top icon
Αγώνες

GP Αζερμπαϊτζάν – Κατατακτήριες: Ξανά στην pole o Vettel

Την τρίτη συνεχόμενη pole position για φέτος και την πρώτη στο Μπακού πανηγύρισε ο Sebastian Vettel, που άφησε πίσω τους τις Mercedes των Lewis Hamilton και Valtteri Bottas. Κοντά στην πρωτιά ο Kimi Raikkonen, που όμως έκανε λάθος και έμεινε 6ος.

Στο FP3, ο Vettel έδειξε πως η Ferrari έχει τελικά ταχύτητα στον ένα γρήγορο γύρο, κάτι που δε φάνηκε σε καμία περίπτωση στις χθεσινές δοκιμές. Ο Hamilton βελτιώθηκε εξίσου, μένοντας όμως 2ος, ενώ ο άνθρωπος της Παρασκευής, Daniel Ricciardo, περιορίστηκε στην 12η θέση, δημιουργώντας έτι μεγαλύτερη σύγχυση ενόψει κατατακτήριων.

Με τον αέρα να πνέει αρκετά δυνατά, το Q1 ξεκίνησε και βρήκε τον Raikkonen να γράφει τον ταχύτερο χρόνο, μπροστά από τονVerstappen για 0,1 δλ. Ο Hamilton ήταν επίσης αρκετά δυνατός, όντας 3ος, μπροστά από τον Vettelπου πέρασε για λίγο πρώτος, μέχρι να εκθρονιστεί από τον teammate του. Εντυπωσιακός ήταν και ο Ocon, που μετά την απόφαση της Mercedesνα δώσει το ελεύθερο σε όλες τις πελατειακές της ομάδες να χρησιμοποιήσουν όλα τα modes του κινητήρα, βρέθηκε αρκετά ψηλά, στην 6η θέση.

Ενδιαφέρον παρουσίαζε η μάχη για την πρόκριση στην επόμενη φάση, αφού οι Sauber πάλευαν με τις Toro Rosso, ενώ αρκετά κοντά στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονταν και οι McLaren. Τελικά, ο Leclerc μ’ έναν εκπληκτικό γύρο ανέβηκε 11ος, ρίχνοντας έτσι τον Vandoorne και τον Gasly εκτός συνέχειας. Μαζί τους και οι Ericsson, Hartley και Grosjean, με τον Νεοζηλανδό να έχει μία τρομακτική στιγμή με τον teammate του, όταν ο τελευταίος τον πλησίασε με πολλά χιλιόμετρα και παραλίγο να τον χτυπήσει με ταχύτητα, αφού ο ίδιος κινείτο αργά εξαιτίας ενός κλαταρίσματος, ενώ για τον Γάλλο της Haas η ατυχία του χτύπησε την πόρτα από νωρίς, μιας και έμεινε εκτός συνέχειας με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ακολούθησε το Q2, εκεί όπου αρχικά οι δύο Ferrari, οι δύο Mercedes και οι δύο Red Bull βγήκαν για τις προσπάθειές τους με την πολύ μαλακή κι όχι την ultrasoft γόμα, όπως έπραξαν όλοι οι υπόλοιποι, θέλοντας να ξεκινήσουν με αυτήν στον αυριανό αγώνα. Οι Mercedes πήραν κεφάλι, με τον Hamilton μπροστά, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Verstappen, με τον Vettel 4ο, για 0,4 δλ. Ο Raikkonen πέρασε από «40 κύματα» για να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα, αφού είχε μπλοκάρισμα στον πρώτο γρήγορο γύρο του, μένοντας 13ος. Ωστόσο, βγήκε ξανά με ultrasoft και κατάφερε να πάρει την πρωτιά από τον περυσινό πρωταθλητή.

Για τη δεκάδα πάλεψαν οι Williams με τις Renault, με τους Γάλλους να περνάνε άνετα στο Q3, την ώρα που στην ομάδα του Grove έχαναν την ευκαιρία τους. Ο Ricciardo πέρασε οριακά, όντας 10ος και πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό, ενώ το 2/2 έκανε η Force India. Έτσι, εκτός έμειναν οι Stroll, Sirotkin, Alonso, Leclerc και Magnussen.

Και ήρθε του Q3, της μάχης για την pole position, στην οποία τον πρώτο λόγο έμοιαζε να έχει η Ferrari, και πιο συγκεκριμένα ο Vettel, αφού έγραψε τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη προσπάθειά του, 0,4 δλ. μπροστά από τους Hamilton και Bottas, την ώρα που ο Raikkonen έκανε λάθος και έμεινε 6ος, πίσω από τους Verstappen και Ricciardo.

Στις δεύτερες και καθοριστικές προσπάθειες, ο Vettel δε μπόρεσε να βελτιώσει, κάτι που φάνηκε να κάνει ο Raikkonen, o οποίος πήγαινε για την πρώτη του pole μετά το Μονακό πέρυσι. Ωστόσο, ένα λάθος του στην Κ16 τον άφησε εκτός διεκδίκησης, και εκτός τριάδας τελικώς.

Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Ocon, Perez, Hulkenberg και Sainz, με τον Γερμανό της Renault να εκκινεί αύριο 14ος, εξαιτίας της ποινής 5 θέσεων στο grid για αλλαγή κιβωτίου ταχυτήτων.

Ο αγώνας αναμένεται συναρπαστικός αύριο, στις 15:10 ώρα Ελλάδος._Δ.Μ.

Διαβάστε επίσηςGP Αζερμπαϊτζάν – FP1/FP2: Ricciardo στην κορυφή, θολό το τοπίο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ