Αγώνες Διεθνείς αγώνες

Dakar: Ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές - Στροφή στο υδρογόνο από το 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του Dakar ανακοίνωσε το τελικό πρόγραμμα και τις συμμετοχές του αγώνα στις αρχές του 2021, δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεση για στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας από το 2026.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία για το Dakar 2021, με την ASO να προβαίνει στην ανακοίνωση του τελικού προγράμματος και των 328 συμμετοχών. Ταυτόχρονα, εκτός από τον επερχόμενο αγώνα, έχει γνωστό πως από το 2026 έως το 2030, όλα τα οχήματα που συμμετέχουν στο Dakar, θα κινούνται με υδρογόνο.

Dakar 2021 MapΤο 43ο Dakar θα διεξαχθεί στις 3-15 Ιανουαρίου, εξ ολοκλήρου στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, έχοντας ως επίκεντρο την Jeddah (εκκίνηση και τερματισμός). Η αρχή θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου, με την προκριματική ειδική διαδρομή (Prologue), μετά την οποία θα καθοριστεί η σειρά εκκίνησης της πρώτης ημέρας. Έπειτα, το Dakar περιλαμβάνει 12 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 4.467 αγωνιστικών χιλιομέτρων!

Nasser Al Attiyah

Για ακόμη μια χρονιά, οι αγωνιζόμενοι στο Dakar θα ενταχθούν σε ξεχωριστές κατηγορίες. Στα αυτοκίνητα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μάχη των πληρωμάτων της Toyota με τα 4 Hilux, των οποίων θα ηγηθούν οι Nasser Al Attiyah-Matthieu Baumel, με τους  περσινούς νικητές Carlos Sainz-Lucas Cruz και Stephane Peterhansel-Edouard Boulanger της X-Raid και τους Sebastien Loeb-Daniel Elena και Nani Roma-Daniel Oliveras , με τα νέα buggies της Prodrive. Ακόμη, με ενδιαφέρον για τους φίλους του WRC αναμένεται το ντεμπούτο του Kris Meeke, ο οποίος θα οδηγήσει ένα Zephyr Buggy.

Toby Price

Στις μοτοσικλέτες, ο περσινός νικητής Ricky Brabec (Honda) θα είναι πάλι παρών, ενώ αναβάτες όπως οι Toby Price (KTM), Pablo Quintanilla (Husqvarna) ή Kevin Benavides (Honda) θα διεκδικήσουν τη νίκη. Τα φορτηγά προσφέρουν πάντοτε ξεχωριστό θέαμα, με τα  θηριώδη Kamaz, Maz και Iveco να πρωταγωνιστούν, ενώ στο Dakar θα βρεθούν και αγωνιζόμενοι στο πλαίσιο των Quads και των SSV. Με ενδιαφέρον, αναμένεται και η πρώτη εμφάνιση της κατηγορίας Classic, για πληρώματα με αυτοκίνητα παλαιότερων δεκαετιών.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις συμμετοχές ανά κατηγορία στην επίσημη ιστοσελίδα του Dakar

Sebastien Loeb

Εκτός από το Dakar 2021, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο απώτερο μέλλον. Στόχος της ACO, είναι αρχής γενομένης από το 2026, τα κορυφαία αυτοκίνητα και φορτηγά να κινούνται με ενέργεια υδρογόνου, με το σχέδιο να προβλέπει πέρασμα όλων των οχημάτων που συμμετέχουν στον αγώνα σε υδρογόνο, έως το 2030.

"Το Dakar ήταν ανέκαθεν ένα ανοιχτό εργαστήριο και αποφασίσαμε να στραφούμε σε μια εναλλακτική μορφή κίνησης", δήλωσε ο επικεφαλής του αγώνα, David Castera. "Αυτό σημαίνει πως από σήμερα, το Dakar θα κινούνται αργά αλλά σταθερά προς το υδρογόνο. Η ιδέα είναι πως το 2030 θα υπάρχουν μόνο αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο και εννοώ τα αυτοκίνητα και φορτηγά. Για αυτό, θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος: η πρώτη φάση θα είναι το 2026, που θα αφορά στα κορυφαία αυτοκίνητα και φορτηγά. Έπειτα, όλα τα αυτοκίνητα θα ενταχθούν σε αυτό το 2030".

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου