top icon
Διεθνείς αγώνες

Rally of Nations Guanajuato: Ταχύτερος ο Ostberg – νικήτρια η… Ευρώπη

Οι Mads Ostberg και Adrien Fourmaux ήταν ταχύτεροι στο ιδιόμορφο Rally of Nations Guanajuato που διοργανώθηκε στο Μεξικό, όμως η νίκη κατέληξε στην ομάδα της Ευρώπης.

Το Ράλλυ Μεξικού υπήρξε σημαντικό κομμάτι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος από το 2004 έως το 2020, όταν και ξέσπασε η πανδημία. Από πέρυσι, ο χωμάτινος αγώνας δε βρίσκεται στο πρόγραμμα του θεσμού, όμως φιλοδοξεί να επιστρέψει τα επόμενα χρόνια.

Θέλοντας να διατηρήσουν τους δεσμούς με το WRC, οι άνθρωποι από το Μεξικό διοργάνωσαν για δεύτερη φορά, αφού κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2009 όταν ο αγώνας βρέθηκε προσωρινά εκτός πρωταθλήματος, το Rally of Nations Guanajuato.

Ο λόγος για ένα “μικρό Ράλλυ Μεξικού“, με επίκεντρο το γραφικό Guanajuato, όπου πληρώματα από την Αμερική και την Ευρώπη αγωνίστηκαν σε 16 ειδικές διαδρομές μήκους 229,64 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Στα αποτελέσματα αναγράφεται μια άτυπη κατάταξη πληρωμάτων, όμως η πραγματική κατάταξη αφορούσε, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του αγώνα, σε εθνικές ομάδες.

Αυτή άλλωστε ήταν και η ιδιομορφία του Rally of Nations Guanajuato, αφού κάθε “εθνική ομάδα” αποτελούνταν από δύο πληρώματα, οι επιδόσεις των οποίων συνδιαμόρφωναν το τελικό αποτέλεσμα.

Για να υπάρξει ένας κοινός τόπος, οι διοργανωτές υιοθέτησαν μια περίπλοκη φόρμουλα με συντελεστές στους χρόνους των ειδικών διαδρομών, που πρακτικά εξίσωνε τις επιδόσεις των αυτοκινήτων, ανάλογα με τις προδιαγραφές τους.

Τα αποτελέσματα, προέκυπταν ως άθροισμα των επιδόσεων του κάθε πληρώματος μιας εθνικής ομάδας, η οποία κέρδισε “βαθμούς” μετά από την εκάστοτε ειδική διαδρομή.

Rally of Nations Guanajuato Miscellaneous

Η εξέλιξη του αγώνα στο Μεξικό

Στο μεξικανικό ράλλυ συμμετείχαν ως “Εθνικές Ομάδες” οι Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ιταλία, Εκουαδόρ, το Μεξικό, ενώ υπήρχε και μια ευρωπαϊκή ομάδα με ένα γερμανικό και ένα ρουμανικό πλήρωμα.

Ταχύτεροι στις ειδικές διαδρομές ήταν οι Mads Ostberg-Johan Johansson (Skoda Fabia R5). Ο Νορβηγός Πρωταθλητής WRC 2 2020 και πρώην εργοστασιακός οδηγός, προηγήθηκε εξ αρχής με σημαντική διαφορά από τον Adrien Fourmaux και φάνηκε να οδηγεί τη Νορβηγία στη νίκη.

Rally of Nations Guanajuato Podium 02

Ωστόσο, οι Eyvind Brynildsen-Roger Eilertsen (Mitsubishi Lancer EVO X) εγκατέλειψαν το πρωί της δεύτερης ημέρας, όταν το αυτοκίνητό τους αρνήθηκε να ξεκινήσει από το σέρβις παρκ λόγω τεχνικού προβλήματος.

Έτσι το έργο της Νορβηγίας, αφού θυμίζουμε πως τα αποτελέσματα των ειδικών διαδρομών προέκυπταν αθροιστικά, από τους χρόνους των δύο πληρωμάτων της κάθε χώρας με βάση τους συντελεστές της διοργάνωσης, έγινε πιο δύσκολο.

Η πρωτοπορία του Ostberg θα χάριζε τη νίκη στους Νορβηγούς, όμως αυτό άλλαξε στην Power Stage, όταν ο 34χρονος οδηγός έχασε χρόνο λόγω κλαταρίσματος στο Skoda Fabia R5 της μεξικανικής VP Garage.

Rally of Nations Guanajuato Fourmaux

Αυτό δε στοίχισε τον καλύτερο συνολικό χρόνο, αφού οι Ostberg-Johansson διατηρήθηκαν στην άτυπη κορυφή, με διαφορά 5,8” από τους Adrien Fourmaux-Alexandre Coria, οι οποίοι μοιράζονταν ένα Ford Fiesta Rally2 Mk II.

Θυμίζουμε, πως το γαλλικό πλήρωμα της M-Sport Ford επωφελήθηκε της ευκαιρίας που παρουσίασε η διοργάνωση του εν λόγω αγώνα, ώστε να αποκτήσει εμπειρία από τις μεξικανικές ειδικές διαδρομές, που λόγω μεγάλου υψομέτρου και μειωμένου οξυγόνου, επιφέρουν μείωση ισχύος κατά περίπου 30% στα αυτοκίνητα.

Τρίτο ταχύτερο πλήρωμα του ράλλυ, ήταν οι τοπικοί Benito Guerra Jr.-Daniel Cue, με Skoda Fabia R5.

Rally of Nations Guanajuato Europe

Όσον αφορά στην κατάταξη του Rally of Nations Guanajuato, νικήτρια αναδείχθηκε τελικά η Ευρώπη (735 βαθμοί), με πληρώματα τους Γερμανούς Nikolaus Schelle-Lina Meyer (Ford Fiesta Rally5) και τους Ρουμάνους Sebastian Barbu-Bogdan Iancu (Renault Clio Rally5), παρόλο που οι τελευταίοι εγκατέλειψαν.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Νορβηγία (629 βαθμοί), χάρη στην επίδοση των Ostberg-Johansson, ενώ την τριάδα διαμόρφωσε η Γαλλία (504 βαθμοί).

Rally of Nations Guanajuato Resulta

Τους Fourmaux-Coria, τελικά δεν πλαισίωσαν οι Didier Auriol-Denis Giraudet, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω προσωπικού προβλήματος τους Παγκόσμιου Πρωταθλητή 1994.

Τη θέση των Γάλλων πήραν οι Μεξικοί Felipe Suberville-Jaime Del Palacio με Mitsubishi Lancer EVO X.

Rally of Nations Guanajuato Podium 01

“Ήταν πολύ διασκεδαστικά”, δήλωσε ο Mads Ostberg. “Ασφαλώς θα ήταν ωραία να κερδίσουμε για τη Νορβηγία, όμως ήταν φανερό πως θα είναι δύσκολο μετά από το πρόβλημα του Eyvind.

“Όμως για εμένα ήταν καλό που ήρθα εδώ και κέρδισα τόσες ειδικές διαδρομές – και με τέτοια διαφορά.

“Ήταν ιδιαίτερα ωραίο να το κάνω απέναντι στον Adrien (Fourmaux), ο οποίος βρίσκεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα”.

Να σημειωθεί, πως ο Mads Ostberg θα συνεχίσει τις συμμετοχές σε αγώνες εκτός WRC, την ερχόμενη εβδομάδα, ταξιδεύοντας στο ασφάλτινο Ράλλυ Σαν Ρέμο. Εκεί, ο Νορβηγός θα αντιμετωπίσει πέραν των κορυφαίων Ιταλών οδηγών και τον Craig Breen, έχοντας ως συνοδηγό σε ένα Citroen C3 Rally2, τον Σουηδό Patrik Barth.

Από την πλευρά του, ο Adrien Fourmaux σχολίασε: “Οι διαδρομές ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και σίγουρα έμαθα πολλά κατά τη διάρκεια του αγώνα.

“Ήμουν χαρούμενος με τον τρόπο που ερχόταν η ταχύτητα και αισθάνομαι πιο έτοιμος σε περίπτωση που αυτό το ράλλυ επιστρέψει στο WRC την επόμενη σεζόν”.

Μεταξύ άλλων, στο Rally of Nations Guanajuato συμμετείχε, εκπροσωπώντας και την εθνική Φινλανδίας, ο νικητής του αγώνα το 2002, Harri Rovanpera, πρώην εργοστασιακός οδηγός πολλών ομάδων και πατέρας του εργοστασιακού οδηγού της Toyota, Kalle Rovanpera.

Photos: Rally Mexico

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ