top icon
Blog

Διακοπές: Ζήσε τη στιγμή…

Δείχνουν λίγες οι αργίες, αλλά αν συνδυαστούν σωστά έχεις την ευκαιρία και να οδηγήσεις. Ο Σ.Χ. έχει τις προτάσεις ώστε να συνδυαστεί σωστά ο άνθρωπος-οδηγός, η οικογένειά του και το περιβάλλον με το κατάλληλο αυτοκίνητο.

Είμαστε τυχεροί που συνεργαζόμαστε με την Avis, την εταιρεία ενοικιάσεων και leasing που έχει προτεραιότητά της τον χρήστη. Η παροχή υπηρεσιών για το αυτοκίνητο στη σύγχρονη εποχή, σε ό,τι αφορά το rent και το leasing, έχει το χαρακτηριστικό έμβλημα, με τα κόκκινα γράμματα σε μαύρο φόντο.

Είναι γεγονός ότι κατά το τετραήμερο σετ «αργίες χωρίς έξτρα άδεια» έχουμε την ευκαιρία να προσαρμόσουμε σωστά πέντε αυτοκίνητα σε ανάλογους προορισμούς. Με την υπόσχεση, κατά περίπτωση, να απολαύσει και η συνοδηγός και, όπου προκύπτει, και οι συνεπιβάτες μας.

Το ζητούμενο τέτοιες ημέρες είναι η ασφάλειά μας, και αν εμείς λόγω επαγγέλματος απολαμβάνουμε καινούργια και σωστά εξοπλισμένα αυτοκίνητα, δεν ισχύει το ίδιο για όλους.

Προετοιμαστείτε, αγαπητοί…

Πέρα από τα τετριμμένα, που αφορούν τα λάστιχα, τους καθαριστήρες και την τήρηση του ΚΟΚ, σημαντικό εδώ, όπως άλλωστε και κάθε στιγμή, είναι η ατομική μας ευθύνη, που προεκτείνεται σε συνεπιβάτες και συνοδοιπόρους, με κοινό παρονομαστή την προσοχή μας και την απόλυτη συγκέντρωσή μας κατά την οδήγηση.

Άλλωστε, όπως είναι φυσικό, δεν είναι όλοι ειδικοί, λάτρεις της οδήγησης. Υπηρετούμε εδώ και 53 χρόνια τον Πραγματικό Οδηγό, με φιλοσοφία-ψυχολογία που μας δίδαξε ο Κώστας Καββαθάς, με σεβασμό όμως και σε όποιον της διπλανής πόρτας κάνει χρήση του «αμαξιού» απλώς για τη μετακίνησή του. Ιεροτελεστία, σε συνδυασμό με την οικογένεια, ως μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Ταξίδι με πρόγραμμα

Ακόμα και ως ημερήσια εκδρομή για την αλλαγή από την εορταστική καθημερινότητα και αφού φροντίσεις τα υγρά της μηχανής (και όχι μόνο), καλό είναι να εξετάσεις φρένα και αμορτισέρ. «Αγία τριάδα» τα φρένααμορτισέρ, με τα λάστιχα -τους τροχούς, για να είμαστε ακριβείς-, ό,τι εξασφαλίζει την άμυνά σου. Είτε ταξιδέψεις με την οικογένεια στην άλλη άκρη της χώρας ή και εκτός, είτε με τη σύντροφο μέχρι τη Ναύπακτο επιστρέφοντας στην Αθήνα από την Πάτρα ή από τον Μπράλο, είτε μείνεις Αττική, οπότε ακόμα και μόνος συνοδέψεις τις σκέψεις σου στην Τέλεια Διαδρομή. Μια προσωπική υπόθεση…

Lastixa

Πάω Σούνιο

Παρασκευή πρωί, και παραδοσιακά ο μηχανισμός τα τελευταία 55 χρόνια αργεί. Η ανάσα του πολεμιστή που εργάζεται Σάββατο και Κυριακή, ως φυσιολογική επιλογή μιας δουλειάς χωρίς ωράριο, αλλά με διαδρομή. Ασφαλής, όπως η δική μας στην Alpha Editions. Με το καλό ΜΧ-5, λοιπόν, με τον 2λιτρο που αποδίδει από χαμηλά μέχρι ψηλά, το 6άρι, και -ιδανικά- μαζεμένη την οροφή. Δεν έχει κίνηση ούτε στην έξοδο από την πόλη, αφού σε λίγο ανοίγουν τα καταστήματα, και αλλάζεις mode από το Καβούρι μένοντας συγκεντρωμένος μέχρι το Σούνιο. Έχεις τις προδιαγραφές για παιχνίδι χάρη στο εξαιρετικό ζύγισμα, στο μπλοκέ και στο εξαιρετικό τιμόνι, αλλά επιλέγεις την GT μετακίνηση. Υψηλή και ασφαλής μ.ω.τ. με σεβασμό στην εποχή. Άλλαξαν οι καιροί και το διαπιστώνεις ανηφορίζοντας στον Άγιο Κωνσταντίνο και κατηφορίζοντας από την Καμάριζα, όπου απολαμβάνεις αποφεύγοντας την υπερβολή. Δεν ταιριάζει πλέον η πίεση για την υπερστροφή. Μόνος με τη μηχανή σου, και λειτουργεί ο σύγχρονος κώδικας δεοντολογίας που ταιριάζει στο συνδυασμό.

Mazda MX-5

Πήγα Ναύπακτο

Το Σάββατο μπορείς! Με Nissan Juke Hybrid μέσω της λατρεμένης Ιτέα βέβαια, με pit stop για καφέ στο «Αρχοντικό», συντροφιά με τον αεικίνητο φίλο Νικόλα Α. Καλαφάτη. Στη συνέχεια, σημαντικό να έχεις χρόνο ώστε να ανηφορίσεις στην ορεινή Ναυπακτία. Οπότε και οργώνεις τους αγαπημένους δρόμους γύρω από τον Μόρνο, με το χαμόγελο μόνιμα χαραγμένο, φτάνεις στα Καστέλια από τη Συκέα και επιστρέφεις μέσω Μπράλου από τον 51 στην εθνική οδό.

Χρυσάφι τα διόδια για την Αθήνα, αλλά αν στα στενά της διαδρομής περισσότερο προσέχεις και αφήνεις τη βρόμικη δουλειά στην ανάρτηση και στο αυτόματο κιβώτιο του Juke Hybrid, στο κατέβασμα αισθάνεσαι ότι είσαι σε πίστα με ανοιχτές καμπές. Είναι ψηλό, σχετικά μακριά από το έδαφος αυτό το B-SUV σε σχέση με ένα παραδοσιακό GTi, αλλά επιλέγεις Sport, ενώ έχεις δικό σου τον μισό δρόμο με φάρδος που σε βουνό δε θα βρεις. Απολαμβάνεις και θυμάσαι. «Εδώ στο ΡΑ κατεβαίναμε “τάπα” με τα τρακτερωτά για να δώσουμε χρόνο στα κομάντο-μηχανικούς μας για γενική ανακατασκευή», εξηγείς στη συνοδηγό που απορεί…

NISSAN JUKE

Ονειρεύομαι την Κέρκυρα

Ήταν ο προορισμός για το Πάσχα από τα παιδικά μας χρόνια, και παραμένει. Ειδικά σήμερα, εκεί πηγαίνεις και με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αξιοποιώντας τους φορτιστές από την ΑVIN και τη Shell σε όλο τον άξονα. Από το Αντίρριο μέχρι την Ηγουμενίτσα. Έχεις φτάσει άλλωστε «άνετα» και από πλευράς κατανάλωσης στην Πάτρα, οπότε φορτίζεις στην πρώτη AVIN, στο ρεύμα της ανόδου. Εδώ κλειδί είναι η επιλογή του ηλεκτρικού και, αφού τέτοιες ημέρες δεν την αντέχεις την περιπέτεια, έχεις επιλέξει Κορεάτη. Το Ioniq 5, το Quattro με τη μεγάλη μπαταρία, και πρώτα θα κουραστεί η οικογένεια και μετά θα δημιουργηθεί η ανάγκη της φόρτισης.

Έτσι, με το Hyundai σου δεν προκαλείς, ενώ κινείσαι σβέλτα και με ασφάλεια, άνετα, αθόρυβα και οικονομικά, χωρίς την αγωνία της φόρτισης, σε έναν πραγματικά κομψό προορισμό. Πολιτισμός στην Κέρκυρα, όπου οι άνθρωποι μιλούν αργά και πολιτισμένα, ό,τι επιβάλλει η κουλτούρα τους.

Τιμάς τις ρίζες σου με αυτή την επιλογή και δεν μπορεί, κάπου θα συναντήσεις τον καπετάνιο Ανδρέα Καροτσιέρη, έναν καθαρόαιμο 911-man που ξαναζεί εκεί, κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Hyundai Ioniq 5 AWD

Προσκεκλημένοι στη Θεσσαλονίκη

Πηγαίνουμε στη Χαλκιδική, και να η ευκαιρία ώστε να θυμηθούμε τον Χολομώντα με κατεύθυνση την Αρναία. Μαζί μας ο 16χρόνος φίλος Ζώης Σ. Τσολακίδης, που μας ξεπερνάει σε γνώσεις, ενώ διαθέτει το σωστό DNA. Τύπος που μιλάει λίγο, ενώ εκφράζεται με το χαμόγελό του. Σωστά, θέλεις όπλο με αληθινή ψυχή. Ποιο ρεύμα; Θερμικό, και μάλιστα από τα λίγα που μπορούν να ανταποκριθούν στην κορυφαία ασφάλτινη ειδική διαδρομή της χώρας.

Ο Ζώης θα επιλέξει την Α45 S του θείου, του τεράστιου Βασίλη Τσολακίδη. Εμείς το καλό Cupra Formentor VZ5. Με τετρακίνηση που εμπλέκεται όταν διαβάσει το σύστημα ότι πρέπει να παρέμβει για να σε στηρίξει, και όχι για να σε περιορίσει, και τον 2.5, τον 5κύλινδρο κινητήρα με τους σχεδόν 400 ίππους. Προκύπτουν σε μεγάλο φάσμα στροφών, συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο που στέλνει στα αζήτητα το χειροκίνητο.

Εδώ απολαμβάνεις την τέχνη των μηχανικών του τμήματος RS του γκρουπ στο Ίνγκολσταντ, με τους δικούς μας της Seat Motorsport στο Μαρτορέλ να έχουν προσθέσει τις πινελιές που απαιτεί ο Πραγματικός Οδηγός στην Τέλεια Διαδρομή, με προδιαγραφές ειδικής.

Νιώθεις ευθύνη, ό,τι ανεβάζει την αδρεναλίνη πέρα από το ρυθμό που είναι ασφαλής, και είναι τα κοντράστ που δημιουργούνται σε αυτήν τη μαγική διαδρομή, με αυτό το μεσογειακό, το crossover-μαγεία, να προσαρμόζεται περίφημα και στο ενίοτε κατσαρό οδόστρωμα.

Σημαντικό το χαμόγελο του νεαρού φίλου συνοδηγού που σε εμπιστεύεται, και σε εντυπωσιάζει η υψηλή μ.ω.τ. που πετυχαίνεις χωρίς προσπάθεια, αξιοποιώντας τη γνώση του δρόμου και ένα πλαίσιο που ψάξε και μόνο σε AMG θα βρεις. Άκαμπτο και ευέλικτο με φρένα για το WRC. Την επόμενη φορά εκεί με 911-992 και τον Ζώη στο κουμάντο, αφού συμπληρώνει τα δεκαοκτώ του το Νοέμβριο του 2025. Δεν το χάνεις αυτό. Δεν είναι μετρήσιμη η μεταφορά της τέχνης σου στα δύο βαφτιστήρια σου και στα λίγα παιδιά, των λίγων άλλωστε φίλων σου, που ενδιαφέρονται.

Cupra Formentor VZ5

Στο Ναύπλιο μέσω Άργους

Επιλογή σου και θέμα χρόνου το πώς θα πας και από πού θα επιστρέψεις. Συνήθως ακολουθείς την Google πηγαίνοντας, και επιστρέφεις παραδοσιακά λοξοδρομώντας από τον Αχλαδόκαμπο. Από τη μία άνεση και υψηλές μ.ω.τ. με ασφάλεια και χωρίς κόπο, και από την άλλη περισσότερη οδήγηση και παιχνίδι με το γλιστερό. Με τα στενά κομμάτια να σε ταξιδεύουν στο χρόνο, όπου η αγωνία της ασφαλούς προσπέρασης κρατούσε τα αντανακλαστικά σου σε επιφυλακή.

Μέσω Άργους, με σεβασμό στην πρωτεύουσα του σύγχρονου Ιστορικού με άτυπο δήμαρχο και καρδιάς τον Γιάννη Καράμπελα, με σωματείο-ψυχή του ΙΑ τον ΑΡΣΟΕ και διπλό προορισμό με υπεραξία που υπογράφει η οικογένεια του κ. Τάσου Δούρου. Το «Capitolshop», σε διαστάσεις που στην Αθήνα μόνο σε Golden Hall θα βρεις, και το capitol garage. Με φινέτσα και concept που δεν προκύπτει στα βόρεια προάστια με τους κρυμμένους θησαυρούς, και μακάρι κάποια στιγμή να τα καταφέρουμε να φωτογραφίσουμε και να παρουσιάσουμε.

Λογικά θα αξιοποιήσεις τη δυνατότητα χρήσης του ΙΑ για να ταξιδέψεις, ενώ θα μείνεις στο «Αμαλία», που αντιστέκεται και διατηρεί την αρχοντιά του, προσφέροντας ακριβές υπηρεσίες χωρίς να ξεφεύγουν οι τιμές. Τοποθετώντας ένα πιο σύγχρονο αυτοκίνητο στο κάδρο, η «911» έχει φτιαχτεί για τέτοιες διαδρομές. Οδηγείς τη μαύρη «996» συνεχίζοντας το ταξίδι στο παρελθόν και ονειρεύεσαι την κορυφαία «911» όλων των εποχών μέχρι την επόμενη, την ασημί σε απόχρωση GT, την 992-4S… Το γάντι μιας Τέλειας Διαδρομής, σε κορυφαίο προορισμό, με ρίζες στο ΙΑ, όντας και το σημείο αναφοράς στο διεθνές Tour du Peloponnese που μεθαύριο, τον Οκτώβριο, συμπληρώνει τα δέκα του χρόνια. Έργο by Scuderia Triskelion, με έδρα το Άργος. Σεβασμός.

Porsche 911

Καλή Ανάσταση

Με τη σιγουριά ότι εσείς, αναγνώστες μας, διαλέγετε σωστά το ωράριο, αλλά και τη διαδρομή μέχρι τον προορισμό σας. Αντίστοιχα, θεωρούμε προσβολή να υπενθυμίζουμε πως ΟΛΟΙ, εμπρός και πίσω, πρέπει να είναι «δεμένοι», νηφάλιοι και με καλή διάθεση, ιδανικά χωρίς κάπνισμα, με πάθος για ειδικώς, και για την οδήγηση γενικώς._ Σ.Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Pasxa - SX
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ