Αγώνες Διεθνείς αγώνες

Gymkhana Grid: Ο τελικός στην Ελλάδα!

Στις 29-30 Οκτωβρίου, τα αστέρια του θεσμού Gymkhana Grid, όπως οι Κen Block και Petter Solberg, θα βρεθούν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Μαραθώνα, για την πραγματοποίηση του μεγάλου τελικού για το 2016!

Οι περισσότεροι, όταν ακούμε «Gymkhana», στο μυαλό μας φέρνουμε εικόνες του Ken Block με τα Subaru Impreza αρχικά, αλλά και τα Ford Fiesta, και προσφάτως την τετρακίνητη Mustang να πραγματοποιεί μία σειρά από εντυπωσιακά stunt σε πόλεις, αεροδρόμια ή δημόσιους δρόμους. Ο Αμερικανός, σούπερ σταρ πλέον, έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από τα ομώνυμα βίντεο, με αποτέλεσμα εδώ και μερικά χρόνια να έχει δημιουργήσει έναν ομώνυμο θεσμό με αγώνες ανά την Ευρώπη, όπου και στο τέλος, στο μεγάλο τελικό, βραβεύεται ο κορυφαίος όλων. Προς ευχάριστη έκπληξη όλων μας, η τελευταία συνάντηση της χρονιάς του Gymkhana Grid θα πραγματοποιηθεί φέτος στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μαραθώνα!

Έτσι, σήμερα οι εκπρόσωποι του Τύπου συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Μαραθώνα, στις εγκαταστάσεις της αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου, όπου και ενημερώθηκαν από τους ανθρώπους της οργάνωσης, και όχι μόνο, για το event που θα δούμε το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Στο πάνελ βρέθηκε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Ηλίας Ψινάκης, ο Υπεύθυνος Αθλητισμού της Περιφέρειας, κ. Σπύρος Πάντζας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Μιχελακάκης, αλλά και, εκπροσωπώντας το σύνδεσμο οδηγών, ο Λώρης Μελετόπουλος, πιο γνωστός σε εμάς ως «ΕΛ-ΕΜ». Μαζί τους βρέθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Proaction, Νίκος Διακάκης, η οποία και είναι η λέσχη που ουσιαστικά έφερε τον αγώνα στη χώρα μας, αλλά και, από την πλευρά της διοργανώτριας Gymkhana Grid, o event director James Gilbert. Πλάι τους γνωρίσαμε και δύο από τους πρωταγωνιστές του θεσμού, τον τέσσερις φορές Πρωταθλητή Ευρώπης στην κατηγορία των πισωκίνητων Luke Woodham, αλλά και τον δύο φορές Πρωταθλητή Ευρώπης στα τετρακίνητα Dmitrij Sribnyi.

Αρχικά, ο Δήμαρχος, κ. Ψινάκης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας στην περιοχή του Μαραθώνα, εκφράζοντας για ακόμα μία φορά έμπρακτα την υποστήριξή του στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από μερικούς μήνες άναψε το πράσινο φως για την αναβίωση της Ανάβασης Διονύσου, ενώ στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα το Αττικό Σπριντ, δύο δεξιοτεχνίες, αλλά και αγώνες Ιστορικών. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κ. Πάντζας από την πλευρά της Περιφέρειας, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ, κ. Μιχελακάκης, που δήλωσε ότι το εγχείρημα έχει τη διακριτική υποστήριξη της Ομοσπονδίας, όντας ένα σημαντικό γεγονός, που ακολουθεί ακόμα δύο διεθνείς διοργανώσεις (Ακρόπολις και Ιστορικό Ράλλυ) οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία μέσα στο 2016.

Στο πιο πρακτικό μέρος, ο James Gilbert μας εξήγησε μέρος της διαδικασίας και της φιλοσοφίας του αγώνα. Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ήταν στους αγώνες X-Games το 2013 στο Λος Άντζελες, ενώ τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα έξι συναντήσεις μέσα σε ένα έτος στην ευρύτερη Ευρώπη. Φέτος ο θεσμός έχει πάει τόσο στη Γερμανία όσο και σε Ισπανία και Μ. Βρετανία από δύο φορές. Η διαδικασία είναι απλή και έχει ως εξής: σημείο αναφοράς είναι μια διαδρομή που σχεδιάζεται από τους ανθρώπους της Hoonigan Racing. Κάθε οδηγός πρέπει να ολοκληρώσει δύο γύρους μιας συγκεκριμένης διαδρομής, που περιλαμβάνει ντριφτ και ό,τι άλλο απαιτείται. Ταυτόχρονα, ένα άλλο αυτοκίνητο θα εκτελεί την ίδια διαδρομή, με τον οδηγό που σημειώνει τον καλύτερο χρόνο να αναδεικνύεται νικητής. Οι νικητές προκρίνονται στην επόμενη φάση, μέχρι και το μεγάλο τελικό. Ουσιαστικά, μία μορφή δεξιοτεχνίας! Τα αυτοκίνητα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το σύστημα μετάδοσης, και συγκεκριμένα σε τετρακίνητα και πισωκίνητα.

Ο φετινός μεγάλος τελικός, που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού απέναντι στον ιδρυτή του θεσμού, Ken Block, αναμένεται να βρεθούν μερικά ακόμα σπουδαία ονόματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο λόγος φυσικά για τον πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή του WRC, και νυν του RallycrosRX, Petter Solberg, αλλά και τον ομόσταβλο του Ken Block στην ομάδα της Hoonigan στο Rallycross, Andreas Bakkerud. Φυσικά, όπως μας επιβεβαίωσαν οι άνθρωποι της οργάνωσης, ανάμεσά τους θα δούμε και όλους τους σπουδαίους αστέρες του σπορ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συμμετοχές θα αγγίξουν τις 64, με τις 34 από αυτές να προέρχονται από το εξωτερικό! Οι υπόλοιπες 30 θα καλυφθούν από Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι θα προκύψουν έπειτα από προκριματικό αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Οκτώβρη στην πόλη του Λουτρακίου! Οι 19 θα προέρχονται από την κατηγορία των αυτοκινήτων με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, και οι 11 από οδηγούς με τετρακίνητες κατασκευές.

Η πίστα θα βρίσκεται στο πάρκινγκ του Μαραθώνα, ουσιαστικά λίγο πριν από το σημείο αφετηρίας του Κλασικού Μαραθωνίου, και θα διαμορφωθεί από τους τεχνικούς της Proactiοn και της Gymkhana Grid, πληρώντας όλα τα απαραίτητα στάνταρντ ασφαλείας. Το πρόγραμμα του αγωνιστικού σαββατοκύριακου θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί Σαββάτου με ελεύθερα δοκιμαστικά και εν συνεχεία τους προκριματικούς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί smoke show, με εντυπωσιακά περάσματα και πυροτεχνήματα. Τέλος, το απόγευμα της Κυριακής θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση με τους τελικούς. Τα εισιτήρια είναι ήδη διαθέσιμα, και μπορείτε να ενημερωθείτε μέσα από τη σελίδα της Proaction στη διεύθυνση www.proactionracing.com._ Π. Τ.

 

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου