top icon
Κόσμος

Airbus και Renault συνεργάζονται στην εξέλιξη μπαταριών

Κοινός παρανομαστής της συνεργασίας των Airbus και Renault είναι η από κοινού εξέλιξη μπαταριών επόμενης γενιάς για αεροσκάφη και αυτοκίνητα.

Η Airbus και η Renault υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία συνεργασίας με επίκεντρο την από κοινού έρευνα και εξέλιξη στον τομέα των μπαταριών, οι οποίες αναμένεται να επιταχύνουν τα σχέδια των δύο γαλλικών εταιρειών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Αυτή η συνεργασία αναμένεται να βοηθήσει την Airbus να «προετοιμάσει» τεχνολογίες που σχετίζονται με μελλοντικά υβριδικά-ηλεκτρικά αεροσκάφη και τη Renault, από τη μεριά της, να αναπτύξει λύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, η οποία παραμένει ένα από τα κύρια εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων μεγάλης εμβέλειας.

Η συμφωνία συνεργασίας θα καλύπτει κυρίως τεχνολογίες που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης ενέργειας και τη βελτίωση του βάρους των μπαταριών και θα αναζητήσει με χρονικό ορίζοντα το 2030 τα καλύτερα τεχνολογικά «μονοπάτια» για την πολυσυζητημένη μετάβαση από τις τρέχουσες χημείες (βλ. ιόντων λιθίου) στους solid state (στερεού ηλεκτρικού ηλεκτρολύτη) συσσωρευτές ενέργειας που αναμένεται να διπλασιάσουν την ενεργειακή πυκνότητα των.

Στα πλαίσια της συνεργασίας τους οι Airbus και Renault θα μελετήσουν, επίσης, τον πλήρη κύκλο ζωής των μελλοντικών μπαταριών – από την παραγωγή έως την ανακύκλωση – προκειμένου να προετοιμαστεί η ένταξή τους σε «καθεστώς» μαζικής παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα θα αξιολογηθεί και το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον.

«Για πρώτη φορά, δύο Ευρωπαίοι ηγέτες από διαφορετικούς κλάδους, μοιράζονται τις γνώσεις τους προκειμένου να διαμορφώσουν το μέλλον των υβριδικών αεροσκαφών. Η αεροπορία είναι ένας εξαιρετικά απαιτητικός τομέας τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και από άποψη κατανάλωσης ενέργειας, όπως και η αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο Gilles Le Borgne, EVP, Engineering από το Renault Group.

«Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 είναι μια μοναδική πρόκληση που απαιτεί συνεργασία σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από σήμερα. Συνδυάζοντας την εμπειρία της Renault στα ηλεκτρικά οχήματα με τα δικά μας επιτεύγματα στις δοκιμές ηλεκτρικών πτήσεων θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ανατρεπτικών τεχνολογιών που απαιτούνται για μελλοντικές πλατφόρμες υβριδικών αεροσκαφών από τη δεκαετία του 2030 και μετά», δήλωσε από τη μεριά της η Sabine Klauke, Chief Technical Officer της Airbus.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ