top icon
Ελλάδα

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»: Γιατί μπήκε φρένο στις επιδοτήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ολοκληρώνεται τρεις μήνες πριν από την επίσημη λήξη του. Τι πραγματικά ισχύει;

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» για την επιδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων λήγει επίσημα στις 24 Δεκεμβρίου 2023, ωστόσο το κονδύλι του έχει ήδη απορροφηθεί στη συντριπτική του πλειοψηφία, τρεις μήνες πριν (υπενθυμίζουμε ότι διεθνώς ως επιτυχία ενός επιδοτούμενου κρατικού ή διακρατικού προγράμματος είναι η πλήρης απορρόφησή του). Στο «πορτοφόλι» του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έχουν απομείνει μόνο κάποια ποσά για επιδότηση ηλεκτρικών ποδηλάτων. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο είχε ολοκληρωθεί και ο προηγούμενος κύκλος, το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 1».

Στη συνέχεια υπήρξαν καθυστερήσεις για γραφειοκρατικούς και άλλους λόγους, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» να ξεκινήσει με πέντε μήνες καθυστέρηση. Στο χρονικό διάστημα εκείνο η νεότατη ακόμη αγορά ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων έζησε μία διαταραχή, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ξεκαθαρίσουν και επίσημα αυτό που ήταν αυτονόητο: οι αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που έγιναν στο «νεκρό» διάστημα, ισχύουν αναδρομικά.

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Η ιστορία φαίνεται πως επαναλαμβάνεται και μέχρι την επίσημη έναρξη του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» θα έχουμε ακριβώς τα ίδια φαινόμενα καθυστερήσεων. Για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος υπάρχει και η πρόσθετη δυσκολία της ολικής μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η νέα προϊστάμενη αρχή δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το οργανόγραμμά της, που αφορά την λειτουργικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό του τρίτου επιδοτούμενου κύκλου. Αυτό ίσως επιφέρει κάποιες παραπάνω καθυστερήσεις, ώσπου να τακτοποιηθούν αυτά τα ζητήματα. Ένα ακόμη θέμα που αφορά το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» είναι σε εκκρεμότητα και έχει σχέση με το ύψος της επιδότησης, που στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» ήταν στα 8.000 ευρώ.

Κινούμαι Ηλεκτρικά

Δεν είναι σίγουρο ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή θα εγκρίνει αυτό το ποσό ως «οροφή» ή αν θα προτείνει κάποιο άλλο. Επί του θέματος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας δήλωσε προ ημερών στην έκθεση «Αυτοκίνηση Electromobility» πως το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων θα τους αφήσει όλους ικανοποιημένους.

Τι χρειάζεται να κάνει το Υπουργείο Υποδομών τώρα, προκειμένου να μην αρχίσουν ξανά οι δισταγμοί του αγοραστικού κοινού; Προφανώς να ανακοινώσει επίσημα (και κυρίως σύντομα) τον αναδρομικό χαρακτήρα όλων των αιτήσεων επιδότησης από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2023 και μέχρι την έναρξη του νέου προγράμματος. Αυτό αρκεί, για να μην «μπλοκάρει» κανένας.

Κινούμαι Ηλεκτρικά

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ