14 Ιουλ 2017

Daimler: Εισαγγελική έρευνα για 1 εκ. οχήματα με –πιθανώς- χειραγωγημένες εκπομπές CO2

Ένας ακόμα Γερμανός κατασκευαστής μπαίνει στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών της χώρας.

Daimler

Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της πόλης της Στουτγάρδης, εκεί όπου βρίσκεται το διοικητικό επιτελείο της γερμανικής φίρμας, εξέδωσαν πριν λίγες μέρες ένταλμα έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της Daimler αναφορικά με πιθανές υπερβάσεις στις εκπομπές ρύπων σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητά της τα οποία πωλήθηκαν από το 2008 έως και το 2016 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutesche Zeitung, δύο τύποι κινητήρων της γερμανικής εταιρείας, οι OM 642 και OM 651, πιστεύεται ότι «συνοδεύονταν» από συσκευές-λογισμικά που απενεργοποιούν τα συστήματα ελέγχου των εκπομπών ρύπων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις. Παρά το γεγονός ότι οι ως άνω συσκευές-λογισμικά επιτρέπονται σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ και των ΗΠΑ, πρέπει να γνωστοποιούνται στις αρχές, κάτι που η γερμανική εταιρεία φαίνεται πως δεν έκανε.

Από την περασμένη ήδη χρονιά η Daimler είχε η ίδια ανακοινώσει ότι θα διενεργήσει εσωτερική έρευνα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην πιστοποίηση των εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητά της. Σε σχετική μάλιστα δήλωσή της, η εταιρεία είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «θα διερευνηθούν όλες οι πιθανές ενδείξεις παρατυπιών και βεβαίως θα ληφθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες».

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως σε μετέπειτα ανακοίνωσή της, η Daimler είχε ξεκαθαρίσει πως «θα αμυνθεί εναντίον αγωγών από ιδιοκτήτες μοντέλων της που ισχυρίζονται ότι υπάρχει εξαπάτηση στις εκπομπές ρύπων».

Σχετικά με την εν εξελίξει έρευνα των δικαστικών αρχών της Στουτγάρδης, η Daimler αρνήθηκε να προβεί σε εκτενή σχολιασμό αναφέροντας μόνο πως «η εταιρεία ενήργησε σύμφωνα με το νόμο», δήλωση που επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της Υπουργείου Μεταφορών της Γερμανίας μετά και την ολοκλήρωση της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας που διεξήχθη παρουσία εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης και στελεχών της Daimler στο Βερολίνο.

Θυμίζουμε πως από τον περασμένο Μάιο μέχρι και σήμερα, η Daimler είδε 11 από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της στη Γερμανία να ερευνώνται εκτενώς από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές, οι εν λόγω έρευνες σχετίζονται «με γνωστά και μη πρόσωπα στους κόλπους της Daimler οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για απάτη και παραπλανητική διαφήμιση που συνδέεται με πιθανή χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων σε συγκεκριμένα μοντέλα της».

Πέρα από τις «εγχώριες» δικαστικές αρχές, η γερμανική εταιρεία διερευνάται αυτή τη στιγμή και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς και από την Environmental Protection Agency (EPA), την υπηρεσία που τον Σεπτέμβριο του 2015 αποκάλυψε το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων του VW Group._X.A.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Daimler
  • Daimler