22 Ιουλ 2018

F1: Οριστικά με ελαστικά 18 ιντσών από το 2021

Ελαστικά 18 ιντσών θα εισαχθούν στην F1 αρχής γενομένης από το 2021, μαζί με μία σειρά περαιτέρω αλλαγών σε τεχνικό επίπεδο.

F1 i8 inches wheels

Το τωρινό συμβόλαιο για την προμήθεια ελαστικών στην Formula 1 λήγει με το τέλος του 2019, με το επόμενο να εκτείνεται από το 2020 ως το 2023. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τη FIA να κάνει σημαντικές αλλαγές στα ελαστικά του 2021, αναγκάζοντας τον μελλοντικό προμηθευτή (εφόσον αυτός δεν είναι η Pirelli) να κατασκευάσει ελαστικά τωρινών προδιαγραφών για μία χρονιά, προτού περάσει στα νέα.

Οι αλλαγές ξεπερνούν το γεγονός ότι τα ελαστικά θα είναι πλέον 18 και όχι 13 ιντσών. Μαζί με αυτήν την διαφοροποίηση, τα εμπρός ελαστικά θα είναι πιο στενά, πέφτοντας στα 270 χιλιοστά, ενώ η διάμετρος θα ανέβει κατά 50 χιλιοστά (από τα 670 στα 720).

Παράλληλα, παρελθόν θα αποτελέσουν και οι κουβέρτες που θέρμαιναν τα ελαστικά όσο το μονοθέσιο ήταν στάσιμο. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, με τη FIA να τονίζει ποικιλοτρόπως πως τα ελαστικά θα πρέπει να είναι ασφαλή για τους οδηγούς όταν βγαίνουν από τα pits κι αυτά είναι κρύα.

Πιο απλή ονομασία των γομών

Μαζί με αυτές τις αλλαγές, η FIA αποφάσισε και την απλούστευση της ονομασίας των ελαστικών για το 2021, εισάγοντας τη σκληρή, τη μέση και τη μαλακή γόμα.

Συγκεκριμένα, η σκληρή γόμα θα χάνει 2 δλ. από τον απόλυτο χρόνο στο 22% της απόστασης ενός αγώνα, η μέση στο 18% (όντας περίπου 1.2 δλ./γύρο ταχύτερη της σκληρής) και η μαλακή στο 10% (όντας περίπου 2.2 δλ./γύρο ταχύτερη της σκληρής).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φθορά αυτών των γομών, η Ομοσπονδία επιθυμεί αυτή να είναι σταδιακή, ώστε να επηρεάζει τη στρατηγική των ομάδων, αλλά να μην οδηγεί και σε υπέρ το δέον φθορά που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη.

Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί να αποθαρρύνουν ένα νέο κατασκευαστή από το να εμπλακεί με το σπορ, αφήνοντας στην Pirelliτα σκήπτρα._Χ.Α.

Ετικέτες: