top icon
Επικαιρότητα

Νέοι αυτοκινητόδρομοι: Πόσα θα πληρώνουμε

Το μόνο που θα μειωθεί είναι ο χρόνος ταξιδίου.

Όπως είναι αναμενόμενο, μαζί με τα νέα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που μέσα στις προσεχείς μέρες πρόκειται να παραδοθούν στην κυκλοφορία, έρχονται και οι ανάλογες αυξήσεις στο κόστος των διοδίων. Ας δούμε λοιπόν πόσο ακριβώς θα κοστίσουν στην τσέπη των ταξιδιωτών οι ταχύτερες και πιο ασφαλής μετακινήσεις τους μέσω των νέων οδικών δικτύων. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη,  στις 6 Απριλίου θα παραδοθούν οι σήραγγες των Τεμπών και την Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου η Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Αυτή τη στιγμή, το κόστος για ένα επιβατικής χρήσεως όχημα ανέρχεται στα 28,5 ευρώ, ήτοι 57 ευρώ με επιστροφή. Με την παράδοση του τμήματος των Τεμπών αναπροσαρμόζεται το κόστος στα διόδια Μακρυχωρίου και Λεπτοκαρυάς, από 1,40 σε 2,50 ευρώ και από 1,90 σε 3,10 ευρώ αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή όμως με τη χρήση των νέων σηράγγων, καταργούνται από τον κεντρικό άξονα τα διόδια στον Πυργετό, στα οποία οι οδηγοί κατέβαλαν 2 ευρώ. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη φτάνει τα 0,30 ευρώ (0,6 ευρώ  με επιστροφή) με το τελικό κόστος να διαμορφώνεται στα 28,8 ευρώ (57,6 ευρώ με επιστροφή).

Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται πως σε πολλές περιπτώσεις το κόστος του καυσίμου είναι πιθανό να αγγίζει εκείνο των διοδίων. Ένα πετρελαιοκίνητο σούπερ μίνι, για παράδειγμα, το οποίο καταναλώνει στον αυτοκινητόδρομο περί τα 5 λίτ./100 χλμ., θα χρειαστεί 25 λίτρα καυσίμου για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ποσότητα που κοστίζει όχι περισσότερο από 30 ευρώ (25 λιτ.x1,2 ευρώ).

Αθήνα – Ιωάννινα

Από την Αθήνα έως την Πάτρα οι οδηγοί θα πρέπει να καταβάλλουν 11,5 ευρώ (2,10 ευρώ στον σταθμό Ελευσίνας, 1,8 ευρώ στον Ισθμό, 2,4 ευρώ στο Ζευγολατιό και 2,4 ευρώ στο Ρίο). Στο ποσό αυτό πρέπει να προσθέσει κανείς το κόστος της αερογέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, το οποίο ανέχεται στα 13,3 ευρώ. Από τα Αντίρριο έως τα Ιωάννινα το κόστος για το «πέρασμα» από τους σταθμούς σε Κλόκοβα, Αγγελόκαστο, Μενίδι και Τέροβο, θα φτάνει τελικά στα 12,45 ευρώ. Το άθροισμα όλων των παραπάνω μας κάνει 37,25 ευρώ (74,5 ευρώ με επιστροφή).

Λαμία – Τρίκαλα

Ο νέος δρόμος Ξυνιάδα – Τρίκαλα θα έχει κόστος διοδίων 5,05 ευρώ με δυο σταθμούς σε Τρίκαλα και Σοφάδες, ενώ σε δεύτερη φάση θα προστεθούν άλλοι δυο σταθμοί σε Λιανοκλάδι και Οξύνεια με κόστος 7,95 ευρώ._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ