top icon
Αγώνες

WRC: Ράλλυ Μόντε Κάρλο – Preview (+videos)

Αδημονία τέλος, καθώς η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε, με ομάδες και πληρώματα να βρίσκονται ήδη στη Gap της Γαλλίας, για τον εναρκτήριο γύρο του φετινού WRC. Προσδεθείτε σφιχτά και… φύγαμε!

Ένα από τα χαρακτηριστικά που λατρεύουν οι φίλοι του WRC, είναι πως η δράση δε σταματάει σχεδόν ποτέ. Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε σχετικά πρόωρα, λόγω της ματαίωσης του Ράλλυ Αυστραλίας, ωστόσο το 2020 ξεκινά όπως έχουμε συνηθίσει και του αρμόζει, από το Πριγκιπάτο του Μονακό.

Ο χειμώνας που πέρασε ήταν από τους πλέον απαιτητικούς των τελευταίων ετών, λόγω των μεγάλων αλλαγών στις συνθέσεις των ομάδων. Κυριότερες εξ αυτών, ήταν η μετακίνηση του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Ott Tanak, στη Hyundai και στη συνέχεια, εκείνη του Sebastien Ogier στην Toyota. Η συγκεκριμένη, καθώς και οι υπόλοιπες αλλαγές στις συνθέσεις των ομάδων, έχουν δημιουργήσει αγωνία ενόψει του πρώτου αγώνα της σεζόν, αφού κανείς δε μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα το συσχετισμό δυνάμεων.

Μόντε: Αγώνας με μοναδικά χαρακτηριστικά

Το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, που φέτος συγκέντρωσε 88 συμμετοχές και έναν Έλληνα οδηγό, αποτελεί μια από τις πλέον απαιτητικές δοκιμασίες για ομάδες και πληρώματα. Οι καιρικές συνθήκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, με την επιλογή των κατάλληλων ελαστικών να έχει μεγάλη σημασία. Ακόμη και έτσι όμως, η ευμετάβλητη πρόσφυση στις ειδικές διαδρομές, απαιτεί μεγάλη εμπειρία, αυτοσυγκέντρωση και φυσικά, άψογη τεχνική, ώστε να μετουσιωθεί σε καλό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που σε μια ειδική διαδρομή τα πληρώματα συναντούν στεγνή ή βρεγμένη άσφαλτο και πάγο. Το στοιχείο που καθιστά τις ειδικές του Μόντε στις δυσκολότερες του WRC, είναι ο μαύρος πάγος. Δηλαδή, διαφανή σημεία πάγου τα οποία έχουν το ίδιο χρώμα με την άσφαλτο, μετατρέποντας την αναγνώριση της πρόσφυσης σε σπαζοκεφαλιά… υψηλής ταχύτητας. Διόλου τυχαία, στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο ανέκαθεν διακρίνονταν οι κορυφαίοι οδηγοί του θεσμού, με ορισμένους σπεσιαλίστες του είδους να προβάλλουν αντίσταση και να δίνουν το δικό τους χρώμα στον αγώνα. Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία των gravel crews, τα οποία περνούν πριν από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, ώστε να ελέγξουν τις σημειώσεις του εκάστοτε πληρώματος. Όλα τα gravel crews έχουν αξιοσημείωτη εμπειρία, με ονόματα όπως οι Mikko Hirvonen (για τον Kalle Rovanpera), Bryan Bouffier (για τον Oliver Solberg), Juho Hanninen (για τον Takamoto Katsuta), Bruno Thiry (για τον Thierry Neuville), Simon Jean Joseph (για τον Sebastien Ogier) και Patrick Magaud (για τον Sebastien Loeb) να ξεχωρίζουν.

Monte

Ο αγώνας του 2020

Το φετινό Ράλλυ Μόντε Κάρλο ανοίγει, ως είθισται, την αυλαία σε ακόμη ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ορισμένα μοναδικά, για τα δεδομένα του σύγχρονου WRC, χαρακτηριστικά. Η αρχή θα γίνει με το shakedown στη Gap, που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου. Η εκκίνηση θα δοθεί στη φημισμένη πλατεία του Καζίνο, στο Μονακό, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και λίγη ώρα αργότερα, θα έχουμε την επίσημη έναρξη του φετινού WRC, με δύο ειδικές νυχτερινές ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 42,96 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η Παρασκευή 24 Ιανουαρίου αποτελεί τη μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα, καθώς περιλαμβάνει 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 122,58 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, αποτελείται από 2 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, μήκους 75,2 αγωνιστικών χιλιομέτρων, ωστόσο έχει την ιδιαιτερότητα πως όσα πληρώματα εγκαταλείψουν, δε θα έχουν δικαίωμα επανεκκίνησης στην καταληκτική ημέρα του αγώνα, Κυριακή 26 Ιανουαρίου. Τότε, που τα 60 πρώτα πληρώματα της κατάταξης θα αγωνιστούν σε 2 ακόμη επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 63,54 χιλιομέτρων, από τα οποία ξεχωρίζει το πέρασμα από ένα εκ των θρυλικών σημείων του WRC, το Col de Turini.

Οι 16 ειδικές διαδρομές του αγώνα σε ένα video

Οι πρωταγωνιστές

Σε κάθε αγώνα του WRC, τα βλέμματα στρέφονται στους πρωταγωνιστές, όμως στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο στρέφονται λίγο… περισσότερο. Η εικόνα οδηγών με νέες φόρμες λόγω αλλαγής ομάδας και κυρίως, με νέα αυτοκίνητα, μαγνητίζει τους φίλους του WRC. Η φετινή είναι μια κατεξοχήν τέτοια περίπτωση, καθώς περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές αλλαγές, με κυριότερες αυτές των Tanak και Ogier που προαναφέραμε. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις συνθέσεις των ομάδων, αλλά και όσα περιμένουμε από αυτούς, στον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν:

Tanak

Hyundai Shell Mobis WRT

Μετά την πρώτη κατάκτηση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών, τα φώτα έπεσαν στη Hyundai λόγω της μεταγραφής των Ott Tanak-Martin Jarveoja. Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του 2019 έκαναν ένα μεγάλο βήμα, αφήνοντας μια ομάδα που περιστρεφόταν γύρω τους όπως η Toyota, για να μετακομίσουν εκεί που μέχρι το 2019, μεγάλο αφεντικό ήταν οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul. Ειδικά στην αρχή της σεζόν, δε θα υπάρχει ειδική μεταχείριση στα πληρώματα, τα οποία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια κατάκτησης του τίτλου Κατασκευαστών. Πώς θα χειριστεί ο Andrea Adamo τους δύο κορυφαίους οδηγούς του στη συνέχεια, είναι κάτι που αναμένεται με ενδιαφέρον.

Προς το παρόν, οι Neuville-Gilsoul θα ξεκινήσουν τη σεζόν έχοντας την εμπειρία της 6ετούς προϋπηρεσίας στη Hyundai, ενώ οι Tanak-Jarveoja θα αγωνιστούν για πρώτη φορά με τα χρώματα της κορεατικής εταιρείας, στο Μόντε. Πάντως, οι προαναφερθέντες δε θα είναι ο μόνος λόγος να παρακολουθήσουμε την πορεία της Hyundai, αφού στο τρίτο i20 Coupe WRC θα βρίσκονται οι Sebastien Loeb-Daniel Elena. Οι 9 φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και 7 φορές νικητές του Μόντε, θα έχουν σαφώς μεγαλύτερη εξοικείωση με το αυτοκίνητο φέτος και στοχεύουν, όπως δήλωσε ο Loeb, στο βάθρο.

Η πρόβλεψή μας: Είναι δεδομένο πως κάποιο από τα πληρώματα της Hyundai θα διεκδικήσει τη νίκη. Οι Neuville-Gilsoul έχουν βρεθεί κοντά σε αυτή τα τελευταία χρόνια και δε θα αποτελέσει έκπληξη, αν φέτος είναι η χρονιά τους. Από την άλλη, οι Tanak-Jarveoja -που δε θα αγωνιστούν με το Νο.1 όπως δικαιούνταν, αλλά προτίμησαν το γούρικο Νο.8- ακολουθούν παραδοσιακά πιο “συνετό” ρυθμό στο Μόντε, έχοντας ως στόχο τον τερματισμό σε μια καλή θέση. Λογικά, αυτό θα πράξουν και φέτος, θέλοντας πρώτα από όλα να μείνουν μακριά από προβλήματα. Μπορεί αυτό να τους φέρει στο βάθρο; Σαφέστατα, ειδικά σε έναν αγώνα όπως το Μόντε Κάρλο, τα απρόοπτα του οποίου καθιστούν αβέβαιες τις προβλέψεις για τους νικητές. Αυτή η αβεβαιότητα, είναι που δίνει επιπλέον πιθανότητες στους Loeb-Elena, οι οποίοι γνωρίζουν τον συγκεκριμένο αγώνα όσο κανείς… μη Sebastien! Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μια από τις λίγες φορές που δε θα αποκλείαμε να ανταγωνιστούν τους νεότερους και ταχύτατους teammates τους, διεκδικώντας θέση στο βάθρο και υπό προϋποθέσεις, τη νίκη.

Toyota

Toyota Gazoo Racing WRT

Η ομάδα του Tommi Makinen παρουσιάζεται ριζικά αναμορφωμένη ενόψει του 2020, αφού πιο παλιός επίσημος οδηγός της είναι ο Takamoto Katsuta. Δεν αστειευόμαστε, καθώς ο Ιάπωνας είναι ο μόνος που υπήρχε και πέρυσι στην ομάδα, η οποία διαθέτει 3 εντελώς νέα πληρώματα, σε σύγκριση με το 2019. Προφανώς, ηγετικό ρόλο αναλαμβάνουν οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, οι οποίοι μάλιστα εμφανίστηκαν πολύ ικανοποιημένοι από τις πρώτες δοκιμές με το Toyota Yaris WRC. Οι Γάλλοι 6 φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και 7 φορές νικητές του Μόντε, θα ξεκινήσουν τον αγώνα με τρίτο διαφορετικό αυτοκίνητο για τρίτη συνεχή χρονιά. Έχοντας σερί 6 συνεχόμενων νικών (2014-2019) είναι λογικό να θεωρούνται ξανά φαβορί για τη νίκη, παρά την αλλαγή ομάδας. Δίπλα τους, θα βρεθούν οι Elfyn Evans-Scott Martin, οι οποίοι τουλάχιστον θεωρητικά, ξεκινούν τη σεζόν επίσης με status πρώτου πληρώματος. Βέβαια, πολύ δύσκολα θα ανταγωνιστούν σε επίπεδο πρωταθλήματος τους Γάλλους, ωστόσο οι επιδόσεις τους αναμένονται με ενδιαφέρον. Ακόμη ένα πλήρωμα που θα κάνει ντεμπούτο με την Toyota, θα είναι οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen. Ο 19χρονος Φινλανδός, που έκανε ιδανικό ζέσταμα κερδίζοντας το Ράλλυ Arctic Lapland στη Φινλανδία, θέλει στην πρώτη του σεζόν στη “μεγάλη κατηγορία”, να αποκομίσει εμπειρίες, κάνοντας όσο περισσότερα χιλιόμετρα γίνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, θα προσπαθήσει να αποφύγει λάθη και προβλήματα, χωρίς άγχος για το αποτέλεσμα, κάτι που πάντως στο Μόντε Κάρλο δεν είναι εύκολο. Τέλος, την πρώτη του εμφάνιση στο Πριγκιπάτο με Yaris WRC θα κάνει και ο προστατευόμενος της Toyota, Takamoto Katsuta, ο οποίος θα συμμετάσχει έχοντας ως συνοδηγό τον πολύπειρο Βρετανό Dan Barritt, σε 8 αγώνες.

Η πρόβλεψή μας: Όταν συμμετέχει στον αγώνα το πληρώμα που έχει κερδίσει 6 συνεχόμενες φορές, τότε είναι προφανές πως αποτελεί φαβορί. Πολλοί λένε πως τα σερί κάποια στιγμή σπάνε, ωστόσο αν οι Ogier-Ingrassia αποφύγουν τα προβλήματα, θεωρούμε πως θα επιβληθούν ξανά στο Μόντε. Από την άλλη, οι Evans-Martin είναι ικανοί για τερματισμό στην πεντάδα, ενώ οι Rovanpera-Halttunen και δευτερευόντως οι Katsuta-Barritt, αναμένεται να κάνουν αγώνα τακτικής, με στόχο τον τερματισμό. Αν ο 19χρονος Φινλανδός κοιτάξει στα μάτια τους συμπατριώτες του που αγωνίζονται με την M-Sport Ford, θα είναι επιτυχία.

Ford

M-Sport Ford WRT

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος η ομάδα του Malcolm Wilson ξεκινά ως λογικό… αουτσάιντερ. Μπορεί η παρουσία της Ford Performance και της Castrol να είναι αυξημένη, όμως είναι κοινό μυστικό πως ο προϋπολογισμός της ομάδας από την Cumbria, δεν είναι ανταγωνιστικός των εργοστασιακών ομάδων. Για ακόμη μια χρονιά, η M-Sport διαθέτει νεανική ομάδα, έχοντας προβεί στην προσθήκη των Esapekka Lappi-Janne Ferm, οι οποίοι έμειναν χωρίς μπάκετ μετά την αποχώρηση της Citroen. Τόσο αυτοί, όσο και οι Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen είναι ικανοί να “ανησυχήσουν” τους αντιπάλους τους, σημειώνοντας κάποιους καλούς χρόνους. Άλλωστε, τουλάχιστον στην αρχή της χρονιάς, τα Ford Fiesta WRC θα είναι ανταγωνιστικά. Το τρίτο αυτοκίνητο της M-Sport, θα μοιραστούν οι νεαροί Βρετανοί Gus Greensmith-Elliott Edmondson, στον πρώτο από τους 9 αγώνες που θα πραγματοποιήσουν φέτος με την ομάδα.

Η πρόβλεψή μας: Κάποιοι χρόνοι στην τριάδα και τερματισμός στην πεντάδα, είναι ένας εφικτός στόχος για το κορυφαίο πλήρωμα της ομάδας. Οι Φινλανδοί -και φίλοι από την εποχή που έκαναν karting- Esapekka Lappi και Teemu Suninen αναμένεται να δώσουν ωραίες μάχες φέτος και, σε ορισμένους αγώνες, να σημειώσουν θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη, οι Greensmith-Edmondson λογικά θα περιοριστούν στην ολοκλήρωση του αγώνα χωρίς προβλήματα, που από μόνο του είναι ένα δύσκολο εγχείρημα στο Μόντε. Μια θέση όσο πιο ψηλά στη βαθμολογούμενη δεκάδα, θα είναι ο λογικός στόχος για εκείνους.

WRC2

WRC2

Για να μην μπερδευτείτε, η ονομασία των υποστηρικτικών κατηγοριών του WRC, άλλαξε. Έτσι, WRC2 θα ονομάζεται η κατηγορία που πέρυσι γνωρίζαμε ως WRC 2 Pro, για εργοστασιακές ομάδες και οδηγούς με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5. Αντίστοιχα, η κατηγορία που μέχρι πέρυσι ονομαζόταν WRC2, έχει μετονομαστεί σε WRC3. Επιστρέφοντας στο WRC2, ξεχωρίζει η παρουσία της Citroen Racing, με πλήρωμα τους Mads Ostberg-Torstein Eriksen. Οι Νορβηγοί θα μοιραστούν ένα εξελιγμένο Citroen C3 R5 και θα δώσουν μάχη με 4 ακόμη πληρώματα, που θα χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητα άλλων εταιρειών. Η Hyundai θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατηγορία μέσω της περίπου νεοσύστατης RedGrey. Ο λόγος για την ομάδα MM Motorsport του Markko Martin, που φέτος μετονομάστηκε και θα υποστηρίζει την εργοστασιακή συμμετοχή της κορεατικής ομάδας στην κατηγορία. Στο Μόντε Κάρλο, θα συμμετάσχουν δύο εργοστασιακά Hyundai i20 R5, με τους Ole Christian Veiby-Jonas Andersson και Nikolay Gryazin-Yaroslav Fedorov. Φυσικά, παρούσα στην κατηγορία θα είναι και η M-Sport Ford, με δύο Ford Fiesta R5 Evo. Στα πηδάλια, θα βρεθούν ο φέρελπις Γάλλος, μέλος της περίφημης FFSA, Adrien Fourmaux με συνοδηγό τον Βέλγο Renaud Jamoul και οι Βρετανοί Rhys Yates-James Morgan.

Oliver

WRC3

Το πρώην WRC2 θα έχει για ακόμη μια χρονιά, μεγάλο ενδιαφέρον. Μεταξύ των συμμετοχών ξεχωρίζει ένα γαλλικό κουαρτέτο με Citroen C3 R5, εκ των οποίων είναι πολύ πιθανό να προκύψουν οι νικητές. Ο λόγος για τους Eric Camilli-FX Buresi, Yohan Bonato-Benjamin Boulloud, Johan Rossel-Benoit Fulcrand (επίσης οδηγός της FFSA) και Nicolas Ciamin-Yannick Roche. Από εκεί και έπειτα, με ενδιαφέρον αναμένεται η εμφάνιση των Stephane Sarrazin-Kevin Parent με Hyundai i20 R5, ενώ εκτός βαθμολογίας στην κατηγορία θα συμμετάσχουν οι Oliver Solberg-Aaron Johnston με VW Polo R5. Ιδιαίτερα οι χρόνοι του 18χρονου Oliver, που μαζί με τον Rovanpera θεωρούνται τα δύο κορυφαία ταλέντα στο χώρο, αναμένονται με ανυπομονησία.

Pavlidis

Eλληνικό ενδιαφέρον…

Η συμμετοχή στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια. Ο λόγος για τον Νικόλα Παυλίδη, ο οποίος θα ξεκινήσει το 4ο Μόντε τα τελευταία 5 χρόνια. Ο οδηγός από τη Θεσσαλονίκη, θα μοιραστεί με τον Allan Harryman ένα Peugeot 208 R2, που προετοιμάζει η γαλλική CHL Motorsport, η οποία υποστηρίζει κατά καιρούς και τον δις πρωταθλητή Γαλλίας, Bonato. Από την πλευρά μας, ευχόμαστε στο ελληνικό -άλλωστε και ο Allan Harryman έχει γίνει “δικός μας” μετά από τόσα χρόνια πλάι σε Έλληνες οδηγούς- πλήρωμα καλή επιτυχία και καλό τερματισμό, που από μόνος του αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο.

Ειδικές διαδρομές που θα μεταδοθούν ζωντανά στη χώρα μας από την Cosmote Sport 5HD.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

SS1 Malijai – Puimichel, ώρα 21:30

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

SS4 St. Clement – Freissinieres 1, ώρα 10:55

SS5 Avancon – N D du Laus 1, ώρα 12:20

SS6 Curbans – Venterol 2, ώρα 14:50

Σάββατο 25 Ιανουαρίου

SS9 St. Leger Melezes – La Batie Neuve 1, ώρα 10:30

SS10 La Breole – Selonnet 1, ώρα 11:55

SS11 St. Leger Melezes – La Batie Neuve 2, ώρα 15:00

SS12 La Breole – Selonnet 2, ώρα 16:25

Κυριακή 26 Ιανουαρίου

SS15 Col de Turini 2, ώρα 11:55

SS16 La Cabanette – Col de Braus 2 (Power Stage), ώρα 13:00

Πρόγραμμα, ωράριο και συμμετοχές μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Ζωντανή ενημέρωση και χρόνοι, θα υπάρχουν επίσης στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Video-preview του Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ