20 Απρ 2017

2017 World Endurance Championship

Η φετινή σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής (WEC) ξεκίνησε με νίκη της Toyota στις 6 ώρες του Silverstone. Κορυφαίος αγώνας του θεσμού είναι όπως πάντα οι 24 Ώρες του Le Mans, ενώ θα ολοκληρωθεί στο Μπαχρέιν τον Νοέμβριο.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής συνδιοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και την Automobile Club de l'Ouest (ACO). Η διακεκριμένη αυτή σειρά αγώνων, αλλά και εξαιρετικά δημοφιλής παλαιότερα, περιλαμβάνει τα πρωτότυπα και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα μεγάλου τουρισμού που χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (LMP1, LMP2, LMGTE Prο, LMGTE Am). Η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με τις 6 ώρες στο circuit του Silverstone και θα τελειώσει στο Μπαχρέιν τον Νοέμβριο, με κορυφαίο αγώνα της χρονιάς όπως πάντα την 85η διεξαγωγή των 24 ωρών του Le Mans.

Τα 1.000 χιλιόμετρα ή έξι ώρες στο αυτοκινητοδρόμιο-σφραγίδα της Μεγάλης Βρετανίας διεξήχθησαν για πρώτη φορά στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής το 1976. Τις πιο πολλές νίκες στο Silverstone από πλευράς κατασκευαστών έχει η Porsche (7), ενώ τρεις πιλότοι μοιράζονται τον άτυπο τίτλο του πολυνίκη του εξάωρου αγώνα: Jacky Ickx, Jochen Mass και Allan McNish (έχουν από 4). Για την Τoyota, ήταν η δεύτερη νίκη της εκεί (η πρώτη το 2014, με την TS040 Hybrid).

O αγώνας διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 14-16 Απριλίου και πρώτο είδε την καρό σημαία το πλήρωμα της TS050 Hybrid με τον αριθμό 8 (Anthony Davidson, Kazuki Nakajima, Sébastien Buemi). Τις επόμενες δύο θέσεις στο βάθρο των νικητών κατέλαβαν δύο Porsche 919 Hybrid, με οδηγούς τους Bernhard, Bamber, Hartley και Jani, Lotterer, Tandy. Στους επίσημους χορηγούς της Porsche συμπεριλαμβάνεται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η ελβετική ωρολογοποΐα Chopard. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τρία πρωτότυπα που ανέβηκαν στο βάθρο συμπλήρωσαν τους ίδιους γύρους (197), ενώ οι τέταρτοι της γενικής κατάταξης (Tung, Jarvis, Laurent) τερμάτισαν τρεις γύρους πίσω (194) με Oreca 07-Gibson. Η Toyota Gazoo Racing TS050 Hybrid των νικητών σημείωσε και τον ταχύτερο γύρο του αγώνα (1:39.804). Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας την ώρα του αγώνα δεν ξεπερνούσε τους 11 βαθμούς και το ψιλόβροχο που έφευγε και επανερχόταν δεν χάλασε καθόλου την καλή διάθεση των 50.000 φίλων του Σπορ που βρέθηκαν στη βρετανική πίστα.

Eπόμενος αγώνας, οι έξι ώρες του Spa-Francorchamps, στις 6 Μαΐου...


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2017

6 ώρες Spa-Francorchamps, 6 Μαΐου

24 ώρες Le Mans, 17–18 Ιουνίου

6 ώρες Nürburgring, 16 Ιουλίου

6 ώρες Mexico, 3 Σεπτεμβρίου

6 ώρες Circuit of the Americas, 16 Σεπτεμβρίου

6 ώρες Fuji Speedway, 15 Oκτωβρίου

6 ώρες Shanghai, 5 Noεμβρίου

6 ώρες Bahrain, 18 Noεμβρίου

Περισσότερες φωτογραφίες: