top icon
Αγώνες

Ράλλυ Φινλανδίας: Σε δικό τους αγώνα…

Ο Οtt Tanak απλά επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του στον φινλανδικό αγώνα, ενώ το ίδιο έκανε και η Toyota, με τα Yaris WRC να κερδίζουν όλες τις σημερινές ειδικές!

Με τις υψηλές θερμοκρασίες να συνεχίζονται και σήμερα στη Φινλανδία, το δεύτερο σκέλος του 8ου γύρου του WRC χαρακτηρίστηκε για ακόμα μία φορά από τη σειρά εκκίνησης και τη φθορά των ελαστικών. Οι επιφάνειες αποδείχθηκαν (πάντα τηρουμένων των αναλογιών) σκληρές για τα λάστιχα και εν τέλει αυτοί που έκαναν την καλύτερη διαχείριση κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Από την πρώτη ημέρα τα αυτοκίνητα της Toyota είχαν δείξει ξεκάθαρα στοιχεία υπεροχής, τα οποία ουσιαστικά επιβεβαίωσαν σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα Yaris WRC εξελίσσονται και δοκιμάζονται στις φινλανδικές ειδικές διαδρομές, αφού στην Puuppola βρίσκονται τα αρχηγεία της ομάδας του Tommi Makinen. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι όλες τις σημερινές ειδικές τις κέρδισαν οι οδηγοί της Toyota!

Εχθές, ο Ott Tanak παρά το γεγονός ότι είχε μειονέκτημα λόγω της σειράς εκκίνησης, κατάφερε να ολοκληρώσει το σκέλος επικεφαλής με βραχεία κεφαλή από τον Ostberg. Όπως αναμενόταν και υπαγόρευε η λογική, σήμερα που ο Εσθονός είχε ιδανική σειρά και επιφάνεια μπροστά του, δεν είχε κανένα πρόβλημα να ξεφύγει από το συναγωνισμό, όντας σε κάποιες στιγμές να μοιάζει πως βρίσκεται σε δικό του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κέρδισε και τις τέσσερις ειδικές του πρώτου loop ε.δ. και στη συνέχεια αναλώθηκε στο να ελέγχει τους αντιπάλους του ολοκληρώνοντας το σκέλος 39 δλ. μπροστά από τον Mads Ostberg που ακολουθεί. Με τέσσερις ε.δ. να απομένουν, ο Εσθονός μόνο αν “αυτοκτονήσει” θα χάσει τον αγώνα.

Ο Νορβηγός οδηγός της Citroen, αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη του χθεσινού σκέλους με τις επιδόσεις του και τη θέση του στην γενική. Εξαρχής, έμοιαζε πολύ δύσκολο να ακολουθήσει σήμερα το ρυθμό του Tanak, κάτι που κατάλαβε και ο ίδιος. Έτσι, από ένα σημείο και έπειτα προσπάθησε να ελέγξει τον Latvala που ακολουθεί κατά πόδας. Αρχικά, κατάφερε να αυξήσει τη μεταξύ τους διαφορά που ξεπέρασε τα 20 δλ., αλλά στη συνέχεια δεν είχε απάντηση στις επιδόσεις του Φινλανδού. Ένα στοιχείο που του στοίχισε είναι το γεγονός ότι είχε μαζί του δύο ρεζέρβες, σε αντίθεση με τον Latvala που “κουβαλούσε” μόλις μία, ενώ δεν έκρυψε ότι ένα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει την ομάδα του είναι η φθορά των ελαστικών. Την οποία και χαρακτήρισε πολύ μεγάλη!

Κάπως έτσι, ο Jari Matti ψαλίδισε τη μεταξύ τους διαφορά μόλις στα 5 δευτερόλεπτα και δείχνει έτοιμος να συμβάλλει αύριο σε ένα εμφατικό 1-2 της Toyota. Ο Φινλανδός από εχθές είχε δηλώσει ότι του αρέσουν οι ειδικές του 2ου σκέλους στην περιοχή της Jamsa και από το πρωί κατάφερε να σημειώσει χρόνους στην πρώτη τριάδα, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει και μία ειδική στη διάρκεια της ημέρας. Πάντως, οι επιδόσεις του δεν θυμίζουν τον οδηγό που είχε κερδίσει δύο φορές στο παρελθόν τον αγώνα της πατρίδας του, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι μία σειρά ρυθμίσεων στο Yaris από το απόγευμα και έπειτα τον βοήθησαν να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι του Yaris WRC.

Εκτός από τον Tanak, το πρόσωπο της ημέρας δεν ήταν άλλος από τον Esappekka Lappi. Ο 27χρονος Φινλανδός είδε τις ελπίδες του για νίκη να καταρρέουν την πρώτη ημέρα μετά από εκείνο το “ανόητο” όπως το χαρακτήρισε τετ α κε, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Σήμερα ουσιαστικά απογείωσε το Yaris WRC και από την 8η θέση που ξεκίνησε το πρωί κατάφερε να ολοκληρώσει το σκέλος στην 4η! Κέρδισε τρεις ε.δ. και ουσιαστικά πέρασε όποιον ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Αρχικά ήταν ο Evans, μετά ο Ogier, εν συνεχεία ο Sunninen και στο τέλος ξεπέρασε και το εμπόδιο του Paddon σκαρφαλώνοντας στην 4η θέση. Ο Φινλανδός ήταν απολαυστικός και αν αύριο το σκέλος είχε μερικά ακόμα χιλιόμετρα, ποιος ξέρει τι θα ήταν ικανός να κάνει…

Ο Paddon από την πλευρά του δεν κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον σαφώς μεγαλύτερο γνώστη των φινλανδικών διαδρομών, Lappi. Για ακόμα μία ημέρα οι επιδόσεις του χαρακτηρίστηκαν από συνέπεια, διατηρώντας τα τρία Ford που τον ακολουθούσαν πίσω του και καταφέρνοντας στο τέλος της ημέρας να φιγουράρει στην 5η θέση της γενικής. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο Lappi ήταν άπιαστος, ενώ δεν έκρυψε ότι στην άκρη του μυαλού του έχει πάντα την συγκομιδή βαθμών για την ομάδα της Hyundai, προσπαθώντας να διατηρήσει τα αυτοκίνητα της M-Sport πίσω του. Στο στρατόπεδο της βρετανικής ομάδας το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Ο Teemu Sunninen εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος ανάμεσα στους οδηγούς με τα Fiesta, αν και το πρωί ταλαιπωρήθηκε με προβλήματα υπερστροφής. Η συμπεριφορά του αυτοκινήτου βελτιώθηκε στο δεύτερο μισό του σκέλους μετά από μία σειρά αλλαγών, όπως και οι επιδόσεις του, οι οποίες όμως δεν θυμίζουν αυτές που σημείωσε πέρσι. Όταν και έκλεψε τις εντυπώσεις.

Το ερώτημα που απασχολεί ήδη τους περισσότερους στο σέρβις παρκ είναι αν θα υπάρξουν εντολές από την ομάδα της M-Sport προς το πρόσωπο του νεαρού Φινλανδού για να κόψει ρυθμό, έτσι ώστε να προσφέρει μία θέση στον Sebastien Ogier που ακολουθεί 7ος. Ο Γάλλος χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς για να μειώσει τη διαφορά του από τον Ogier, αλλά τουλάχιστον σήμερα ο Sunninen δεν έδειξε διατεθειμένος να κόψει και να χαρίσει τη θέση του. Ο Γάλλος 5άκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής, είναι δεδομένο ότι μετά το Ράλλυ Σουηδίας θα θέλει να ξεχάσει και το φετινό Ράλλυ Φινλανδίας. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος αγώνας δεν είναι ο αγαπημένος του, αλλά δεν περίμενε ότι θα ταλαιπωρούταν τόσο πολύ. Η επιλογή της αλλαγής του προμηθευτή ανάρτησης, από την Reiger στη Sachs, δεν αποδείχθηκε ευεργετική. Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ο Ogier “ψάχνεται” με τις ρυθμίσεις προσπαθώντας να βρει την ιδανική, αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία. Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε αν το νέο αεροδυναμικό πακέτο τον βοήθησε, προτίμησε να μην απαντήσει. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι ο Elfyn Evans, ο οποίος και ψάχνεται με το στήσιμο του δικού του Fiesta, βρίσκεται μόλις δέκα δευτερόλεπτα πίσω του στη γενική κατάταξη.

Την πρώτη δεκάδα, συμπληρώνουν και σήμερα οι Craig Breen και Thierry Neuville, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν όλη μέρα από τη σειρά εκκίνησης. Ο Ιρλανδός έδειξε επηρεασμένος από το γεγονός ότι ξεκινάει μπροστά, με αποτέλεσμα να έχει συχνά μειονέκτημα λόγω της σειράς εκκίνησης. Για αυτό βέβαια δεν φταίει κανείς άλλος, παρά μόνο ο ίδιος. Πιο ήρεμος εμφανίζεται ο Thierry Neuville, ο οποίος δεν είχε καμία απάντηση στις επιδόσεις των υπολοίπων, αφού ουσιαστικά ήταν μόλις η δεύτερη διέλευση στις ειδικές. Ακόμα και ο Khalid Al Qassimi που θα μπορούσε να συμβάλλει στον καθαρισμό των ε.δ., εγκατέλειψε μόλις στην πρώτη ειδική, με αποτέλεσμα ο Βέλγος να ακολουθεί τον “κολλητό” του Andreas Mikkelsen ως δεύτερη διέλευση. Παρόλα αυτά, ο Βέλγος παραμένει ψύχραιμος και ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Sebastien Ogier, είναι μόλις 7ος, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μειώσει σημαντικά τη μεταξύ τους διαφορά. Τέλος, ο Mikkelsen για ακόμα ένα σκέλος ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό, αν και σήμερα είχε τη δικαιολογία ότι αποτέλεσε μετά την εγκατάλειψη του Al Qassimi την πρώτη διέλευση στις ειδικές.

Μετά από το σημερινό “ξεκαθάρισμα” όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μάχη της 2ης θέσης, και στο αν ο Ostberg θα καταφέρει να κρατήσει τον Latvala πίσω του. Επίσης, με ενδιαφέρον θα δούμε και τη διαχείριση-στρατηγική στο στρατόπεδο της M-Sport, αλλά και την Power Stage. Όπου πολλοί έχουν αρκετούς λόγους για να πιέσουν στο όριο._Π.Τ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ