top icon
Οδηγούμε

Οδηγούμε το Aprilia Tuono V4 1100: Θέμα Τ(ου)όνωσης ηθικού (+video)

Πιο δυνατό από τα περισσότερα superbike της περασμένης δεκαετίας και εντυπωσιακά καλοστημένο, το Aprilia Tuono V4 1100 θα μπορούσε να περάσει όλη του τη ζωή στην πίστα…

Στα βήματα των ακραίων superbike RSV4 RF και RR, το streetfighter Tuono 1100 διαθέτει νέα ECU αλλά και διαφορετικής σχεδίασης τελικά εξάτμισης προκειμένου να ξεπερνά τις προδιαγραφές Euro4. Η Aprilia ισχυρίζεται ότι η ιπποδύναμη δεν έχει δεχτεί αλλαγές και ανακοινώνει σταθερά 175 ίππους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έπεσε δουλειά στον V4 με την περιεχόμενη γωνία των 65 μοιρών. Δεν άλλαξε ριζικά, απλά δέχτηκε μικρές αναβαθμίσεις που αφορούν στην υψηλότερη κατά 500rpm μέγιστη περιστροφή του κινητήρα, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη στα ελαφρύτερα έμβολα και στην αλλαγή των μπιελών για ακόμα χαμηλότερες τριβές. Ο ψηλότερος κόφτης επέβαλε τη χρήση σκληρότερων ελατηρίων στις βαλβίδες, ενώ καταργήθηκε και το σύστημα μεταβλητού μήκους των αυλών εισαγωγής αέρα. Τέλος, οι κεφαλές -και συγκεκριμένα οι θάλαμοι καύσης- έχουν δεχτεί τροποποιήσεις για μεγαλύτερη ακρίβεια στη λειτουργία τους.

Hλεκτρονικά MotoGP

Η μεγαλύτερη αλλαγή για το νέο μοντέλο αφορά στο πακέτο των ηλεκτρονικών APRC, που πλέον πλησιάζει ακόμα περισσότερο στα αγωνιστικά πρότυπα. Η τέταρτη γενιά του συστήματος διατηρεί το ηλεκτρονικό γκάζι, το σύστημα του οποίου είναι επανασχεδιασμένο, μειώνοντας το βάρος της μονάδας κατά 590gr! Η πλατφόρμα του αδρανειακού επιταχυνσιόμετρου έχει αλλάξει θέση για να μπορεί να λαμβάνει με μεγαλύτερη ακρίβεια δεδομένα της θέσης αλλά και των κινήσεων της μοτοσυκλέτας. Το Traction Control ρυθμίζεται πλέον σε οκτώ στάδια, με κάθε ρύθμιση να μπορεί να γίνει με τη μοτοσυκλέτα εν κινήσει και δίχως να χρειαστεί να κλείσει το γκάζι. Το Wheelie control διατηρεί τις τρεις διαβαθμίσεις ενώ το Launch Control έχει νέες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη ακρίβεια στις εκκινήσεις. Αλλαγή έχει δεχτεί και το quick shifter της Aprilia, το οποίο πλέον είναι και blipper, δηλαδή μπορεί και να κατεβάσει ταχύτητα δίχως τη χρήση του συμπλέκτη. Νέο επίσης για το 2017 είναι το gadget περιορισμού της ταχύτητας στα πιτς και σε όποιες πίστες υποστηρίζεται, αλλά και η δυνατότητα cruise control. Η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη στο σύστημα APRC είναι η τοποθέτηση του Bosch 9.1 cornering ABS, που επιτρέπει στον αναβάτη να χρησιμοποιήσει τα φρένα βαθιά μέσα στη στροφή δίχως το φόβο να μπλοκάρει το μπροστινό. Τα όργανα, όπως προστάζει η εποχή, αναβαθμίστηκαν με οθόνη υγρών κρυστάλλων και είναι έγχρωμα. Τέλος, νέες είναι και οι δαγκάνες, που προέρχονται από τη σειρά Μ50 της Ιταλικής Brembo, ενώ οι δισκόπλακες έχουν μεγαλώσει στα 330mm (από 320).

Από το 2015 τα καλά νέα

Τέσσερα χρόνια μετά την τοποθέτηση του ριζοσπαστικού V4 στο Tuono, ήρθε η πρώτη ουσιαστική αναβάθμιση του ιταλικού naked. Ήταν το 2015, όταν η χωρητικότητα του τετρακύλινδρου κινητήρα αυξήθηκε στα 1077cc, η απόδοση βελτιώθηκε φτάνοντας τους 175 ίππους, ενώ στα περιφερειακά απέκτησε πλαίσιο με νέο εύρος ρυθμίσεων (να θυμίσουμε πως η Aprilia δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης τόσο του ύψους του κινητήρα στο πλαίσιο, όσο και του μεταξόνιου), νέα εξωτερική εμφάνιση, αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα (συμπεριλαμβανομένου του race ABS) και δυνατότητα τοποθέτησης τηλεμετρίας με Bluetooth καλωδίωση και επικοινωνία με smartphone. Επίσης επανήρθε η «σπέσιαλ» έκδοση με την ονομασία Factory, που είχαμε να δούμε από την εποχή του δικύλινδρου Tuono, παρέα με την πολυπόθητη «τριάδα» της Ohlins (ανάρτηση μπροστά και πίσω καθώς επίσης και σταμπιλιζατέρ τιμονιού), δίσκους φρένων με αλουμινένια έδραση και τα σαφώς πιο sport Pirelli Diablo Supercorsa (με το πίσω να είναι πλάτους 200mm, δηλαδή 10mm περισσότερα από τη βασική έκδοση RR).

Οδήγηση σκέτη εμπειρία

Η πρώτη μας οδηγική επαφή έγινε με την έκδοση Factory και σε δρόμους με μέτρια έως κακή πρόσφυση, όπου ταχύτητες άνω των 100km/h δεν ήταν ενδεδειγμένες για την ανάδειξη των προτερημάτων ενός «πολεμικού» γυμνού όπως το V4 της Aprilia. To Tuono δείχνει να ασφυκτιά σε αυτές τις συνθήκες, απαιτώντας πιο γρήγορη διαδρομή και καλύτερη άσφαλτο, που θα αναδείξουν τη σταθερότητα του πλαισίου και τη σφικτή λειτουργία των αναρτήσεων. Ακόμα κι έτσι όμως, ο κινητήρας καταφέρνει κάθε στιγμή να δείξει τα δόντια του, έχοντας πάντα την πολύτιμη συνδρομή του Traction Control. Σε σχέση με τον κινητήρα των 1000cc του προηγούμενου μοντέλου, η βελτίωση της λειτουργίας του στις μεσαίες στροφές είναι εντυπωσιακή, οφείλεται στην αυξημένη διαδρομή των εμβόλων και χαρίζει μια εκρηκτικότητα που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Αξίζει να αναφέρουμε πως στις 8.000rpm η απόδοση έχει βελτιωθεί κατά περίπου 20hp, κάνοντας την περιοχή των λεγόμενων μεσαίων στροφών πραγματικά ..παρανοϊκή. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η αύξηση αυτή δεν έγινε σε βάρος της ευστροφίας και αυτό δείχνει πως η αύξηση της χωρητικότητας δεν ήταν απλά ένα τρικ του μάρκετινγκ. Ή ακόμα κι αν ήταν, συνοδεύτηκε από πολλή δουλειά στο σχεδιασμό του κινητήρα. Νέα έμβολα και νέες μπιέλες βοήθησαν στη μείωση του βάρους και της περιστρεφόμενης μάζας, ενώ ο επανασχεδιασμός του τρόπου με τον οποίο εκτονώνεται η πίεση στην περιοχή του στροφαλοφόρου άξονα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αντιστάσεων. Σίγουρα μπορούμε να πούμε πως το νέο Tuono έχει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά όσον αφορά στο ξέσπασμα και στην εκρηκτικότητα κάθε φορά που ο δεξιός καρπός έχει νευρικές τάσεις.

Από το ρελαντί η δύναμη έρχεται εύκολα, αβίαστα και χωρίς το παραμικρό κόμπιασμα, χαρίζοντας μια αδιάκοπη τρελή επιτάχυνση μέχρι την επέμβαση του κόφτη και την επόμενη αλλαγή ταχύτητας. Φυσικά, επειδή μιλάμε για πολλά κιλά ροπής, το traction και το wheelie (σούζα) control είναι πάντα σε ετοιμότητα για να διορθώσουν κάθε εσφαλμένη εκτίμηση του αναβάτη στη διαχείριση της τροφοδοσίας του τέρατος! Σημαντικό είναι πως στο κλείσιμο του γκαζιού, το φρένο από τον κινητήρα είναι περιορισμένο, βοηθώντας στη διατήρηση της αρμονίας στις εισόδους των στροφών και περιορίζοντας το φόβο για γλίστρημα του μπροστινού τροχού. Έτσι, η οδήγηση σε στροφιλίκι χωρίς καλή άσφαλτο γίνεται πιο εύκολη, ενώ μόλις πέσουν οι πρώτες ψιχάλες το mode Rain στη χαρτογράφηση του κινητήρα βοηθά περισσότερο στην ψυχολογία του αναβάτη. Αναβαθμισμένη είναι και η λειτουργία του ABS, που χάρη στους νέους αισθητήρες μπαίνει σε λειτουργία μόνο όταν και όσο χρειαστεί, βελτιώνοντας σημαντικά αίσθηση και τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, σημαντική αλλαγή για καθημερινή χρήση είναι και η μείωση του ύψους της σέλας κατά 15mm, κάτι που σε συνδυασμό με τη μεγάλη και καλοσχεδιασμένη ζελατίνα επιτρέπει στον αναβάτη να καλυφθεί λίγο περισσότερο από τη μανία του αέρα.

Ειδική κατηγορία

Με την κατηγορία των streetfighter να έχει πάρει το δρόμο των απόλυτων επιδόσεων η Aprilia δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Με την ανανέωση του Tuono, όχι μόνο παραμένει πλήρως ανταγωνιστική απέναντι στον αυξανόμενο ανταγωνισμό, αλλά διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα όταν το “made in Europe” και τα αγωνιστικά γονίδια αποτελούν κύρια προτεραιότητα του υποψήφιου αγοραστή. Οι τιμές είναι 16.280 € για την έκδοση RR και 18.340 € για τη Factory.

Σαν επίλογος, σίγουρα αξίζει να δούμε ένα σχετικό -και συνάμα απολαυστικό- video με τον Aleix Espargaro, αναβάτη της Aprilia στο MotoGP._Ν.Β.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ