top icon
Επικαιρότητα

Opel Ampera: Εξηλεκτρισμός ετών 10

Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από την παρουσίαση του Opel Ampera και η γερμανική μάρκα θυμάται το μοντέλο που αποτέλεσε τη βάση για μια νέα κατηγορία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η αυτοκίνηση έχει στραφεί σαφώς προς την ηλεκτροκίνηση και σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι το τέλος της χρονιάς η Opel θα διαθέτει εννέα ηλεκτροκίνητα οχήματα (EV) στην αγορά, από το Corsa-e, Mokka-e, Zafira-e Life, Grandland X plug-in hybrid και την επόμενη γενιά Astra, μέχρι τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Combo-e, Vivaro-e και Movano-e.

Επιπλέον, έως το 2024 η μάρκα σχεδιάζει να προσφέρει μία ηλεκτρική έκδοση για κάθε μοντέλο της γκάμας της. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Michael Lohscheller, CEO της Opel, «εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους μελλοντικούς κλιματικούς στόχους, το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων πρέπει να αυξηθεί σημαντικά» δήλωσε ο Michael Lohscheller, CEO της Opel.

Opel Ampera

Πριν από 10 χρόνια, η Opel παρουσίασε το Ampera, οπότε έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος κατασκευαστής που δημιούργησε ένα όχημα με εκτεταμένη ηλεκτρική αυτονομία, θέτοντας τις βάσεις για μια εντελώς νέα κατηγορία οχημάτων στην αγορά της Ευρώπης. Η υποδομή του Ampera ήταν ενθουσιώδης και μετουσιώθηκε στην ανάδειξή του σε “Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς”.

Επιπλέον, το ηλεκτρικό όχημα εκτεταμένης αυτονομίας της Opel (EREV), επικράτησε στο 13ο Διεθνές Ράλλυ Μόντε Κάρλο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και εναλλακτικά συστήματα κίνησης, με οδηγό τον θρύλο των ράλλυ Bernard Darniche και συνοδηγό τον Joseph Lambert, ενώ τρία ακόμη Ampera βρέθηκαν εντός της πρώτης δεκάδας. Ακόμη, το Opel Ampera πέτυχε 6.631 πωλήσεις το 2012, αποκτώντας το 21% μεριδίου αγοράς στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Opel Ampera

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του Opel Ampera, παίζει το σύστημα ηλεκτροκίνησης Voltec με επέκταση αυτονομίας (range extender), που επιτρέπει στους εμπρός τροχούς να κινούνται πάντα με ηλεκτρική ενέργεια. Από εκεί και έπειτα, μια μπαταρία με 288 κυψέλες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 16 kWh, σε σχήμα Τ και βάρους 198 κιλών, τοποθετημένη στο κεντρικό τούνελ του Ampera, τροφοδοτούσε έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 111 kW (150 ίπποι), προσφέροντας αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 40 έως 80 χιλιομέτρων και παράγοντας μηδενικές εκπομπές ρύπων σε κατάσταση πλήρους φόρτισης.

Με βάση τα πρότυπα μέτρησης κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων εκείνης της περιόδου, το Opel Ampera είχε κατανάλωση 1,2 λίτρων/100 χλμ. και εξέπεμπε 27 γραμ. CO2/χλμ., σε μικτό κύκλο NEDC. Σημειωτέον, πως η μπαταρία χρησιμοποιούσε ένα υγρόψυκτο σύστημα θερμικής διαχείρισης και εκείνη την περίοδο, ήταν σύμφωνα με την Opel η μοναδική μπαταρία μπαταρία μαζικής παραγωγής, που είχε τη δυνατότητα θέρμανσης ή ψύξης.

Opel Ampera

Το Opel Ampera είχε ροπή 370 Nm και επιτάχυνση 0-100 χλμ. σε 9”, ενώ η τελική του ταχύτητα έφτανε στα 161 χλμ./ώρα. Όπως τονίζει η Opel, το Ampera διέθετε σχεδόν αθόρυβη λειτουργία, ακόμη και εφόσον είχε προτιμηθεί η εκτεταμένη αυτονομία (extend-range), που έφτανε στα 500 χιλιόμετρα. Αυτό συνέβαινε χάρη στην παρουσία βενζινοκινητήρα, ο οποίος ενεργοποιούνταν αυτόματα, για τροφοδοσία της μπαταρίας με ενέργεια, εφόσον αυτή έφτανε σε κατάσταση ελάχιστης φόρτισης. Ο βενζινοκινητήρας εσωτερικής καύσης, είχε χωρητικότητα 1.4 λίτρων και ισχύ 86 ίππων.

Opel Ampera

Επιστρέφοντας στην ηλεκτρική μονάδα κίνησης, αυτή τοποθετήθηκε δίπλα από τον βενζινοκινητήρα, κάτω από το καπό, και περιλάμβανε ηλεκτροκινητήρα, ηλεκτρική γεννήτρια/μοτέρ και ένα πλανητικό σύστημα γραναζιών, ενώ σε αντίθεση με τις συμβατικές μονάδες κίνησης, δεν υπήρχαν σχέσεις μετάδοσης. Ταυτόχρονα, το Opel Ampera διέθετε καλώδιο φόρτισης μήκους έξι μέτρων, που αποθηκευόταν στο χώρο αποσκευών, ενώ χρησιμοποιώντας πρίζα 230V/6 ή 10A, υπήρχε δυνατότητα πλήρους φόρτισης της μπαταρίας σε περίπου εννέα ή πέντε ώρες αντίστοιχα, καθώς και προγραμματισμού του χρόνου φόρτισης.

Το Opel Ampera διέθετε δύο βασικά προφίλ οδήγησης, τα Normal και Sport, ενώ για ιδιαίτερες οδηγικές καταστάσεις υπήρχαν τα “Mountain”, για ενέργεια από τη μπαταρία υπό συνεχή οδήγηση σε ορεινές διαδρομές, καθώς και “Hold-charge”, μέσω του οποίου ενεργοποιούνταν ο βενζινοκινητήρας, για διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας στη μπαταρία.

Opel Ampera

Η καμπίνα του Opel Ampera ήταν ταιριαστή με τη συνολική του φιλοσοφία ως μοντέλου, αφού τα συμβατικά όργανα και ενδείξεις αντικαταστάθηκαν από έγχρωμες οθόνες αφής, υψηλής ευκρίνειας. Παράλληλα, το αυτοκίνητο προσέφερε άνετη παραμονή σε 4 ενήλικες, ενώ η χωρητικότητα αποσκευών ήταν 310 λίτρα, που αυξανόταν στα 1005 εφόσον έπεφταν τα καθίσματα.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, διέθετε γόνατα McPherson με κάτω βραχίονες από αλουμίνιο και υδραυλικές βάσεις στήριξης στην εμπρός ανάρτηση, ενώ η πίσω ανάρτηση περιλάμβανε ημιάκαμπτο άξονα. Χάρη στον υβριδικό του χαρακτήρα, το σύστημα πέδησης φόρτιζε κατά το φρενάρισμα την μπαταρία, προσφέροντας βέλτιστη ανατροφοδότηση κατά την κίνηση, μέσω του ηλεκτρικού κινητήρα, χωρίς να μειώνει την απόδοση των φρένων, σε περίπτωση δυνατού πατήματος από τον οδηγό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ