Επικαιρότητα Ελλάδα

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για τα λεωφορεία

Στην αγορά νέων αστικών λεωφορείων φυσικού αερίου και πετρελαίου φαίνεται πως θα δώσει προτεραιότητα το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να ακολουθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, αυτό θα γίνει επειδή πρέπει να μελετηθούν με λεπτομέρεια οι προδιαγραφές των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, αλλά και οι ανάγκες συντήρησής τους. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων πιστεύεται οτι θα ξεκινήσει ως τον Σεπτέμβριο και θα διεξαχθεί σε δύο ή περισσότερες διαφορετικές φάσεις. Δεν αποκλείεται τελικά η αρμόδια υπηρεσία να προμηθευτεί περισσότερα από 1.000 λεωφορεία, σε όλα τα στάδια του διεθνούς διαγωνισμού. Το εθνικό σχέδιο για την ηλεκτρική κινητικότητα, που το περιμένουμε ως τις 30 Ιουνίου, θα είναι αυτό που θα κρίνει το πότε θα αποκτήσουμε ηλεκτρικά λεωφορεία και αν το ποσοστό τους θα είναι στο 40% περίπου του συνόλου του στόλου λεωφορείων που θα προμηθευτούμε. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με την οποία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το διορισμό τεχνικού συμβούλου. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 500 εκατομμύρια, ενώ επιθυμία όλων είναι τα νέα λεωφορεία να αρχίσουν δρομολόγια εντός του 2021, για να αλλάξει η κακή εικόνα που παρουσιάζει ο στόλος στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Από τα 2.000 λεωφορεία στην Αττική, είναι ζήτημα αν λιγότερα από τα μισά βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους. Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τα λεωφορεία που ακόμη λειτουργούν να μη ξεπερνούν τα 200. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για τη συντήρηση των νέων λεωφορείων που θα αποκτηθούν αφορά σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με δεδομένο πως οι σχετικές εργασίες θα εκτελούνται από τους περίπου 800 τεχνικούς της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ). Σύμφωνα με αυτό, ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει την κατασκευή των εγκαταστάσεων συντήρησης των ηλεκτρικών λεωφορείων, ενώ θα εκπαιδεύσει το τεχνικό προσωπικό στη νέα τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης.

 

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου