Επικαιρότητα Κόσμος

Έκθεση Τόκιο: Nissan IMx Concept (+video)

Το IMx Concept είναι ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο από το στρατόπεδο της Nissan που «φωτογραφίζει» τη μορφή αλλά και τις τεχνολογικές κατακτήσεις που θα δούμε σε δύο περίπου χρόνια από σήμερα στην SUV παραλλαγή του ηλεκτρικού Leaf.

Ποιες είναι οι δύο πιο φρέσκιες… μόδες στο χώρο της σύγχρονης αυτοκινητικής σκηνής σήμερα; Μα, φυσικά, τα SUV και η ηλεκτροκίνηση. Τι πιο λογικό, λοιπόν, για έναν κατασκευαστή με μεγάλη παράδοση και στους δύο αυτού τομείς από να παντρέψει τα δύο αυτά «trends» σε μια προχωρημένη σχεδιαστικά και τεχνολογικά συσκευασία. Ιδού, λοιπόν, το νέο IMx Concept, ένα αυτόνομο και ηλεκτρικό SUV που αποτελεί τον… τελάλη της αντίστοιχης έκδοσης αμαξώματος που θα βασίζεται στο Nissan Leaf δεύτερης γενιάς.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στα πλαίσια της 45ης Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Τόκιο, το νέο IMx Concept τροφοδοτείται από δύο ηλεκτροκινητήρες που συνδυαστικά αποδίδουν ισχύ 430 ίππων και ροπή της τάξης των 700 Nm. «Μέσα» στο δάπεδο του πρωτοτύπου –πρόκειται για μια τροποποιημένη εκδοχή εκείνου που χρησιμοποιεί το Leaf- βρίσκεται εγκατεστημένη μια συστοιχία μπαταριών που εξασφαλίζει, σύμφωνα με τους Ιάπωνες, αυτονομία κίνησης με μια φόρτιση που φτάνει τα 600 χιλιόμετρα.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα τεχνολογική κατάταξη του πρωτοτύπου IMx της Nissan αποτελεί και το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, το οποίο βασίζεται στο γνωστό Propilot του Ιάπωνα κατασκευαστή. Στο… φουλ αυτόνομη λειτουργία του το σύστημα αυτόνομης οδήγησης αναλαμβάνει πλήρη δράση με το τιμόνι να βυθίζεται-εξαφανίζεται μέσα στο ταμπλό και τα καθίσματα να περιστρέφονται σε πιο αναπαυτικές για τους επιβάτες θέσεις.

Στην καμπίνα εντύπωση προκαλεί επίσης ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός. Το τιμόνι είναι εμπνευσμένο αισθητικά από την αεροπλοΐα, ενώ σημείο αναφοράς αποτελεί η περιμετρική λωρίδα-οθόνη (OLED, φυσικά) η οποία εδράζεται ακριβώς πάνω από μια κύλινη επένδυση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα του IMx Concept έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση 3D εκτυπωτών, κάτι που η Nissan αναμένεται να πράξει και στις εκδόσεις παραγωγής του μοντέλου.

Παρά το γεγονός ότι οι Ιάπωνες δεν ανοίγουν επισήμως τα χαρτιά τους, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως μια SUV παραλλαγή του Nissan Leaf, που θα υιοθετεί πολλά από τα στοιχεία του IMx Concept θα κάνει την εμφάνισή της στα τέλη περίπου της δεκαετίας που διανύουμε._Χ.Α.

Ποιό από τα παρακάτω μοντέλα-νικητές του Car Of The Year θα ψηφίζατε ως το καλύτερο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '70;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου