top icon
Formula 1

Δηλώσεις Hamilton και Verstappen πριν τη Ρωσία

Όπως είναι φυσικό, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια του GP Ρωσίας, οι δύο διεκδικητές του φετινού τίτλου της Formula 1, Lewis Hamilton και Max Verstappen ρωτήθηκαν για τη σύγκρουση της Monza.

Στο GP Ιταλίας, Verstappen και Hamilton συγκρούστηκαν για δεύτερη φορά φέτος, με τον Ολλανδό να δέχεται ποινή 3 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του GP Ρωσίας, καθώς οι αγωνοδίκες αποφάνθηκαν ότι είχε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στο ατύχημα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της συνέντευξης Τύπου, ο Hamilton μίλησε πρώτος σήμερα. Ο Βρετανός έκανε λόγο για την πίεση που ενδεχομένως να βιώνει ο Verstappen, κυνηγώντας τον πρώτο του τίτλο. Ο Hamilton σχολίασε: «Βάζω όλη μου την ενέργεια για να προχωρήσω μπροστά. Φυσικά, παλεύουμε για ένα Πρωτάθλημα».

«Θυμάμαι πώς ήταν να μάχομαι για το πρώτο μου Πρωτάθλημα και προφανώς, παλεύω για δέκατη φορά ή κάτι τέτοιο. Αλλά θυμάμαι πώς ήταν, και γνωρίζω τις πιέσεις που έρχονται με αυτό και την εμπειρία που το συνοδεύει, οπότε μπορώ να το καταλάβω και να το συμμεριστώ».

«Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σκληρά αλλά δίκαια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είμαστε και οι δύο επαγγελματίες και θα διδαχθούμε από το παρελθόν».

«Δεν περιμένω ποτέ από έναν οδηγό να κάνει πίσω. Δεν προσεγγίζω έτσι τη μάχη με κανένα οδηγό. Νομίζω ότι εντέλει, όλοι πρέπει να φερόμαστε έξυπνα και να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια στιγμή που δεν πρόκειται να μπορέσεις να στρίψεις».

«Το παν είναι να βεβαιωθείς ότι θα επιβιώσεις για να παλέψεις στην επόμενη στροφή. Και είναι πραγματικά μόνο από την εμπειρία που βρίσκεις αυτή την ισορροπία. Να γνωρίζεις ότι δεν κερδίζονται όλα σε μια στροφή και ότι θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες».

«Όπως είπα, ξέρω πώς είναι να μάχεσαι για το πρώτο σου Πρωτάθλημα και την προθυμία σου, περνάς πολλές διαφορετικές εμπειρίες και συναισθήματα εκείνο το διάστημα. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να γινόμαστε πιο δυνατοί και ελπίζω ότι δεν θα έχουμε άλλα περιστατικά μέσα στη χρονιά».

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Verstappen νιώθει την πίεση της μάχης του τίτλου, ο Hamilton απάντησε: «Προφανώς δε θα το παραδεχτεί, δεν πρόκειται να κάνω υποθέσεις».

«Αλλά απλώς λέω ότι θυμάμαι πως ήταν δύσκολο, ήταν έντονο. Βίωνα πολλά διαφορετικά συναισθήματα, δεν τα αντιμετώπιζα πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Και αυτό είναι αναμενόμενο, είναι μεγάλη πίεση».

«Δουλεύεις σε μια μεγάλη ομάδα, υπάρχουν έχεις μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό σου, και πίεση, γιατί η επιθυμία να κερδίσεις είναι τεράστια. Απλά έλεγα ότι το συμμερίζομαι και το κατανοώ αυτό. Αλλά ξέρω ότι θα συνεχίσουμε να ωριμάζουμε από αυτό».

Για τον Hamilton, είναι πολύ πιο εύκολο να χειριστεί την κατάσταση λόγω της εμπειρίας του, όπως ο ίδιος ανέφερε: «Είναι πολύ πιο εύκολο να το χειριστώ από το πρώτο μου. Αλλά είμαι εδώ πολύ καιρό, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστώ τώρα».

«Στην πρώτη μου χρονιά ήμουν πολύ νέος και δεν είχα τα εργαλεία για να μπορώ να αντέξω τις πιέσεις που μου ασκούνταν, οπότε είναι πολύ διαφορετικό για μένα».

Hamilton και Verstappen

O αγωνιστικός σύμβουλος της Red Bull, Helmut Marko, είχε επικρίνει τον Hamilton δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί του Βρετανού περί τραυματισμού μετά τη σύγκρουση της Monza, ήταν ένα «σόου».

Ο Hamilton σχολίασε: «Δεν ακούω τι λένε αυτά τα άτομα. Είναι φυσιολογικό, όταν ένα αυτοκίνητο προσγειωθεί στο κεφάλι σου, να έχεις κάποια δυσφορία. Όπως είπα, σίγουρα ένιωσα κάτι μετά τον αγώνα και μετά είπα ότι θα το ελέγξω».

«Δούλεψα με την Angela (Cullen) αμέσως μετά τον αγώνα, και κατά τη διάρκεια της πτήσης, και έκανα εξετάσεις την επόμενη μέρα. Ήταν να επιστρέψει σπίτι, αλλά έμεινε για να με βοηθήσει. Δουλέψαμε όλη την εβδομάδα με βελονισμό, γιόγκα και άσκηση και είναι εντάξει».

Ο Hamilton παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να αισθάνεται τυχερός που διέφυγε από τη σύγκρουση χωρίς σοβαρό τραυματισμό: «Σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, όλα μπορούν να συμβούν, οπότε αισθάνομαι ευγνώμων που βγήκα από αυτό χωρίς σοβαρό τραυματισμό. Προχωράμε παραπέρα».

Ο Verstappen από την πλευρά του, σχολίασε για την ποινή που δέχθηκε για τη σύγκρουση της Monza: «Έμεινα λίγο έκπληκτος, όταν έμαθα ότι εγώ δέχθηκα την ποινή τριών θέσεων στη σειρά εκκίνησης».

«Αλλά στο τέλος της ημέρας είναι αυτό που αποφάσισαν. Δε χρειάζεται να συμφωνώ μαζί τους. Έχω τις απόψεις μου, φυσικά. Αλλά απλά προχωράμε και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο στη δεδομένη κατάσταση. Φυσικά και δεν είναι ιδανικό, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου».

Ο Ολλανδός ήταν επίσης επιθετικός στις δηλώσεις του όσον αφορά τα σχόλια ότι δεν ενδιαφέρθηκε για την υγεία του Hamilton έπειτα από τη σύγκρουση της Monza: «Υπάρχουν πολλοί υποκριτές στον κόσμο, αυτό είναι σίγουρο».

«Βγήκα από το αυτοκίνητο, κοίταξα προς τα αριστερά και φυσικά προσπαθεί να κάνει όπισθεν, ελέγχοντας τον τροχό, προσπαθώντας να ξεφύγει κάτω από το αυτοκίνητό μου».

«Οπότε νομίζω ότι ήταν απολύτως καλά γιατί πετούσε τη Δευτέρα ή την Τρίτη για την Αμερική για να παρακολουθήσει ένα γκαλά, νομίζω ότι αυτό το κάνεις μόνο αν αισθάνεσαι καλά. Νομίζω ότι όλα ήταν ήδη υπό έλεγχο».

Max Verstappen

Ο Verstappen ήταν σαρκαστικός όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται την πίεση της διεκδίκησης του τίτλου: «Είμαι τόσο νευρικός που μετά βίας κοιμάμαι. Είναι τόσο φρικτό να παλεύεις για έναν τίτλο. Πραγματικά το μισώ».

«Αν κάποιος με γνωρίζει, είμαι πολύ χαλαρός για όλα αυτά τα πράγματα και πραγματικά δεν μπορώ να ενοχληθώ. Είμαι πολύ ήρεμος».

«Είναι το καλύτερο συναίσθημα να έχεις ένα αυτοκίνητο, ένα υπέροχο αυτοκίνητο, όπου πας σε κάθε Σαββατοκύριακο και μπορείς να παλέψεις για τη νίκη. Δεν έχει σημασία αν προηγείσαι στο Πρωτάθλημα μόνο για λίγο ή όχι».

«Νομίζω ότι αυτά τα σχόλια απλά δείχνουν ότι δεν με ξέρει πραγματικά. Αυτό είναι εντάξει, επίσης δεν χρειάζεται να τον ξέρω ούτε εγώ, πώς είναι συνολικά. Επικεντρώνομαι μόνο στον εαυτό μου και το απολαμβάνω πραγματικά εκεί έξω και ελπίζω φυσικά ότι να μπορούμε να το κάνουμε αυτό για πολύ καιρό».

Ο Verstappen αρνήθηκε ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω συγκρούσεων μεταξύ των διεκδικητών θα αυξηθεί καθώς η σεζόν πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, τουλάχιστον όσον αφορά τον ίδιο: «Όχι από την πλευρά μου. Περισσότερο με εκνευρίζουν οι ερωτήσεις που συνεχίζω να δέχομαι για αυτό. Είμαστε όλοι αρκετά επαγγελματίες για να αφήσουμε πίσω τη Monza και να συνεχίσουμε εδώ στο Sochi και τους αγώνες που ακολουθούν».

«Ξέρω πότε να επιλέξω τις μάχες μου και πότε όχι. Όταν σκέφτομαι ότι υπάρχει μια ευκαιρία, το προσπαθώ. Επίσης, είναι ενάντια στον αντίπαλό σου για τον τίτλο, οπότε φυσικά προσπαθείς να είσαι πάντα μπροστά, φυσικά εντός ενός πλαισίου».

«Μερικές φορές έχουμε μεγάλες και πολύ κοντινές και τα καταφέρνεις, ή το κάνει ο άλλος και φαίνεται εκπληκτικό και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Εάν κάποιος από τους δύο κινηθεί λίγο περισσότερο και έχετε ένα ατύχημα, όλοι λένε ‘γιατί πήγες να κάνεις αυτή την κίνηση’».

«Είναι πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της υπερβολικής επιθετικότητας ή μιας εξαιρετικής κίνησης. Αυτό συνέβαινε πάντα στην F1 και θα παραμείνει για πάντα έτσι. Είναι πάντα εύκολο να κρίνεις και να λες οτιδήποτε κατόπιν εορτής, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε στη ζωή».

«Όπως είπα, αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν στους αγώνες. Επίσης, πιστεύω ότι μερικές φορές πρέπει να συμβαίνουν γιατί διατηρεί τα πάντα συναρπαστικά. Νομίζω ότι πρέπει επίσης να μπορούμε να ξεχνάμε, να συγχωρούμε και να προχωράμε».

Αμφότεροι οι διεκδικητές του τίτλου θα επωφεληθούν από τη βοήθεια του team mate τους, αν αυτό είναι εφικτό. Ακόμα και ο Valtteri Bottas, ο οποίος γνωρίζει ότι θα αποχωρήσει από τη Mercedes στο τέλος της σεζόν, δήλωσε ότι θα παίξει το ομαδικό παιχνίδι.

Ο Bottas δήλωσε: «Έχουμε συζητήσει πολλά πράγματα εσωτερικά, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών σεναρίων. Κάθε αγώνας είναι πάντα διαφορετικός. Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που πρέπει να παίξουμε το ομαδικό παιχνίδι και εγώ πρέπει να θυσιαστώ για την ομάδα».

«Όπως είναι η κατάσταση, ναι, θα το έκανα, γιατί βρισκόμαστε εδώ ως ομάδα και πρέπει πραγματικά να διασφαλίσουμε ότι θα κερδίσουμε και τους δύο τίτλους. Όχι μόνο των Κατασκευαστών, αλλά και των Οδηγών και αυτή τη στιγμή ο Lewis έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για αυτό, οπότε αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή».

Αν και ο Bottas διατηρεί μαθηματικές πιθανότητες να διεκδικήσει τον τίτλο, έχει αποδεχθεί την προτεραιότητα που δείχνει η Mercedes στον Hamilton: «Νομίζω ότι στη Formula 1 ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η σεζόν».

«Εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί αγώνες, οπότε ποτέ μην λες ποτέ. Το μόνο που θα συνεχίσω να κάνω έτσι κι αλλιώς είναι να προσπαθώ για το καλύτερο και να προσπαθήσω να κερδίσω αγώνες».

«Νωρίτερα στη σεζόν ένιωθα ότι δεν μου επέτρεπαν πλέον να διεκδικήσω τον τίτλο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Το πηγαίνουμε αγώνα με τον αγώνα».

«Αλλά για μένα προσωπικά που έρχομαι εδώ για αυτόν τον αγώνα το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι να κερδίσω. Αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία για μένα και τουλάχιστον αυτή είναι η προσέγγισή μου για τη σεζόν».

Το 2018, ο Bottas είχε αναγκαστεί να παραχωρήσει τη νίκη στον Hamilton στο GP Ρωσίας για να βοηθήσει το Βρετανό στη μάχη του με τον Vettel για τον τίτλο. Ο Bottas σχολίασε: «Αυτό είναι μερικά χρόνια πριν, αλλά τουλάχιστον τώρα μπορώ να είμαι εντάξει με αυτά τα πράγματα».

«Εκείνη τη στιγμή, ναι, ήταν επώδυνο. Και για μένα, ήταν δύσκολο να το αποδεχτώ. Αλλά προφανώς προχωρήσαμε από τότε, και επίσης έχω μεγαλώσει πολύ από τότε. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά τώρα»._Φ.Λ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ