top icon
Formula 1

Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις Andretti-Sauber

To όνειρο του Michael Andretti να εισέλθει στη Formula 1 με τη δική του ομάδα, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα. Τουλάχιστον, όχι με την Sauber/Alfa Romeo, καθώς αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν τελείως.

Πολλά έγκριτα ενημερωτικά μέσα, αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Michael Andretti, Πρωταθλητή το 1991 στα IndyCar, πρώην οδηγό της Formula 1 και ιδιοκτήτη της Andretti Autosport, με την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Sauber, την Longbow Finance, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, λόγω οικονομικών ασυμφωνιών.

Η Sauber αγωνίζεται στη Formula 1 με την ονομασία Alfa Romeo. Ο μέτοχος που φαίνεται να διαχειρίζεται τη μοίρα της, ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος Finn Rausing, ζητούσε από τον Andretti, πέραν των 350 εκατομμυρίων δολαρίων για το 80% της Islero Investments, που διαχειρίζεται την ομάδα, και προκαταβολική εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Άλλωστε, η ομάδα έχει ήδη αναφέρει ότι από το 2022 θα λειτουργεί στο ανώτατο όριο του περιορισμού προϋπολογισμού των ομάδων της Formula 1, οπότε η απαίτηση αυτή ήταν προληπτική. Ωστόσο, ο Andretti δεν ήταν διατεθειμένος να καταβάλει το αυνολικό ποσό των 600 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητούσε η Longbow.

Sauber

Finn Rausing

O Finn Rausing είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της παρασκευαστικής εταιρείας Tetra Laval, στο οποίο συμμετέχει -σε μη εκτελεστικό ρόλο- και ο -επίσης Σουηδός- πρόεδρος του ΔΣ της Daimler, Ola Kallenius.

Παρότι δεν ήταν η αρχική πρόθεση του Rausing να καταλήξει με μια ομάδα της Formula 1 στα χέρια του, είναι μεγάλος οπαδός του σπορ και θα είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τη Sauber επ’ αόριστο, εφόσον το επιθυμούσε.

Τα τελευταία χρόνια, έχει επενδύσει αδρά στην ομάδα, διπλασιάζοντας το προσωπικό της, που τώρα κυμαίνεται στα 520-530 άτομα. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιον που έχει την οικονομική ανάγκη να πουλήσει την ομάδα άμεσα. Εάν το έκανε, φαίνεται ότι θέλει να εξασφαλίσει το υγιές μέλλον της Sauber/Alfa Romeo.

Σύμφωνα με τις αναφορές, το διοικητικό συμβούλιο της Islero Investments ήταν διχασμένο όσον αφορά την απόφαση πώλησης. Παράλληλα, επικρατεί η άποψη ότι η αξία των ομάδων θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Με τους οικονομικούς κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ και περιορίζουν τον προϋπολογισμό των ομάδων της Formula 1, αυτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποτελούν επικερδείς επιχειρήσεις. Επιπλέον, υπάρχουν μονάχα 10 τέτοιες εταιρείες στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Αν και ο Rausing είναι άνθρωπος που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας αρκετά, η προβολή που έφερε στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη φήμη τις εβδομάδες που περιβάλανε το GP ΗΠΑ, σίγουρα δεν έβλαψε την F1, η οποία ήρθε στην επικαιρότητα της ειδησεογραφίας του ειδικού Τύπου στην Αμερική.

Sauber

Δεύτερο cockpit

O μελλοντικός οδηγός της ομάδας, Valtteri Bottas, δήλωσε ότι θα ήθελε να είναι πιο ενήμερος όσον αφορά την πιθανότητα πώλησης της ομάδας, για την οποία δε γνώριζε τίποτα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του συμβολαίου του.

Το δεύτερο cockpit της Alfa Romeo είναι το μοναδικό, ενόψει 2022, για το οποίο δεν είναι σίγουρο ποιος οδηγός θα βρίσκεται σε αυτό.

Η διατήρηση του Antonio Giovinazzi δείχνει ως εύκολη λύση, δια της ατόπου απαγωγής, εφόσον ο διευθυντής της ομάδας, Frederic Vasseur, θέλει να αφήσει ανοιχτό το δρόμο ενόψει 2023 για τον 18χρονο οδηγό της ακαδημίας της Sauber, τον Γάλλο Theo Pourchaire, που βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας στη Formula 2 αυτή τη στιγμή.

Εντούτοις, έγκριτες πηγές αναφέρουν ότι ο Giovinazzi δε θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα.

H διάρκεια του συμβολαίου φαίνεται ότι αποτελεί τη βασική διαφωνία στις διαπραγματεύσεις με τον 22χρονο Κινέζο Guanyu Zhou, ο οποίος μπορεί να φέρει γενναιόδωρους σπόνσορες στην ομάδα και ένα άνοιγμα στην πολύ σημαντική αγορά της Κίνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Zhou ζητάει τριετές συμβόλαιο, ενώ ο Vasseur του προσφέρει μονοετές. Ο επικεφαλής της βαθμολογίας στη Formula 2 (εμπρός από τον Zhou), ο 20χρονος Αυστραλός Oscar Piastri, αναμένεται να γίνει αναπληρωματικός οδηγός της Alpine.

H απόφαση της Alfa Romeo αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, και όχι εντός ημερών._Φ.Λ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ