top icon
Επικαιρότητα

Ηλεκτρική ενέργεια – ακριβή ακόμη στην Ελλάδα

Tov Ioύλιο του 2020 η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 13 φορές πιο ακριβή, σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνει κάτι γι αυτό…

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τον Ιούλιο του 2020 η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 41,7 ευρώ ανά Mwh, ενώ τον ίδιο μήνα η τιμή της στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (που συμπεριλαμβάνει τις αγορές της Φινλανδίας, Δανίας, Εσθονίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Γαλλίας, Νορβηγίας, Λετονίας, Γερμανίας, Λιθουανίας και Βελγίου) ήταν 3,2 ευρώ ανά MWh. Όπως αντιλαμβάνεστε, η διαφορά είναι σημαντική. Ο κυριότερος λόγος είναι πως το κόστος της ενέργειας είναι υψηλό για την ελληνική βιομηχανία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει δράση για το ζήτημα αυτό, με σειρά μέτρων τα οποία συζητήθηκαν σε συνάντηση του υπουρργού με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η μείωση των χρεώσεων χρήσης στη βιομηχανία, η διατήρηση τηε μεθόδου αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μέση τάση. Κυρίως όμως, η εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, που θα ξεκινήσει την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου. Ο ανταγωνισμός, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Βασικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία θα αποτελέσει η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών (δηλαδή βιομηχανιών και παραγωγών συμβατικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Με τα συμβόλαια αυτά, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και κατανάλωσης αντίστοιχα θα λειτουργεί με προσυμφωνημένες τιμές και αυτό θα προσφέρει ασφάλεια και στις δύο πλευρές σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαμόρφωση των τιμών.

Ακόμη, με δεδομένο ότι η αγορά της χώρας μας είναι η ακριβότερη στην περιοχή, η συνεργασία με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας θα οδηγήσει σε πίεση προς τα κάτω των εγχώριων τιμών. Οι διαπραγματεύσεις της βιομηχανίας με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), που παραμένει ο αποκλειστικός προμηθευτής της, έχουν ξεκινήσει. Ωστόσο, συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ