top icon
Επικαιρότητα

Ford: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της Γερμανίας για καθαρότερα ντίζελ

Η Ford θεωρεί ως αναποτελεσματική την πρόσφατη απόφαση των πέντε γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (Audi, BMW, VW, Porsche, Opel) να ανακαλέσουν 5 εκ. οχήματα προκειμένου να αναβαθμιστούν τα λογισμικά συστήματα διαχείρισης των κινητήρων σε ισάριθμα πετρελαιοκίνητα οχήματα προδιαγραφών Euro 5 και 6.

Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι εύλογες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας και συγχρόνως να κατατεθούν άμεσα προτάσεις που θα εξισορροπήσουν τις αντιφατικές απαιτήσεις που συνδέονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και τις προοπτικές της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας στο εγγύς μέλλον, στελέχη των Mercedes, BMW, Opel και VW Group, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της, «προσφέρθηκαν» πριν δύο 24ώρα με κοινή απόφασή τους να προβούν το συντομότερο δυνατό σε ανακλήσεις 5 εκ. πετρελαιοκίνητων οχημάτων που ήδη κυκλοφορούν εντός της γεωγραφικής επικράτειας της χώρας προκειμένου να εγκατασταθεί στις ηλεκτρονικές μονάδες διαχείρισης των κινητήρων τους ένα αναβαθμισμένο λογισμικό που θα εξασφαλίζει μικρότερες εκπομπές ρύπων (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Ωστόσο, η Ford πιστεύει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, πως οι εν λόγω αναβαθμίσεις «θα έχουν αμελητέο όφελος για τον πελάτη και δεν θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα».

Συμπληρώνοντας, η εταιρεία επισημαίνει πως η συμφωνία ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας εγείρει από τις αρμόδιες αρχές αλλά και τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις «μη ρεαλιστικές προσδοκίες».

Χωρίς να την κατονομάσει ανοιχτά, ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Alexander Dobrindt, εξέφρασε δημοσίως την απογοήτευσή του για τη σαφή αυτή διαφοροποίηση της Ford σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές, δηλώνοντας τα εξής:

«Όποιος θέλει να διατηρήσει το μερίδιο του στην αγορά της Γερμανίας, πρέπει να είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη που το αναλογεί για τις πόλεις, τη δημόσια υγεία και τον καθαρότερο αέρα. Κάποιοι κατασκευαστές δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτή».

Ως αντιστάθμισμα της μη συμμετοχής της στη συμφωνία, η Ford ανακοίνωσε πως θα προσφέρει οικονομικά κίνητρα στους πελάτες της εντός Γερμανίας ύψους από 2.000 έως και 8.000 ευρώ προκειμένου να προβούν στην αγορά ενός καινούργιου μοντέλου της εταιρείας αποσύροντας συγχρόνως τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα προδιαγραφών Euro 1, 2 και 3 που έχουν ήδη την κατοχή τους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως αυτή τη στιγμή μελετά το ενδεχόμενο το ως άνω μέτρο-προσφορά να επεκταθεί και σε πελάτες της μάρκας εκτός Γερμανίας σε σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα.

Θυμίζουμε πως σε παρόμοια κίνηση με αυτή τη Ford προέβη και η BMW προσφέροντας έως και τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους σε όλους τους πολίτες των 27 χωρών της ΕΕ έκπτωση έως και 2.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταλλάξουν την πετρελαιοκίνητη BMW τους προδιαγραφών Euro 4 με ένα ηλεκτρικό i3 ή εναλλακτικά με ένα plug-in υβριδικό ή γενικότερα με οποιοδήποτε μοντέλο της γκάμας του BMW Group προδιαγραφών Euro 6 με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 130 gr ανά χλμ. κίνησης._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ