top icon
Επικαιρότητα

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας

Υποτροφία εις μνήμη Πάνου Μυλωνά

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2005 ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής κ. Χ. Χατζηθεοδώρου απένειμε, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών, Βραβείο /Υποτροφία σε φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών εις μνήμην του Πάνου Μυλωνά. Η υποτροφία θα χορηγείται ετησίως στον καλύτερο φοιτητή του 4ου έτους του Τμήματός, σε εκδήλωση η οποία θα λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κατά την χρονική περίοδο του ετήσιου μνημόσυνου του Πάνου Μυλωνά.

Στην τελετή παρέστησαν οι γονείς του Πάνου Μυλωνά, οι Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών καθηγητής κ. Γ. Χρυσολούρης, εκπρόσωποι των φορέων: Πανεπιστήμιο Πατρών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MAZDA-ΕΛΜΑ Α.Ε.Β.Ε.Α., MOTOR PRESS HELLAS Α.Ε., Ελεγκτική Εταιρεία Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές (Σ.Ο.Λ. Α.Ε.), GlaxoSmithKline AEBE και INFOTE ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Α.Ε., οι οποίοι αποτελούν τους ιδρυτικούς φορείς του μη κερδοσκοπικού οργανισμού με την επωνυμία «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ”Πάνος Μυλωνάς”», καθηγητές καθώς και μεγάλος αριθμός συμφοιτητών του.

Η υποτροφία εις μνήμη Πάνου Μυλωνά θεσμοθετήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου, το οποίο έχει ως κύριο σκοπό την υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση-εκπαίδευση καθώς και την προβολή και επιβράβευση σχετικών ενεργειών και δραστηριοτήτων. Χορηγός της υποτροφίας είναι η ΕΛΜΑ ΑΕΒΕΑ σε διεθνή διοργάνωση της οποίας ο Πάνος συμμετείχε στην τελευταία του δημοσιογραφική αποστολή.

Αφορμή για την ίδρυση του Ινστιτούτου αποτέλεσε η άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και δημοσιογράφου του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου. Ο Πάνος Μυλωνάς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004, ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαιτέρων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλειά του απετέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στην εκδήλωση μεταξύ των ομιλητών ήταν και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων που υποστηρίζει την ίδρυση και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι Οργανισμών και φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νοτίου Ελλάδος.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και εκπρόσωποι των φοιτητών αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα του Πάνου Μυλωνά και στις ερευνητικές δράσεις που αφιερώθηκαν στη μνήμη του (όπως την Ελληνική συμμετοχή στη διεθνή διοργάνωση Phaethon 2004, με το ηλιακό όχημα ΕΡΜΗΣ, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πολιτιστικής Ολυμπιάδας καθώς και τη συμμετοχή του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών στο διεθνή διαγωνισμό Formula SAE / Formula Student που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία με συμμετοχή Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο – κατακτώντας την 1η θέση και το πρώτο βραβείο για τις σχεδιαστικές καινοτομίες που εφάρμοσε, από το Βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών (IMechE).

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε επίσης το θέμα της διαμαρτυρίας των συμφοιτητών του Πάνου μέσω του site του Πανεπιστημίου Πατρών όπου περισσότεροι από 1.500 επώνυμοι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξη τους στη διαμαρτυρία των φοιτητών για τον τραγικό άδικο θάνατο του Πάνου και τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων και της έλλειψης σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ