top icon
Επικαιρότητα

Εξαγορά της Volvo από την κινέζικη Geely

Στα χέρια της κινέζικης Geely πέρασε η σουηδική Volvo ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων, ανάμεσα στην τελευταία και την έως τώρα ιδιοκτήτρια Ford.

Στα χέρια της κινέζικης Geely (Zhejiang Geely Holding Group) πέρασε η σουηδική Volvo ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων, ανάμεσα στην τελευταία και την έως τώρα ιδιοκτήτρια Ford, οι οποίες λαμβάνουν χώρα από τον Οκτώβριο του 2009 έως και σήμερα.
 
Για την απόκτηση της Volvo η Geely κατέβαλε, σύμφωνα με τα έως τώρα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου, 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που υπολείπεται κατά πολύ εκείνου των 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων που επένδυσε η Ford για την αγορά της Volvo, το 1999.
 
Η εξαγορά της Volvo αποτελεί μια κίνηση ζωτικής επιχειρηματικής σημασίας για την κινέζικη εταιρεία, καθώς αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επέκτασή της, πρωτίστως στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου και δευτερεύοντος σε εκείνη των ΗΠΑ.
 
Όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Geely, Li Chufu, η Volvo θα παραμείνει μια ανεξάρτητη εταιρεία, υπό τη μορφή που την ξέρουμε όλοι σήμερα, με αυτόνομη διοίκηση και έδρα την Σουηδία.
 
Ωστόσο, στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην πόλη του Πεκίνου, με δυναμική 300.000 μονάδων σε ετήσια βάση. Ας μην ξεχνάμε πως η κινέζικη αγορά είναι σήμερα η μεγαλύτερη ανά τον κόσμο, μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνη των ΗΠΑ, με ετήσιες πωλήσεις το 2009 της τάξης των 13,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων (+50% περίπου σε σχέση με το 2008).
 
Από την μεριά της, η Ford, που με την κίνηση αυτή πουλά και τον τελευταίο δυνατό εταίρο που είχε υπό την σκέπη της (βλ. Aston Martin, Jaguar, Land Rover και σήμερα τη Volvo), αυξάνει τις δυνατότητες επικέντρωσής της στην εξέλιξη των δικών της αποκλειστικά μοντέλων, χάρη στην αδιαμφισβήτητη δυναμική που της χαρίζει η εισροή «ζεστού» χρήματος από τους Κινέζους της Geely.
 
Έτσι, με την πώληση της Volvo στην κινεζική Geely ολοκληρώνεται το παζλ των αλλαγών στη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία που ξεκίνησε τον περασμένο μόλις μήνα με την εξαγορά-σωτηρία της Saab, έναντι 400 εκατομμυρίων δολλαρίων, από την Spyker. _Χ.Α.   
 
 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ