top icon
Επικαιρότητα

Λογισμικό ελέγχου των εκπομπών ρύπων έχει το Opel Zafira

Την εν λόγω παραδοχή έκανε ο ίδιος ο Γερμανός κατασκευαστής, όπως ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας.

Το δημοφιλές πολυμορφικό μοντέλο της Opel διαθέτει, όπως παραδέχτηκε η μητρική GM, ένα λογισμικό που θέτει εκτός λειτουργίας συγκεκριμένα «αντιρρυπαντικά μέσα» του οχήματος σε δεδομένες όμως συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Alexander Dobrindt, δήλωσε σήμερα πως οι ιθύνοντες της Opel διαβεβαίωσαν την προανακριτική επιτροπή που έχει συσταθεί στη χώρα, προκειμένου να ερευνήσει την πολύκροτη, πλέον, υπόθεση των παράνομων-παράτυπων λογισμικών που πιθανόν να διαθέτουν πολλά από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα της εγχώριας αγοράς, πως συγκεκριμένα «αντιρρυπαντικά μέσα» του Opel Zafira απενεργοποιούνται για λόγους προστασίας τους κινητήρα σε συγκεκριμένες τιμές ταχύτητας κίνησης του αυτοκινήτου, αλλά και σε συγκεκριμένες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης.

Ωστόσο, ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας έσπευσε να αναφέρει πως «το software που επιβάλλει την απενεργοποίηση κάθε αντιρρυπαντικού μέσου είναι κατά βάση παράνομο, εκτός εάν είναι πραγματικά αναγκαίο για την ασφάλεια του κινητήρα». Συμπλήρωσε δε πως «η προανακριτική επιτροπή έχει τις αμφιβολίες της αν η συγκεκριμένη πρακτική έχει ως βάση της την προστασία του κινητήρα».

Η Opel υποσχέθηκε στα μέλη της επιτροπής ότι θα συνεργαστεί πλήρως μαζί της παρέχοντάς στα μέλη της σε χρονικό διάστημα 14 ημερών από σήμερα, πλήρη πρόσβαση στο «ύποπτο» software του Opel Zafira.

Ο Alexander Dobrindt επεσήμανε πως οι αρχές της χώρας ζήτησαν από την Opel διευκρινήσεις αναφορικά με το αν το εν λόγω λογισμικό απαντάται και στους κινητήρες ντίζελ του μικρομεσαίου Astra, πληροφορία ωστόσο που τη δεδομένη χρονική στιγμή οι ιθύνοντες της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να παράσχουν στα μέλη της επιτροπής.

Ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως οι έρευνες όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλους κατασκευαστές._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ