top icon
Επικαιρότητα

Nέος ΚΟΚ: Με ποιες παραβάσεις χάνεις την άδεια οδήγησης για 5 χρόνια

Αν ο οδηγός ενός οχήματος υποπέσει για τρίτη φορά εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών σε κάποια από αυτές τις επικίνδυνες παραβάσεις, του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για πέντε χρόνια.

Στη δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπό τον τίτλο: «Εκσυγχρονισμός των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών – Διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών» περιλαμβάνονται και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιος, αν υποπίπτει σε επικίνδυνες παραβάσεις, τις οποίες μάλιστα επαναλαμβάνει.

Η πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να καταπολεμήσει τις επικίνδυνες παραβάσεις είναι από καιρό γνωστή. Στο άρθρο 61 του νομοσχεδίου που βρίσκεται ακόμη σε δημόσια διαβούλευση, αυτές οι παραβάσεις αποσαφηνίζονται, καθώς σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο ατυχήματος και απώλειας ζωής.

Έτσι λοιπόν μιλάμε για την κατανάλωση αλκοόλ, τις παραβάσεις της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, τις παραβάσεις που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, τη δημιουργία εντυπώσεων, ανταγωνισμού ή και την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, όπως και τις παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος που πρέπει να γίνεται το προσπέρασμα.

Αν ο οδηγός ενός οχήματος υποπέσει για τρίτη φορά εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών σε κάποια από αυτές τις επικίνδυνες παραβάσεις, του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για πέντε χρόνια. Κατόπιν, ο παραβάτης είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί ξανά σε εκπαίδευση, αλλά και εξετάσεις, προκειμένου να αποκτήσει ξανά το δικαίωμα να κάθεται πίσω από το τιμόνι.

troxaia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
« Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατά εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατά εξουσιοδότηση του άρθρου 107. Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018»

troxaia

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ