Η F1 κατευθύνεται στο Μονακό, στο Πριγκιπάτο που μαζεύει πάντοτε τα φώτα της δημοσιότητας, για τον πιο «λαμπερό» αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Από το 1955 και για τα επόμενα 63 χρόνια, η F1 επισκέπτεται το Μόντε Κάρλο με συνέπεια που θα ήθελαν να έχουν πολλές άλλες πίστες. Δεν προσφέρει τρομερά προσπεράσματα, η εκκίνηση καθορίζει σχεδόν πάντα το τελικό αποτέλεσμα, όμως η αύρα του, η ιστορία που κρύβει σε κάθε του στροφή και το κύρος που δίνει στον οδηγό η νίκη σε αυτό το Grand Prix κάνουν άπαντες να αγαπάνε το Μονακό.

Θα χρειαζόταν ένας τόμος για να απαραθμίσουμε όλες τις ιστορικές στιγμές στους δρόμους του Πριγκιπάτου, όμως κάποιες ξεχωρίζουν και θα ξεχωρίζουν για πάντα. Οι πέντε νίκες του Graham Hill, του «Mr. Monaco», η στιγμή που ο Ayrton Senna τον ξεπέρασε, φτάνοντας τις 6, η οδήγηση του Βραζιλιάνου με την μη ανταγωνιστική Toleman το 1984, ο αγώνας του 1996, η επική νίκη του Lewis Hamilton το 2008, η βουτιά του Christian Horner στην πισίνα το 2006.

Μάλιστα, μία νίκη σε αυτόν τον αγώνα αποτελεί κομμάτι του «Triple Crown» του motorsport, μαζί με την πρωτιά στον 24ωρο του Le Mans και το Indianapolis 500. Είναι ένα τόσο ξεχωριστό επίτευγμα, που μόνο ο Graham Hill το έχει καταφέρει.

Διαβάστε επίσης: 1992, η μεγάλη νίκη του Σένα στο Μονακό

Μία από τις ιδιατερότητες του GP είναι το γεγονός πως εκτείνεται από την Πέμπτη ως την Κυριακή, με την Παρασκευή να είναι κενή μέρα για την F1, ώστε να διεξαχθούν sessions των υποστηρικτικών πρωταθλημάτων και να ανοίξουν οι δρόμοι ξανά για τους κατοίκους.

Ως χάραξη, η πίστα του Μονακό είναι η πιο μικρή σε μήκος στο πρόγραμμα, αφού φτάνει μόλις τα 3,3 χιλιόμετρα. Οι 76 γύροι φαντάζουν πολλοί, όμως η συνολική απόσταση δεν ξεπερνά τα 260 χλμ, έναντι των 300+ χλμ που έχουν τα υπόλοιπα Grand Prix. Ωστόσο, είναι αρκετά για να γίνει το λάθος, αφού το κλισέ που λέει πως σε αυτήν την διαδρομή ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδιά, ίσως να ταιριάζει γάντι. Πάντα μία νίκη στην F1 είναι μία υπόθεση σκληρής δουλειάς και απίστευτης προσπάθειας, αλλά μία νίκη στο Μόντε Κάρλο απαιτεί την πλήρη αφοσίωση του οδηγού, αφού κάθε χιλιοστό μετρά διπλά εδώ.

Συν τοις άλλοις, το Circuit de Monaco αποτελεί μία από τις ελάχιστες πίστες του πρωταθλήματος στο οποίο κάθε στροφή έχει ένα δικό της όνομα, μία δικής της ιστορία, με την F1 να αφιερώνει ένα ολόκληρο βίντεο πίσω από τις 19 καμπές του:

Η φύση του σιρκουί ευνοεί όσους έχουν καλή αεροδυναμική και πιο κοντό μεταξόνιο. Αυτό εξηγεί και την κυριαρχία της Ferrari στον περυσινό αγώνα, με τον Kimi Raikkonen στην pole και τον Sebastian Vettel να κερδίζει.

Αυτό φέτος μπορεί να το κάνει και η Mercedes, αλλά και η Red Bull, με δεδομένο ότι αμφότερες κινήθηκαν προς μία κατεύθυνση πιο κοντά σε αυτή της SF70H.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μάχη του midfield, η McLaren θέλει να συνεχίσει από εκεί που έμεινε στην Ισπανία, δηλαδή μπροστά από τη Renault, ενώ στόχο έχει βάλει πλέον και τη Haas.

Όλα θα φανούν το προσεχές -άτυπο- τετραήμερο.

Μπορείτε τη βαθμολογία όπως έχει διαμορφωθεί μετά από 5 αγώνες εδώ._Δ.Μ.

Το πρόγραμμα του τριημέρου:

Πέμπτη 24 Μαΐου

FP1: 12:00-13:30

FP2: 16:00-17:30

Σάββατο 26 Μαΐου

FP3: 13:00-14:00

Κατατακτήριες: 16:00-17:00

Κυριακή 27 Μαΐου

Αγώνας: 16:10

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Γύροι: 76

Μήκος πίστας: 3,337 χλμ.

Περισσότερες νίκες (οδηγοί): Ayrton Senna (6)

Περισσότερες νίκες (κατασκευαστές): McLaren (15)

Πιστεύετε πως μετά την πανδημία...

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά