14 Ιαν 2018

Dakar 2018: Μετά την 7η ειδική διαδρομή

Μετά τη χθεσινή ανάπαυλα για όλα τα πληρώματα, η έβδομη ειδική διαδρομή επεφύλαξε μια σημαντική ανατροπή στην κορυφή, καθώς μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε με το 3008 Maxi ο πρωτοπόρος του αγώνα, Stephane Peterhansel, ο Carlos Sainz είναι αυτός που πήρε κεφάλι στη γενική κατάταξη του 40ο Dakar Rally. Η αλεπού της ερήμου, όμως, μπορεί ακόμα να ελπίζει για κάτι καλό, καθώς, μετά τις σημερινές περιπέτειές του, βρίσκεται τρίτος!

Carlos Sainz

Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και quads (όλα πλην των φορτηγών, δηλαδή) κάλυψαν σήμερα στην έβδομη κατά σειρά δοκιμασία του 40ουDakar Rally που ξεκινούσε από την Lap Paz της Βολιβίας, την πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, και κατέληγε στην πόλη Uyuni, μια απόσταση συνολικού μήκους 726 χλμ., με τη χρονομέτρηση πληρωμάτων και αναβατών να πραγματοποιείται στα 425 εξ αυτών. Η ημέρα ξεκίνησε με τον Nasser Al-Attiyah να δίνει τον τόνο, όμως πολύ γρήγορα ο Stephane Peterhansel πήρε τον πρώτο λόγο κάνοντας την επίθεσή του. Ο Carlos Sainz ξεκίνησε μουδιασμένα χάνοντας σχεδόν 3 λεπτά σε σχέση με τον 13 φορές νικητή του αγώνα, που έδειχνε μέχρι και εκείνη τη στιγμή να μην έχει αντίπαλο. Ωστόσο, το Dakar είναι πάντα απρόβλεπτο. Έτσι, πριν την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της ειδικής διαδρομής, και συγκεκριμένα στο 186ο χλμ. της, ο Stephan Peterhansel έμμεινε ακινητοποιημένος για σχεδόν δύο ώρες χτυπώντας το 3008 Maxi σε έναν βράχο και σπάζοντας την ανάρτησή του στην προσπάθειά του να προσπεράσει μια μοτοσικλέτα. Στο διάβα του, μάλιστα, ο τρίτος οδηγός της Peugeot Total (σ.σ.: θυμίζουμε πως ο Sebastian Loeb έχει ήδη πει «αντίο» από την περασμένη Τετάρτη), ο Cyril Despres, όντας εκτός διεκδίκησης για μια θέση στο βάθρο, σταμάτησε να βοηθήσει τον ομόσταβλό του να επισκευάσει το αυτοκίνητό του. Τελικά, μετά πολλών κόπων, η «αλεπού της ερήμου» κατάφερε να φτάσει στο bivouac της πόλης Uyuni, στο οποίο, βάσει των φετινών κανονισμών του «marathon stage», δεν μπορεί να δεχτεί τεχνική βοήθεια από τους μηχανικούς της Peugeot, χάνοντας συνολικά 1 ώρα και 48 σχεδόν λεπτά τερματίζοντας στην 16η θέση.

Έτσι, ο Carlos Sainz, δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσει την ειδική διαδρομή, όπως ακριβώς έπραξε και την Πέμπτη, και συνάμα, για πρώτη φορά στο φετινό αγώνα, τη θέση «1» στη γενική κατάταξη. Αθόρυβα δεύτερος ολοκλήρωσε σήμερα ο Giniel de Villiers και τρίτος ο Nasser Al-Attiyah, μ’ ένα ακόμα Toyota Hilux της Gazzo Racing, με διαφορά από τον Matador άνω των 12 και 14 λεπτών, αντίστοιχα. Έτσι, μετά τις σημερινές ανατροπές, στη γενική κατάταξη, πίσω από τον Ισπανό οδηγό της Peugeot Total, που είναι και ο μόνος πλέον που διεκδικεί βάσιμα τη νίκη για λογαριασμό του γαλλικού εργοστασίου (εκτός άλλου απροόπτου, ασφαλώς!), βρίσκεται ο Nasser Al-Attiyah, με διαφορά 1 ώρας, 11 λεπτών και 29 δλ. Μετά την... ηρωική προσπάθεια που κατέβαλε, ο Stephane Peterhansel βρίσκεται τρίτος, εκμεταλλευόμενος τη διαφορά που είχε «χτίσει» τις περασμένες, εξίσου δύσκολες μέρες του αγώνα. Ο Γάλλος βρίσκεται κάτι περισσότερο από 9 λεπτά πίσω από τον οδηγό από το Κατάρ. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, λοιπόν! Μόλις 8 δλ.(!)  πίσω του «τοποθετείται» ο Giniel de Villiers ακολουθούμενος από ένα ακόμα πλήρωμα της Toyota, εκείνο των Bernhard ten Brinke-Michel Perin, με διαφορά κάτι παραπάνω από 4 λεπτά. Όλα ανοιχτά, λοιπόν, με την επόμενη ειδική διαδρομή να ξεκινά αύριο με αφετηρία την πόλη Uyuni και κατάληξη την Tupiza, με το χρονομετρημένο σκέλος της να είναι 498 χλμ. –το μεγαλύτερο σε μήκος του φετινού Dakar._Χ.Α.'

Κατάταξη ειδικής διαδρομής

Γενική κατάταξη

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Carlos Sainz
  • Nasser Al-Attiyah
  • Stephane Peterhansel
  • Step Classification SS7
  • General Classification SS7
Ετικέτες: