top icon
Αγώνες

Ράλλυ Μεξικού: Πρώτη νίκη Ogier με την Toyota (+video)

Ο Sebastien Ogier κατέκτησε τη νίκη στο Ράλλυ Μεξικού, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα έπειτα από απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα.

Η δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Μεξικού έμελλε να είναι και η καταληκτική για τον 3ο γύρο του WRC. Κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ανασυγκρότησης στη Leon, υπήρξε έκτακτη συνεδρίαση, όπου η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα αποφάσισε την ολοκλήρωσή του αγώνα, μετά το πέρας των σημερινών ειδικών διαδρομών. Σημειώστε, πως από τη στιγμή που έχει συμπληρωθεί σχεδόν το 80% του μήκους, το Ράλλυ Μεξικού θα προσφέρει όλους τους βαθμούς στον εκάστοτε οδηγό, ενώ μετά την έκτακτη απόφαση τερματισμού σήμερα, δεν υπήρξε Power Stage.

Με την απόφαση ολοκλήρωσης του Ράλλυ Μεξικού σήμερα, οι διοργανωτές θέλησαν να διευκολύνουν την επιστροφή ομάδων, πληρωμάτων, επισήμων και δημοσιογράφων στις χώρες τους. Ένα εγχείρημα που γίνεται ολοένα πιο δύσκολο λόγω των μέτρων που λαμβάνονται εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Προφανώς, η κίνηση αυτή βρήκε σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους, από τη FIA και τον Promoter μέχρι τις ομάδες.

Sebastien Ogier

Επιστρέφοντας στο αγωνιστικό μέρος, οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) ξεκίνησαν δυναμικά σήμερα, πραγματοποιώντας τον ταχύτερο χρόνο στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας, με διαφορά σχεδόν 10” από τους δεύτερους, Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC). Με αυτόν τον τρόπο, οι Γάλλοι έδειξαν πως παραμένουν κυρίαρχοι στο Μεξικό, αφού στη συνέχεια έλεγξαν το συναγωνισμό, φτάνοντας στις 6 νίκες με 4 διαφορετικές ομάδες (VW, Ford, Citroen, Toyota). Αυτή, είναι η πρώτη επικράτηση της Toyota στο Μεξικό, τη στιγμή που ο Ogier “έπιασε” στην κορυφή των οδηγών με τις περισσότερες νίκες, τον Sebastien Loeb. Επιπλέον, ο 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής φεύγει για ακόμη μια χρονιά από το Μεξικό, όντας επικεφαλής στη βαθμολογία οδηγών.

Ott Tanak

Για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα μετά τη Σουηδία, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) τερμάτισαν στη 2η θέση της κατάταξης. Οι Εσθονοί κέρδισαν 6 ειδικές διαδρομές, ωστόσο το λάθος της πρώτης ημέρας που κόστισε 40”, δεν τους επέτρεψε να διεκδικήσουν τη νίκη. Παρόλα αυτά, από την πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας είχαν ξεπεράσει τους Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota Yaris WRC), βάζοντας πλώρη για τη δεύτερη θέση που κατείχαν οι Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC). Εντέλει, ο στόχος τους επιτεύχθηκε 3 ειδικές διαδρομές πριν το τέλος, όταν και ξεπέρασαν το φινλανδικό πλήρωμα. Πάντως, οι Suninen-Lehtinen, που έχασαν ένα από τα φρένα τους, πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τον πρώτο φετινό τερματισμό τους στο βάθρο.

Evans

Στην 4η θέση, ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους οι Evans-Martin. Το βρετανικό πλήρωμα που ταξίδεψε στο Μεξικό επικεφαλής στη βαθμολογία Οδηγών, δεν κατάφερε σήμερα να ακολουθήσει το ρυθμό των Tanak-Jarveoja. Πάντως, ο Evans αποκόμισε αρκετούς βαθμούς, οι οποίοι μπορεί να φανούν πολύτιμοι στη συνέχεια, αφού παραμένει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας Οδηγών.

Thierry Neuville

Σημαντικό ρόλο στο ότι ο Ουαλός δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο σήμερα, έπαιξαν και οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), οι οποίοι εγκατέλειψαν χθες και ξεκινούσαν πρώτοι στο δρόμο σήμερα. Μη έχοντας κάτι να χάσουν, δέχθηκαν οικειοθελώς ποινή, ώστε να βρεθούν μεταξύ των Evans και Tanak. Έτσι, πρόσφεραν πλεονέκτημα στον teammate τους, καθώς του καθάριζαν περισσότερο την αγωνιστική γραμμή, όμως έμειναν και με ένα “what if”, αφού συνολικά ήταν ταχύτεροι σε 8 ειδικές διαδρομές.

Kalle Rovanpera

Στην 5η θέση της κατάταξης, τερμάτισαν οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris), που συμπλήρωσαν την πολύ καλή εμφάνιση της ομάδας του Tommi Makinen στο Μεξικό. Ο νεαρός Φινλανδός δεν έκανε κανένα λάθος και αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον, επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, αξιοσημείωτη ωριμότητα.

Pontus Tidemand

Στην 6η θέση, βρέθηκε το πρώτο πλήρωμα της κατηγορίας RC2, με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 ή R5, όπως τα έχουμε συνηθίσει ως σήμερα. Ο λόγος για τους Pontus Tidemand-Patrik Barth (Skoda Fabia evo), που επικράτησαν στο WRC2 για λογαριασμό της Toksport WRT. Τους Σουηδούς, ακολούθησαν σε γενική κατάταξη και WRC2, οι Nikolay Gryazin-Yaroslav Fedorov (Hyundai NG i20). Στο WRC3, νικητές αναδείχθηκαν οι Marco Bulacia-Giovanni Bernacchini (Citroen C3 R5), οι οποίοι τερμάτισαν παράλληλα στην 8η θέση της γενικής, στην καλύτερη εμφάνιση του 19χρονου Βολιβιανού στο WRC.

Gus Greensmith

Από την πλευρά τους, άτυχοι στάθηκαν σήμερα οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson. Στη δεύτερη ειδική διαδρομή της ημέρας, αντιμετώπισαν πρόβλημα με τον κινητήρα του Ford Fiesta WRC, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να σταματήσουν για να το λύσουν. Αυτό τους κόστισε περίπου 11 λεπτά, περιορίζοντάς τους τελικά στην 9η θέση.

Marco Bulacia

Μετά την ολοκλήρωση του Ράλλυ Μεξικού, η συνέχεια του WRC παραμένει, όπως για όλες τις αγωνιστικές και μη εκδηλώσεις, αβέβαιη. Ήδη, το Ράλλυ Αργεντινής αναβλήθηκε, ενώ ακόμη είναι νωρίς ώστε να γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με το Ράλλυ Πορτογαλίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 21-24 Μαΐου.

Teemu Suninen

Το πανόραμα του Ράλλυ Μεξικού

Ε.Δ.: 20

Μήκος: 251,6 χλμ.

Νικητές Ε.Δ.: Neuville 8, Tanak 6, Ogier 4, Rovanpera-Sordo 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: Neuville 1-2, Tanak 3, Ogier 4-21

Τελική κατάταξη

1. Ogier-Ingrassia (Toyota Yaris WRC) 2:47.47,6

2. Tänak-Järveoja  (Hyundai i20 Coupe WRC) +27,8”

3. Suninen-Lehtinen (Ford Fiesta WRC)           +37,9”

4. Evans-Martin (Toyota Yaris WRC)                 +1:13,4”

5.  Rovanperä-Halttunen (Toyota Yaris WRC)  +2:20,5”

6.  Tidemand-Barth (Skoda Fabia evo – 1οι WRC2) +10:29,3”

7. Gryazin-Fedorov (Hyundai NG i20 – 2οι WRC2)  +12:27,0”

8. Bulacia-Bernacchini (Citroen C3 – 1οι WRC3)      +13:37,5”

9. Greensmith-Edmondson (Ford Fiesta WRC)        +13:56,5”

10. Veiby-Andersson (Hyundai NG i20 – 3οι WRC2) +15:32,2”

Βαθμολογία Οδηγών: 1. Ogier 62, 2. Evans 54, 3. Neuville 42, 4. Rovanpera 40, 5. Tanak 38, 6. Suninen 26

Βαθμολογία Κατασκευαστών: 1. Toyota 110, 2. Hyundai 89, 3. M-Sport Ford 65

Αναλυτικά αποτελέσματα θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Δείτε highlights από τις Ε.Δ. 13-14

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ