top icon
Επικαιρότητα

Πως ένα σύγχρονο αυτοκίνητο μπορεί να κάνει…φτερά

Μια ηλεκτρονική συσκευή υψηλής τεχνολογίας σε… λάθος χέρια μπορεί να αποδειχτεί βούτυρο στο ψωμί των απανταχού κλεφτών. Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα σχετικής έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα ο αμερικάνικος οργανισμός National Insurance Crime Bureau.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, με τη χρήση μιας μυστηριώδους, όπως χαρακτηρίζεται, ηλεκτρονικής συσκευής, οι επίδοξοι διαρρήκτες μπορούν να εισέλθουν εύκολα στο εσωτερικών των αυτοκινήτων που αντί για το παραδοσιακό κλειδί εκκίνησης του κινητήρα διαθέτουν μπουτόν και να το… αφαιρέσουν σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, χωρίς μάλιστα να αφήσουν πίσω τους κανένα από τα συνηθισμένα σε τέτοιες περιπτώσεις ίχνη. Η εν λόγω συσκευή, η οποία αποτελείται από δύο μέρη, μπορεί, σύμφωνα με τους αμερικανούς, να συλλέξει από κοντινή σχετικά απόσταση το σήμα που ο κάτοχος «στέλνει» στο δέκτη του οχήματός του κάθε φορά που ο τελευταίος πατήσει το σχετικό κουμπί για το κλείδωμα ή ξεκλείδωμα των θυρών. Μόλις τα σχετικά δεδομένα αποθηκευτούν, εν συνεχεία μεταφέρονται στη δεύτερη συσκευή, την οποία η National Insurance Crime Bureau (NICB) αποκαλεί «κιβώτιο αναμετάδοσης», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τόσο για να ξεκλειδώσει ο επίδοξος ληστής το όχημά σας, όσο και για να το αφαιρέσει.

Ο Roger Morris, ο οποίος εκπροσωπεί την υπηρεσία NICB, ανέφερε πως τα συμπεράσματα της έρευνας εξήχθησαν ύστερα από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 35 αυτοκινήτων στην περιοχή του Σικάγο. Με την ολοκλήρωσή τους, ύστερα από δύο βδομμάδες οι «δοκιμαστές» της NICB κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό 19 μοντέλων και να… φύγουν εύκολα με 18 από αυτά. Μάλιστα, στα 12 από αυτά, οι άνθρωποί της είχαν τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν τους κινητήρες των αυτοκινήτων μετά το σβήσιμό τους.

Προς το παρόν, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των οχημάτων που έχουν υπεξαιρεθεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Roger Morris.

Σύμφωνα με την ΝICB, η προμήθεια της ηλεκτρονικής συσκευής με την οποία πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες έγινε από «έναν ειδικό σε θέματα ασφάλειας που εργάζεται σε μια εταιρεία στο εξωτερικό, η οποία παρέχει στους κατασκευαστές, καθώς και στις εταιρείες αντικλεπτικών, τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την ευπάθεια των δικών τους συστημάτων απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις».

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της National Insurance Crime Bureau σημείωσε πως «ένας κλέφτης με δεξιότητες στην τεχνολογία και τους υπολογιστές μπορεί να κατασκευάσει από μόνος του την/τις εν λόγω συσκευή/ές, κάτι που καθιστά τον εντοπισμό τους από τους κατασκευαστές μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση».

Ο CEO της National Insurance Crime Bureau, Joe Wehrle, σχολίασε επί του θέματος:

«Μπορεί οι συγκεκριμένες συσκευές να μην λειτουργούν σε όλες τις μάρκες οχημάτων, σίγουρα όμως σε πολλές άλλες οι κλέφτες έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν το αυτοκίνητο με χαρακτηριστική ευκολία»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ