top icon
Επικαιρότητα

Σε διαβούλευση πριν τα Χριστούγεννα ο νέος ΚΟΚ

Με τον νέο ΚΟΚ «απενοχοποιείται το αυτοκίνητο», καθώς δεν θα αφαιρούνται πινακίδες για συγκεκριμένες παραβάσεις. Oι ποινές θα είναι αυστηρές για την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και τις αντικανονικές προσπεράσεις.

Ο στόχος του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν είναι οι ποινές να έχουν τυφλό τιμωρητικό χαρακτήρα, αντιθέτως πρέπει να αποβλέπουν στη συμμόρφωση των οδηγών, γι αυτό πρέπει να είναι δίκαιες και να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα και επικινδυνότητα της κάθε παράβασης.

Στο πλαίσιο αυτό οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα. Θα έχουμε αυστηρές ποινές για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, αντικανονική προσπέραση, οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ.

Υπάρχει επίσης η σκέψη να ιδρυθεί Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας, που να συλλέγει τα χρηματικά ποσά από τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), τα οποία και θα τα κατανέμει στους δήμους, αλλά αποκλειστικά για δράσεις οδικής ασφάλειας. Εάν όμως οι δήμοι, δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν, δεν θα τα παίρνουν.

Παράλληλα, μια σειρά άλλων μέτρων θα ενταχθούν στην επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ): Θα προταθούν συστηματικές επεμβάσεις όπως η δημιουργία ζωνών με όριο 30 χιλιόμετρα την ώρα σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές, ενώ θα υιοθετηθούν μέτρα ήπιας κυκλοφορίας στα ιστορικά κέντρα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ