top icon
Επικαιρότητα

Mercedes: V6 out, «straight-six» in

Η γερμανική εταιρεία εγκαταλείπει τους 6κύλινδρους σε διάταξη V κινητήρες βενζίνης παραδίδοντας σταδιακά τη σκυτάλη σε μηχανικά σύνολα με ίδιο αριθμό κυλίνδρων που -πλέον- θα είναι «παρατεταγμένοι» σε σειρά.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τη στιγμή που η Mercedes αποκάλυψε στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού την έκδοση «53» της νέας CLS, που λίαν συντόμως θα δούμε να αντικαθιστά την «43» στη γκάμα της Ε-Class. Ανάμεσα στα highlights της νέας αυτής οικογένειας είναι -φυσικά- ο νέος 6κύλινδρος εν σειρά 3λιτρος κινητήρας βενζίνης, γνωστότερος με τον κωδικό Μ256, ο οποίος συνοδεύεται μάλιστα από ένα μικρο-υβριδικό σύστημα των 48V. Αυτή η διάταξη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού εργοστασίου, θα αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου τους V6 κινητήρες βενζίνης που σήμερα απαντώνται σε ουκ ολίγα μοντέλα της Mercedes. Μάλιστα, όπως τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος R&D της εταιρείας, Ola Kallenius, μιλώντας σε αμερικανούς εκπροσώπους του αυτοκινητικού Τύπου στο Ντιτρόιτ, η απόφαση αυτή έχει άμεση σχέση με τους 4κύλινδρους κινητήρες της γκάμας της εταιρείας. Και φυσικά, με το κόστος.

«Καθώς οι 4κύλινδροι κινητήρες είναι οι κυρίαρχοι στο παγκόσμιο στερέωμα, έχει περισσότερο νόημα να τοποθετήσουμε τους 6κύλινδρους κινητήρες μας δίπλα σε αυτούς. Βέβαια, αυτό εναντιώνεται στην προηγούμενη στρατηγική μας, σύμφωνα με την οποία οι V8 και οι V6 βρίσκονταν στην ίδια οικογένεια κινητήρων», δήλωσε ο Ola Kallenius.

Και προσέθεσε:

«Από την άποψη της συνολικής στρατηγικής παραγωγής των κινητήρων μας, οι νέοι 4κύλινδροι και 6κύλινδροι είναι κάτι σαν τα κλαδιά του ίδιου δέντρου. Ο θάλαμος καύσης αυτών των κινητήρων είναι ουσιαστικά ο ίδιος, η απόσταση του κυλίνδρου των 90 χλστ. είναι η ίδια. Και αυτό μας επιτρέπει να τους κατασκευάζουμε στην ίδια γραμμή παραγωγής».

Εντούτοις, η μετάβαση στη νέα αυτή εποχή δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εν μία νυκτί, όπως διαβεβαιώνουν οι ιθύνοντες του γερμανικού εργοστασίου. Βέβαια, αυτό που μένει να δούμε και στην πράξη είναι αν τελικά η «αλλαγή φρουράς» θα βρει εφαρμογή στο σύνολο των 6κύλιδρων εκδόσεων της γκάμας των Γερμανών._Χ.Α. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ