Επικαιρότητα Ελλάδα

Iνστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης – έκθεση για τα καύσιμα στην εποχή του κορονοϊού

Πτώση της κατανάλωσης καυσίμων προκάλεσε η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 1,347 ευρώ το λίτρο, καταγράφοντας πτώση κατά 27 λεπτά το λίτρο από την αρχή του 2020 (τώρα η μέση τιμή είναι 1,432 ευρώ) ενώ το ντίζελ κίνησης έπεσε κατά περίπου 25 λεπτά το λίτρο, στο 1,15 ευρώ, όσο είναι πλέον και η μέση τιμή. Οι τιμές των καυσίμων, σημειώνει το Iνστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, θα είχαν υποχωρήσει περαιτέρω αν δεν υπήρχε υπερφορολόγηση (73%) στην τιμή της αντλίας. Παράλληλα, το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων κατά 60%-65% και του ντίζελ κίνησης κατά 40%, σε σχέση με το 2019.

Στο φυσικό αέριο παρατηρήθηκε μείωση στη ζήτηση, αλλά μικρότερη σε σχέση με το πετρέλαιο. Δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στην λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, όπως και στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου ενώ οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα.

 

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου