top icon
Επικαιρότητα

Έκθεση αυτοκινήτου Κύπρου

Αν δεί κανείς τα ξεχωριστά στοιχεία τα οποία συνθέτουν την κυπριακή πραγματικότητα, θα διαπιστώσει πως η έκθεση αυτή καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες της τοπικής αγοράς

Λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για ένα νησί με πληθυσμό 650.000 περίπου κατοίκων, που έχει «κατάλοιπο» της βρετανικής κοινοπολιτείας την δεξιοτίμονη οδήγηση και το γνωστό θέμα της διχοτόμησης ακόμη σε εκκρεμότητα, η Κύπρος έχει αρκετά ανθηρή λόγω τουρισμού οικονομία, αλλά σε ότι αφορά το αυτοκίνητο περιορισμένη προς το παρόν δυναμική. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με πωλήσεις περίπου 16.000 μονάδων.

Το 2003 άλλαξε ο φορολογικός νόμος και ενώ μέχρι τότε οι δασμοί σε κάθε νέα ταξινόμηση ήταν ποσοστό επί τοις εκατό επί της αναγραφόμενης αξίας του τιμολογίου αγοράς, τώρα υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τον κυβισμό του κινητήρα. Στην πράξη ο καταναλωτής ωθείται στην επιλογή αυτοκινήτων με κινητήρες μικρού κυβισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ενεργητική ασφάλεια ενώ έμειναν ανοιχτές οι πόρτες στην εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (κυρίως από Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Αγγλία). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2003 το 78% του συνόλου των νέων ταξινομήσεων ήταν μεταχειρισμένα. Αν το ποσοστό αυτό κατέβει στα φυσιολογικά επίπεδα του 20-30% τότε τηρουμένων των αναλογιών έχουμε να κάνουμε με μια άκρως ενδιαφέρουσα αγορά που αν και είναι αρκετά αλμυρή στις τιμές της θα συνεχίσει την ανοδική τροχιά της.

Οι 4Τ ήταν στο Motorshow. Η ειδική έκδοση των 4Τ που εκδίδεται μαζί με το αντρικό περιοδικό ΜΑΝ φροντίζει σε μηνιαία βάση για την έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών. Ο ενθουσιασμός των συνεργατών μας στην Κύπρο είναι η καλύτερη υποθήκη για ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή του περιοδικού στα αυτοκινητικά δρώμενα του νησιού.

Δεν υπήρχαν concept cars στο σαλόνι της Κύπρου. Ο προσανατολισμός στις απαιτήσεις της αγοράς ήταν μονόδρομος για όλους τους συμμετέχοντες. Στο περίπτερο της Mercedes είχαμε μεταξύ άλλων τη δεύτερη γενιά της A-Class, καθώς και την εντυπωσιακή CLS. Η BMW παρουσιάστηκε πλήρης με τη νέα σειρά 1 και την 6άρα.

Η Peugeot είναι πρώτη σε πωλήσεις στο νησί ωστόσο δεν είδαμε το πολυαναμενόμενο 1007. Αντίθετα η Renault φρόντισε να κρατήσει ψηλά τον πήχη για τα δεδομένα της αγοράς παρουσιάζοντας το Modus. Στις σημαντικές παρουσίες της έκθεσης περιλαμβάνονταν το Honda FR-V, η Citroen C4, η πέμπτη γενιά του Skoda Octavia καθώς και το νέο Golf GTI.

κείμενο -φωτογραφίες: Βασίλης Παπαδόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ