top icon
Επικαιρότητα

O Όμιλος VW εκποιεί την Ducati;

Πληθαίνουν οι αναφορές στο διεθνή Τύπο που θέλουν τoν Όμιλο VW να έχει πάρει την απόφαση ώστε η ιταλική εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών να πουληθεί σε άλλο κατασκευαστή ή επενδυτικό οίκο ώστε τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την εκποίησή της να καλύψουν μέρος των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας που προέκυψαν μετά το διαβόητο σκάνδαλο dieselgate. 

Η Ducati, η οποία αγοράστηκε πριν πέντε χρόνια από την Audi έναντι του ποσού των 860 εκ. ευρώ, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει την πρώτη εταιρεία που «βγαίνει» από τις αγκάλες του γερμανικού Ομίλου σε μια προσπάθεια του τελευταίου να καλυφθεί μέρος των υποχρεώσεων που έχουν προκύψει -σε αποζημιώσεις και πρόστιμα, πρωτίστως- από την αποκάλυψη τον Σεπτέμβριο του 2015 του διαβόητου σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων, μέχρι και σήμερα. Στο πλαίσιο των κινήσεων των Γερμανών για εξοικονόμηση πόρων, προσπάθεια που ξεκίνησε με την απεμπλοκή της VW από το WRC και της Audi από το WEC, η μητρική εταιρεία, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, φέρεται να έχει αναθέσει στην επενδυτική τράπεζα Evercore τη διερεύνηση όλων τα πιθανών σεναρίων, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και εκείνου που αφορά στην πώληση της ιταλικής εταιρείας κατασκευής μοτοσικλετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, η Ducati κατάφερε το 2016 να καταγράψει τζίρο κοντά στα 600 εκ. ευρώ, με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων να μην υπερβαίνουν τα 100 εκ. ευρώ. Εκτιμάται, πάντως, ότι ο Όμιλος VW θα ζητήσει για την Ducati κοντά στα 1,5 δις ευρώ, ωστόσο στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το τελικό οικονομικό τίμημα για την πώληση της ιταλικής εταιρείας είναι πρακτικά αδύνατο να υπερβεί το 1 δις ευρώ.

Ανάμεσα στους πιθανούς αγοραστές της εκτιμάται ότι είναι επενδυτικά funds από την Κίνα. Προς το παρόν, άγνωστο παραμένει αν οι καταξιωμένοι εξ Ανατολών κατασκευαστές, όπως η Honda, η Yamaha, η Suzuki και η Kawasaki, ενδιαφέρονται για την αγορά της ιταλικής εταιρείας. O Sergio Marchionne ακούει, άραγε;

Προς το παρόν, κανένα στέλεχος από τον Όμιλο VW δεν έχει προβεί σε σχολιασμό του δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters._Χ.Α. 

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ