οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι, οι οποίοι επανέφεραν την ατμόσφαιρα της <<παρέας>> που συναντούσαμε στους αγώνες αυτοκινήτου, τις δεκαετίες 80-90-00. Τα χαμόγελα, τα πειράγματα και η χαρούμενη διάθεση όλων, ήταν αυτό που έδινε διαφορετικό χρώμα στην συγκεκριμένη Ανάβαση και την έκανε τόσο αγαπητή σε όλους.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια…

Μπορεί η Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου, να μην προσμετρούσε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων, συγκέντρωνε παρόλα αυτά πολλές φορές αριθμό συμμετοχών μεγαλύτερο από Πρωταθληματικούς Αγώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της χρονιάς του 2005, όπου στις 16-17 Ιουλίου, 85 αγωνιζόμενοι δήλωσαν συμμετοχή στον φιλικό αυτό αγώνα. Ακόμη όμως και στα χρόνια τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της πανδημίας, ο αγώνας συγκεντρώνει αρκετά μεγάλο αριθμό συμμετοχών κάτι που φανερώνει και το πόσο αγαπούν οι οδηγοί την συγκεκριμένη Ανάβαση.

Ίδιος δρόμος με διαφορετική ρότα

Το εγχείρημα της Λέσχης ΠΑΛΑΣ το 2002, με την διοργάνωση ενός αγώνα διαφορετικού χαρακτήρα μας διδάσκει ένα πράγμα όλα αυτά τα χρόνια, πως για να πετύχει ένας αγώνας χρειάζεται και διαφορετική προσέγγιση.

Τα τελευταία χρόνια τα Αθλητικά Σωματεία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν χάσει την φαντασία στο να διοργανώσουν αγώνες που θα φέρουν μία αύρα ανανέωσης και εξέλιξης στο Ελληνικό Μηχανοκίνητο Αθλητισμό.

Ευελπιστούμε πως με οδηγό το Ράλλυ Ακρόπολις, θα δούμε και συνολικά μία νέα σελίδα στο άθλημα που τόσο αγαπάμε.

 

Φετινή Εκδοχή

Η φετινή Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου, διοργανώνεται στις 24-25 Ιουλίου ως είθισται από το Αθλητικό Σωματείο Start Line, υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας και αποτελεί τον δεύτερο γύρο για το Κύπελλο Αναβάσεων Νοτίου Ελλάδος. _Γ.Τ.

Πληροφορίες

Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου

Διοργανωτής: ΠΑΛΑΣ, Start Line

Πρώτη διοργάνωση: 13-14 Ιουλίου 2002

Περισσότερες συμμετοχές: 85 (4η Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου, 16-17 Ιουλίου 2005)

Πληροφορίες Διαδρομής:

Μήκος 2700 μέτρα, 10 στροφές

Υψόμετρο αφετηρίας 982 μέτρα, υψόμετρο τερματισμού 1152 μέτρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!