X
Blog

Προ των πυλών το ευρωπαϊκό Gigafactory

Η ελβετική ΑΒΒ Technology Ventures, σε συνεργασία με τη σουηδική Northvolt, ανακοίνωσαν πως ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής μπαταριών επί ευρωπαϊκού εδάφους, το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με τις προσδοκίες των δημιουργών του, να προσπεράσει σε δυναμική το αντίστοιχο της Tesla που βρίσκεται στη Νεβάδα των ΗΠΑ.

Διόλου τυχαία, επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είναι ο CEO της σουηδικής εταιρείας Northvolt, Peter Carlsson, ο οποίος στο παρελθόν είχε θητεύσει στην αμερικάνικη Tesla εκτελώντας χρέη υπευθύνου προμηθειών του εργοστασίου κατασκευής μπαταριών της τελευταίας που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Στόχος των δύο εταίρων είναι η δημιουργία επί σουηδικού εδάφους μιας μονάδας παραγωγής ανάλογης του Gigafactory του Elon Musk με δυναμική 32 GWh σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης το 2023.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό των ΑΒΒ Technology Ventures και Northvolt, το νέο αυτό εργοστάσιο θα ξεκινήσει την παραγωγική του διαδικασία το 2020. Η συνολική επένδυση εικάζεται πως θα ανέλθει σε περισσότερα από 4 δις €, ενώ στην εν λόγω μονάδα, παρά τους… αναρίθμητους αυτοματισμούς, θα απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι.

Μέχρι σήμερα, στο χώρο έκδηλο είναι το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας BMZ, η οποία μάλιστα έχει ξεκινήσει, σε πολύ μικρότερη βέβαια κλίμακα, την κατασκευή μπαταριών επί ευρωπαϊκού εδάφους που θα κινούν ηλεκτροκίνητα μοντέλα της αγοράς. Παράλληλα με την BRZ, η κορεάτικη LG Chem έχει ήδη ανακοινώσει τα επενδυτικά της πλάνα ύψους 340 εκ ευρώ για την κατασκευή μιας αντίστοιχης μονάδας στην Πολωνία, ενώ και η Samsung SDI έχει ήδη καταστήσει σαφές πως από το 2018 θα ξεκινήσει να παράγει μπαταριές ιόντων λιθίου στην Ουγγαρία._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!