top icon
Κόσμος

Οι νέες Ferrari 812 Competizione και 812 Competizione A (+video)

Η Ferrari παρουσίασε την περιορισμένης παραγωγής 812 Competizione καθώς και μία targa παραλλαγή της με την ονομασία 812 Competizione A.

Τιμώντας μια πολυετή παράδοση στην κατασκευή ειδικών κατασκευών με περιορισμένο όγκο διάθεσης, η Ferrari αποκάλυψε σήμερα στην πίστα του Fiorano τις νέες 812 Competizione και 812 Competizione A, οι οποίες βασίζονται στη γνωστή και μη εξαιρετέα 812 Superfast.

Σε κάθε περίπτωση, η καρδιά των δύο κατασκευών είναι ο γνωστός, ατμοσφαιρικός V12 κινητήρας των 6,5 λίτρων της Ferrari, ο οποίος αποδίδει για την περίσταση 830 ίππους.

Με όριο περιστροφής τις 9.500 σ.α.λ., το ιταλικό διαμάντι διαθέτει πολλές, αφανείς και διόλου ευκαταφρόνητες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον 12κύλινδρο της 812 Superfast. Όπως για παράδειγμα, τις ελαφρύτερες κατά 40% μπιέλες ,οι οποίες είναι κατασκευασμένες από τιτάνιο, καθώς και την ειδική επίστρωση DLC στους πείρους των εμβόλων για μείωση των τριβών που συμβάλλουν συγχρόνως στην αύξηση της απόδοσης και στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Αυτές οι τροποποιήσεις συνδυάζονται με έναν στροφαλοφόρο άξονα με διαφορετικό «ζύγισμα» και χαμηλότερο κατά 3% βάρος. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ferrari, οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις βρίσκονται στην κυλινδροκεφαλή και στους εκκεντροφόρους, που χρησιμοποιούν τεχνολογίες τις οποίες το ιταλικό εργοστάσιο υιοθετεί ευρέως στους αγώνες – και δη στην F1.

Επεμβάσεις έχουν γίνει επίσης και στο σύστημα εισαγωγής, το οποίο είναι ανασχεδιασμένο, ενώ διαφορετική είναι και η αντλία λαδιού που μεταβάλλει διαρκώς την πίεση με την οποία λειτουργεί – χαρακτηριστικό εδώ είναι επίσης το γεγονός ότι η Ferrari υιοθετεί για τον εν λόγω V12 ένα νέο λιπαντικό μέσο με ιξώδες 5W40 που υπογράφει η Shell.

Από εκεί και πέρα, το σύστημα άμεσου ψεκασμού του καυσίμου έχει εξελιχθεί περαιτέρω προκειμένου ο V12 να «συμβαδίζει» με τους όλο και πιο αυστηρούς κανονισμούς που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων. Έτσι, ο χρονισμός αλλά και η ποσότητα του καυσίμου που «ψεκάζεται» στους θαλάμους καύσης έχουν αναθεωρηθεί, ενώ διαφοροποιήσεις έχουν γίνει και στη πίεση με την οποία λειτουργεί το σύστημα, ειδικά όταν ο κινητήρας είναι κρύος.

Παρά την αναγκαία προσθήκη φίλτρου σωματιδίων, η Ferrari υπόσχεται μια μοναδική ηχητική πανδαισία από τον V12 κινητήρα της, χάρη και στο ανασχεδιασμένο σύστημα εξαγωγής με το οποίο εφοδιάζεται το ατμοσφαιρικό διαμάντι από το Μαρανέλο.

Το τελευταίο συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις, οι οποίες διαδέχονται η μια την άλλη με βελτιωμένη κατά 5% ταχύτητα. Με την γλώσσα των αριθμών, ο συγκεκριμένος V12 παράγει πλέον 830 ίππους στις 9.250 σ.α.λ. και ροπή 692 Nm στις 7.000 σ.α.λ. Σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία η «κλειστή» Ferrari 812 Competizione ξεπερνά σε τελική ταχύτητα τα 340 χλμ./ώρα εξασφαλίζοντας επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 και 200 χλμ./ώρα σε χρόνο 2,85 και 7,5 δλ. (σ.σ.: οι επιδόσεις της 812 Competizione A θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο).

Οι νέες 812 Competizione και 812 Competizione A διαθέτουν σύστημα τετραδιεύθυνσης, το οποίο διαθέτει νέο λογισμικό, ενώ ντεμπούτο στα δύο μοντέλα κάνει η 7η εκδοχή του συστήματος Side Slip Control (SSC) των Ιταλών. Από εκεί και πέρα και με το συνολικό βάρος στη νέα 812 Competizione να είναι μειωμένο κατά 37 κιλά σε σχέση με εκείνο της 812 Superfast, τα δύο μοντέλα πατούν στα ειδικής σχεδίασης και «σύστασης» σπορ ελαστικά Cup2R της Michelin διαστάσεων 275/35 και 315/35, τα οποία συνδυάζονται με 20άρες ζάντες από carbon που εξοικονομούν 3,7 κιλά σε σχέση με τις σφυρήλατες αλουμινίου της 812 Superfast.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η νέα Ferrari 812 Competizione θα παραχθεί σε 990 αντίτυπα, ενώ η 812 Competizione Α σε μόλις 499 – όλα πάντως έχουν ήδη πωληθεί σε εκλεκτούς πελάτες της ιταλικής εταιρείας έναντι 499.000 και 578.000 ευρώ με βάση τις τιμές διάθεσης των δύο μοντέλων στη γείτονα χώρα.

Δείτε το βιντεο από την επίσημη παρουσίαση των νέων Ferrari 812 Competizione και 812 Competizione Α:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ