Αγώνες WRC

In memoriam: Andrew Cowan

Ο πρώην επικεφαλής της Mitsubishi Ralliart Andrew Cowan έφυε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Σε ηλικία 82 ετών ο Andrew Cowan έφυγε από τη ζωή ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Ο Βρετανός μάνατζερ είχε συνδέσει το όνομα του με την Mitsubishi Ralliart και ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ιαπωνική ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου των Κατασκευαστών το 1998, αλλά και τον Tommi Makinen στα τέσσερα συνεχόμενα Πρωταθλήματα από το 1996 έως και το 1999. Γεννήθηκε το 1936 στην πόλη Duns στα σύνορα της Μ. Βρετανίας με τη Σκωτία. Ένας από τους πιο κοντινούς του φίλους ήταν ο μελλοντικός Πρωταθλητής της Formula 1 Jim Clark. Η ενασχόληση του με το μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκίνησε από την εμπλοκή του με την τοπική λέσχη. Έχοντας πάθος για την οδήγηση, έλαβε μέρος στους αγώνες για πρώτη φορά το 1962 καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει το Ράλλυ Σκωτίας με Sunbeam Rapier! Αυτό του το επίτευγμα ήταν ένα από τα σημαντικότερα της καριέρας του, το οποίο μάλιστα επανέλαβε και το 1963. Στη συνέχεια έγινε οδηγός της Mitsubishi με τις σπουδαιότερες νίκες του να είναι στον αγώνα Λονδίνο-Σίδνευ. Ο Cowan κέρδισε τον αγώνα το 1968 καλύπτοντας περισσότερα από 17.000 χιλιόμετρα με ένα Hilman Hunter, αλλά και το 1977 με μία Mercedes-Benz 280E. Κέρδισε τον μαραθώνιο της Νοτίου Αμερικής το 1978, ενώ τέσσερις φορές τερμάτισε στην πρώτη τετράδα του Ράλλυ Σαφάρι. Μία ακόμα σπουδαία επιτυχία του ήταν και η δεύτερη θέση στο Ράλλυ Παρίσι – Ντακάρ το 1985.

andrew cowan

Τα περισσότερα του βραβεία ως οδηγός κατέκτησε για την ικανότητα του σε αγώνες αντοχής, ενώ το 1983 ίδρυσε την ομάδα του, την Andrew Cowan Motorsport. Αυτή εξελίχθηκε στη συνέχεια στη γνωστή μας Mitsubishi Ralliart, πανηγυρίζοντας 22 νίκες από το 1996 μέχρι και το 2001. Ο Cowan ήταν αυτός που έδωσε την ευκαιρία και στον Richard Burns να κάνει τα πρώτα του βήματα στο WRC, με τον Βρετανό οδηγό να σημειώνει με την Mitsubishi τις δύο πρώτες του νίκες στο θεσμό σε Σαφάρι και Μεγάλη Βρετανία. Το 2001 η Mitsubishi ανέλαβε τη διαχείριση της ομάδας, αλλά ο Cowan παρέμεινε στις τάξεις της μέχρι και την συνταξιοδότηση του._Π.Τ.

Ψηφίστε το πιο όμορφο sport coupe των τελευταίων 50 ετών. Προσοχή, δεν αναζητούμε το καλύτερο αλλά το πλέον όμορφο από το 1970 μέχρι σήμερα.

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου