top icon
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Φόρο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων προαναγγέλλει τώρα ο Donald Trump

Μετά το αλουμίνιο και τον χάλυβα, η ηγεσία του Λευκού Οίκου απειλεί τώρα με την επιβολή «κεφαλικού φόρου» στα εισαγόμενα αυτοκίνητα με προέλευση την Ευρώπη.

Ο Donand Trump κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε πριν δύο 24ώρα μέσω της επιβολής φόρου 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο και 25% στον εισαγόμενο χάλυβα. Έτσι, μέσω του αγαπημένου του twitter, ο ισχυρός άνδρας του Λευκού Οίκου διεμήνυσε χθες πως οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν αντίστοιχο χαράτσι στα εισαγόμενα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη γηραιά ήπειρο στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδράσει στο «φόρο χάλυβα/αλουμινίου» επιβάλλοντας αντίστοιχους δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή που πέρασε, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, δήλωσε πως η γηραιά ήπειρος είναι έτοιμη να απαντήσει στις απειλές Trump επιβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της φόρο σε προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη και παράγονται στις ΗΠΑ, όπως είναι οι μοτοσικλέτες της Harley-Davidson τα τζιν της εταιρείας Levi’s, αλλά και τα γνωστά αλκοολούχα ποτά τύπου Bourbon.

Στο σχετικό χθεσινό τιτίβισμά του, ο Donald Trump αναφέρει τα εξής:

«Αν η ΕΕ επιθυμεί να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη μεγάλους δασμούς και εμπόδια στις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, θα εφαρμόσουμε απλά έναν Φόρο στα Αυτοκίνητά τους που ελεύθερα ρέουν στις ΗΠΑ. Κάνουν αδύνατη την πώληση των αυτοκίνητων μας (και περισσότερων) εκεί. Μεγάλη εμπορική ανισορροπία!».

Σε σχετικές δηλώσεις επί του θέματος που πραγματοποίησε στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση; Βάναυση. Μας συμπεριφέρονται βάναυσα. Έχουν συσπειρωθεί προκειμένου να κερδίσουν τις ΗΠΑ στο εμπόριο».

Θυμίζουμε πως ο Donald Trump είχε επιτεθεί στο παρελθόν στους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, και ειδικότερα σε εκείνους της Γερμανίας, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, που ξεπερνά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα 22 δις δολάρια. Πέρυσι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε εταιρείες, όπως η BMW, η Daimler και η VW, επειδή απέτυχαν να παράγουν περισσότερα αυτοκίνητα επί αμερικανικού εδάφους. Ο Trump δεν έμεινε σε αυτές τις δηλώσεις απειλώντας με την επιβολή «συνοριακού φόρου» στα εισαγόμενα αυτοκίνητα της τάξης του 35%.

Λίγο αργότερα, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κάνει την εξής δήλωση:

«Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί. Δείτε τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων που πωλούν στις ΗΠΑ. Είναι τρομερό. Αυτό θα το σταματήσουμε».

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ ήδη επιβάλλουν φόρο της τάξης του 2,5% στα εισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη αλλά και φόρο 25% στα αντίστοιχα pick up και βαν. Την ίδια στιγμή, όλα τα αμερικανικής κατασκευής αυτοκίνητα που εισάγονται στη γηραιά ήπειρο επιβαρύνονται με φόρο της τάξης του 10%._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ