top icon
Κόσμος

Audi: Επέτειος 50 ετών για το «Vorsprung durch Technik»

Ακριβώς μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που η Audi λάνσαρε για πρώτη φορά το γνωστό πλέον σλόγκαν «Vorsprung durch Technik».

Το σλόγκαν της Audi «Vorsprung durch Technik» συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής.

Μολαταύτα, ακόμα και μισό αιώνα μετά την πρώτη του εμφάνιση στο αυτοκινητικό γίγνεσθαι, το παγκοσμίου φήμης «σύνθημα» της εταιρείας των τεμνόμενων κύκλων δεν έχει χάσει την αίγλη του.

Κάθε άλλο, θα έλεγε κανείς, καθώς παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, μιας και το «Προβάδισμα μέσω της Τεχνολογίας», όπως είναι η απόδοσή του στα ελληνικά, παραμένει στην καρδιά του κατασκευαστικού DNA της Audi – αλλά και μια έκφραση της προσανατολισμένης στο μέλλον προσέγγισης της εταιρείας.

Η γέννηση του σλόγκαν «Vorsprung durch Technik»

Το μακρινό πλέον 1969 ολοκληρώνεται η συγχώνευση της Auto Union GmbH, που είχε την έδρα της στο Ingolstadt, με την Neckarsulmer NSU Motorenwerke, με στόχο τη δημιουργία της ενιαίας πλέον εταιρείας με την ονομασία Audi NSU Auto Union AG, που είχε ως «βάση» της το Neckarsulm.

Η γκάμα μοντέλων της νέας εταιρείας ήταν κάτι παραπάνω από πολυσχιδής. Το ίδιο και οι κινητήρες της, που περιελάμβαναν από τους αερόψυκτους της σειράς NSU Prinz και τους υδρόψυκτους 4κύλινδρους του προσθιοκίνητου Audi 60 και Audi 100, έως τον περιστροφικό κινητήρα του φουτουριστικού την εποχή εκείνη NSU Ro 80.

Audi - Vorsprung durch Technik

Η όλη ιδέα να κοινοποιηθεί στο ευρύ κοινό η τεχνολογική αυτή ποικιλομορφία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της νεοσύστατης μάρκας, ήρθε το 1970 από τον Hans Bauer. Ο υπάλληλος της Audi NSI στο τμήμα διαφήμισης ήταν αυτός που επινόησε το σλόγκαν «Vorsprung durch Technik» που έμελε να ταυτιστεί με την γερμανική εταιρεία.

Η πρώτη του εμφάνιση έγινε σε μια διαφήμιση μεγάλου μεγέθους τον Ιανουάριο του 1971. Σύντομα, οι πελάτες της εταιρείας το είδαν, επίσης, στα φυλλάδια της Audi NSU για τα μοντέλα Audi 100, Audi 100 Coupé S, Audi 80 ή Audi 50 που αποτέλεσαν τους πρώτους πρεσβευτές του «Vorsprung durch Technik».

Audi - Vorsprung durch Technik

50 Years of “Vorsprung durch Technik”.

Με την πάροδο των ετών το σλόγκαν άλλαξε πολλές μορφές: «Audi. Ένα ωραίο κομμάτι της τεχνολογίας» και «Audi. Χαλαρή οδήγηση με τέλεια τεχνολογία», ήταν μερικές μόνο από αυτές. Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία δεν άργησε να «επιστρέψει» στο αρχικό σλόγκαν.

Με την έλευση του Audi quattro το 1980, το σλόγκαν «Vorsprung durch Technik» χρησιμοποιήθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα στον τομέα της διαφήμισης. Η μεγαλύτερη φωτιζόμενη διαφήμιση στην Ευρώπη εκείνη την εποχή εγκαταστάθηκε στην Autobahn Α9, στην έξοδο για Ingolstadt-Nord, και σύντομα έγινε μέρος της εταιρικής ταυτότητας της Audi μέχρι τον Οκτώβριο του 1986, όταν χρησιμοποιήθηκε επίσης στα φυλλάδια του Audi 80.

Audi - Vorsprung durch Technik

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, το «Vorsprung durch Technik» είναι συνώνυμο με την Audi.

«Το πιο σημαντικό ορόσημο για μένα είναι η τεχνολογία quattro. Δεν ήταν μόνο το θεμέλιο για τις επιτυχίες μας στα ράλλυ, αλλά συγχρόνως το σημείο αναφοράς για τη μεταφορά των εμπειριών μας στους αγώνες σε αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής. Από τότε, το quattro και η Audi πάνε μαζί. Εξίσου σημαντικό ήταν και το πρώτο Audi A8 με τεχνολογία Audi Space Frame», δηλώνει ο Oliver Hoffmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Audi.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Audi - Vorsprung durch Technik
  • Audi - Vorsprung durch Technik
  • Audi - Vorsprung durch Technik
  • Audi - Vorsprung durch Technik
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ