top icon
Επικαιρότητα

ΚΤΕΟ – Έρχονται αλλαγές στον έλεγχο των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων

Αλλαγές έρχονται στα ΚΤΕΟ όλης της Ελλάδας, με στόχο τον εξονυχιστικό έλεγχο των φίλτρων DPF στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Το συγκεκριμένο φίλτρο είναι το αντίστοιχο του καταλύτη στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Όταν αυτό βγαίνει εκτός λειτουργίας, το κόστος της αντικατάστασής του είναι μεγάλο, κυμαίνεται από 1.200-1.300 ευρώ για τα supermini και φτάνει τα 2.500 ευρώ σε μεγαλύτερα μοντέλα. Πολλοί από τους κατόχους αυτών των αυτοκινήτων επιλέγουν να το αφαιρέσουν τελείως, λόγω του υψηλού κόστος, με αποτέλεσμα το όχημα να εξελίσσεται σε ρυπογόνο (ενώ παράλληλα, μπορεί και να μη πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και να μπαίνει στο Δακτύλιο, λόγω των αναγραφόμενων χαμηλών ρύπων στην άδειά του).

Για όλους αυτούς τους λόγους, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιδιώκει να διεξάγεται λεπτομερής έλεγχος του DPF, ώστε αυτή η παραβατική συμπεριφορά να εξαλειφτεί. Ο νόμος που κατοχυρώνει αυτή τη διαδικασία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ η έναρξη ισχύος του έχει οριστεί για την πρώτη ημέρα του 2025. Από εκεί και μετά, τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα έχουν ήδη την τεχνολογία που απαιτείται, ώστε να εντοπίζουν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα diesel που δεν έχουν πλέον DPF. Στη συνέχεια, τα αυτοκίνητα αυτά θα απορρίπτονται από τον έλεγχο, μέχρι την τοποθέτηση νέου DPF.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ