top icon
Επικαιρότητα

H Porsche δοκιμάζει βιοκαύσιμα και eFuels σε συνεργασία με την ExxonMobil

Η ExxonMobil και η Porsche δοκιμάζουν σε αγωνιστικό «τερέν» προηγμένα βιοκαύσιμα και συνθετικά eFuels χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας για την πιθανή μελλοντική υιοθέτησή τους στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Τα ηλεκτροκαύσιμα αποτελούν μία κατηγορία καυσίμων που «γεννιούνται» μέσω της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας του νερού προκειμένου να παραχθούν χημικά δομικά στοιχεία τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των eFuels. Τα τελευταία μπορούν να βρουν εφαρμογή σε συμβατικά αυτοκίνητα, ή ακόμα και σε αγωνιστικές κατασκευές, που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και εκείνων που υιοθετούν υβριδικές μονάδες κίνησης.

Μπορεί μέχρι σήμερα η τεχνολογία παραγωγής των eFuels να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο στην περίπτωση που μπορεί να εξασφαλιστεί ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, τα ηλεκτροκαύσιμα θεωρούνται από πολλούς μία πρώτης τάξεως εναλλακτική, με πολύ χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Ένας από αυτούς είναι και η Porsche, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία με την ExxonMobil προκειμένου οι δύο πλευρές να δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες τα εν λόγω καύσιμα. Και συγκεκριμένα, όπως επισήμως ανακοίνωσε ο Γερμανός κατασκευαστής, στον αγωνιστικό θεσμό Porsche Mobil 1 Supercup του 2021 αλλά και του 2022.

Το eFuel αναμένεται να προσφέρουν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και 85%, όταν συνδυάζεται με τα τρέχοντα πρότυπα καυσίμων στην αγορά που χρησιμοποιούνται στα σημερινά επιβατικά οχήματα.

Porsche 911 GT3 Cup

«Ο εξηλεκτρισμός των οχημάτων μας είναι η υψηλότερη προτεραιότητα για εμάς», δηλώνει ο Michael Steiner, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Εξέλιξης της Porsche. «Τα eFuels είναι ένα καλό συμπλήρωμα της στρατηγικής μας στον τομέα των κινητήρων καθώς επιτρέπουν στους πελάτες μας να οδηγούν αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες καύσης καθώς και plug-in υβριδικά με σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η συνεργασία με την ExxonMobil μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τα eFuels σε απαιτητικές συνθήκες στις αγωνιστικές πίστες. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής των eFuels σε υποκατάστατα των συμβατικών καυσίμων με προσιτές και χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.»

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε η ExxonMobil ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης με την ονομασία ExxonMobil Low Carbon Solutions, για την εμπορευματοποίηση ενός εκτεταμένου χαρτοφυλακίου τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε λύσεις χαμηλών εκπομπών έως το 2025.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ