top icon
Επικαιρότητα

Έκτακτη επιδότηση σε ΚΤΕΛ και τουριστικά λεωφορεία

Έκτακτη επιδότηση, που αγγίζει τα 49 εκατομμύρια ευρώ, θα δοθεί σε ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και σε επιχειρήσεις με τουριστικά λεωφορεία.

Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα στήριξης ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων και τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών, που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης. «Αντικείμενο της απόφασης είναι η χορήγηση έκτακτης επιδότησης στις εταιρείες ΚΤΕΛ – ΚΤΕΛ ΑΕ, δυνάμει του προσωρινού πλαισίου για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. δυνάμει της παρ. 2β του άρθρου 107 της ΣΛΕΕ, και στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και στις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ., δυνάμει του προσωρινού πλαισίου για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, ως αποζημίωση για την απαγόρευση πλήρωσης του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων των επιβατών που διαθέτουν τα μέσα μεταφοράς, τα οποία διαθέτουν οι εταιρείες. Η χορήγηση επιδοτήσεων της παρούσας απόφασης αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, του ημερολογιακού έτους 2020.

Η αποζημίωση των δικαιούχων υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη και τα απολογιστικά στοιχεία πληρότητας θέσεων των δρομολογίων των αντίστοιχων μηνών, Ιουλίου και Αυγούστου, των προηγούμενων τριών ετών 2017, 2018 και 2019. Για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων, το κόστος του εισιτηρίου και το ποσοστό μείωσης της πληρότητας που ορίστηκε στο 35%. Το ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται συνολικά σε 48.780.000 ευρώ.

Για τα αστικά λεωφορεία, αποφασίζεται η αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων με το ποσό των 0,052 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και συνολικά το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως του ποσού των 4.000.000 ευρώ.

Για τα υπεραστικά λεωφορεία, αποφασίζεται η αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων με το ποσό των 2,5 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και συνολικά το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως του ποσού των 15.785.000 ευρώ.

Για την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., αποφασίζεται η αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων με το ποσό των 2,7 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, και συνολικά το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως του ποσού των 7.985.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ., αποφασίζεται η αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων με το ποσό των 0,87 ευρώ ανά θέση και ανά μήνα, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που αντιστοιχεί στην τιμή μέσης διάνυσης ανά θέση τον μήνα, και συνολικά το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως του ποσού των 21.000.000 ευρώ». Δελτίο Τύπου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ