Επικαιρότητα Κόσμος

Επίσημο: Παράτυπα λογισμικά σε 774.000 ντίζελ οχήματα της Mercedes, άμεση ανάκληση σε 238.000 στη Γερμανία

Η Mercedes διετάχθη να ανακαλέσει 238.000 οχήματα στη Γερμανία μετά από δύο συναντήσεις με την ανώτατη ρυθμιστική αρχή της χώρας, οι οποίες δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις ανησυχίες για τις υπαρκτές, όπως αποδεικνύεται, παρατυπίες συγκεκριμένων πετρελαιοκίνητων μοντέλων της, που συνολικά ανέρχονται στην Ευρώπη σε 774.000.

Ως εκ τούτου, η αυτοκινητοβιομηχανία από τη Στουτγάρδη διετάχθη σήμερα να απομακρύνει μέσω ανάκλησης τα παράτυπα λογισμικά στον κινητήρα ντίζελ του μοντέλου Vito, καθώς και τα αντίστοιχα στον πετρελαιοκινητήρα προδιαγραφών Euro 6 της έκδοσης 220d των GLC και C-Class που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε προ ολίγου στο Βερολίνο ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Andreas Scheuer, ύστερα από μία ακόμα συνάντηση που είχε σε διάστημα δύο εβδομάδων με τον CEO της Daimler, Dieter Zetsche.

«Η κυβέρνηση διατάζει την άμεση επίσημη ανάκληση λόγω της ύπαρξης απαγορευμένων συσκευών που απενεργοποιούν τα αντιρρυπαντικά συστήματα», δήλωσε με έμφαση ο Scheuer.

Και προσέθεσε:

«Επιπλέον, η Daimler δηλώνει ότι με τη μέγιστη ταχύτητα και με διαφάνεια συνεργασίας με τις αρχές, θα αφαιρέσει τα λογισμικά στα συστήματα ελέγχου των κινητήρων αυτών, για τα οποία η κυβέρνηση έχει έντονες αντιρρήσεις».

Η ανάκληση αφορά προς το παρόν μόνο στα επίμαχα μοντέλα που ήδη κυκλοφορούν στη Γερμανία και ανέρχονται στις 238.000. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, στο σύνολο της Ευρώπης ο αριθμός τους αγγίζει τις 774.000 μονάδες.

Με την απόφαση αυτή, η Daimler αποφεύγει μεν την επιβολή προστίμων (σ.σ: σύμφωνα με τους υπολογισμούς το ύψος τους θα έφτανε τα 3,75 δις €), όχι όμως και το κόστος στο οποίο συνεπάγεται η αναβάθμιση των λογισμικών των εν λόγω κινητήρων.

Θυμίζουμε πως τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιες αρχές της Γερμανίας είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις στη Daimler προκειμένου να προσδιορίσει η ίδια ποια είναι τα μοντέλα που πρέπει να ανακληθούν εξαιτίας των παράτυπων λογισμικών που διαθέτουν αλλά και ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, η KBA εντόπισε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε στο σύνολο παράνομα λογισμικά στους πετρελαιοκινητήρες των Vito, C-Class και GLC.

Η εν λόγω ανάκληση έρχεται στο φως σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του διαβόητου σκάνδαλο dieselgate του Ομίλου VW._X.A.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας Έλληνας οδηγός ράλλυ;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου