top icon
Κόσμος

Προσέγγιση πολλαπλών λύσεων από τη Mazda

H Mazda θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2015 και στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει μια «προσέγγιση πολλαπλών λύσεων» η οποία φέρνει στο τραπέζι όλες τις διαθέσιμες λύσεις για την επίτευξη του στόχου.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος για τη Mazda. Ως γνωστόν άλλωστε η ιαπωνική μάρκα έχει δεσμευτεί, έως το 2050, να γίνει ουδέτερη σε άνθρακα, σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της. Για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος, η Mazda ακολουθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική που ονομάζεται «Προσέγγιση πολλαπλών λύσεων», η οποία υποστηρίζει ότι όλες οι διαθέσιμες λύσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, ώστε να ταιριάζουν σε όλες τις ανάγκες ατομικής μετακίνησης ή σε τοπικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Mazda είναι να έχει όλα της τα νέα μοντέλα, πλήρως ή μερικώς εξηλεκτρισμένα έως το 2030, ενώ ταυτόχρονα να τελειοποιήσει τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως, σύμφωνα πάντα με το όραμα της εταιρείας στην κατασκευή αυτοκινήτων που απευθύνονται σε αυτούς που αγαπούν την οδήγηση.

Mazda

Συνολικά, η δημιουργία ενός πιο βιώσιμου πλαισίου για την ατομική κινητικότητα είναι η βασική πρόκληση για κάθε κατασκευαστή αυτοκινήτων σήμερα, με τη Mazda να έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει ουδέτερη σε άνθρακα σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, έως το 2050. Πώς σχεδιάζει όμως η εταιρεία να φτάσει εκεί;

Η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων της Mazda θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά καθώς η Mazda πιστεύει ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) θα εξακολουθεί να εφοδιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων και για τα επόμενα χρόνια, η πλήρης ηλεκτροκίνηση μπορεί να είναι μόνο μία πτυχή της βιώσιμης στρατηγικής ηλεκτροκίνησης.

Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας θα είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των ΜΕΚ, μέσω της βελτίωσης απόδοσης της καύσης, των φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων όπως τα e-καύσιμα, καθώς και o εξηλεκτρισμός. Ως εκ τούτου, η Mazda έχει δεσμευτεί να εξηλεκτρίσει, έως το 2030, πλήρως ή εν μέρει, όλα τα νέα της μοντέλα, παρέχοντας μια τεράστια γκάμα διαφορετικών λύσεων για όλες τις ατομικές απαιτήσεις μετακίνησης και τις κατά τόπους συνθήκες.

Mazda e-Skyactiv X

Η σειρά των κινητήρων Skyactiv, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, βελτιώνει ήδη σημαντικά την απόδοση καυσίμου, χωρίς να επηρεάζει την ευχαρίστηση της οδήγησης. Η Mazda θα συνεχίσει να βελτιώνει την αποδοτικότητα των ΜΕΚ και να διερευνά νέους τομείς, όπως τα εναλλακτικά βιοκαύσιμα, για να βελτιώσει περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα των κινητήρων των αυτοκινήτων της. Σε συνδυασμό με μια αποτελεσματική και κατάλληλη λύση ηλεκτροκίνησης, η απόδοση ενός κινητήρα ΜΕΚ μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Στην πραγματικότητα, τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα ΜΕΚ θα αποτελούν το 75% της παραγωγής της Mazda έως το 2030, ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα με μπαταρία (BEV) θα αποτελούν το υπόλοιπο 25%.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πιστή στις αρχές της Mazda να παρέχει τη σωστή λύση για το σωστό σενάριο οδήγησης και τη σωστή αγορά,ο Ιάπωνας κατασκευαστής επιδιώκει διάφορα επίπεδα εξηλεκτρισμού της γκάμας των προϊόντων του. Πρώτον, το σύστημα Mazda M Hybrid συνδυάζει εξαιρετικά τους αποδοτικούς κινητήρες Skyactiv με μια ήπια υβριδική λύση που προάγει την οικονομία καυσίμου χωρίς να προσθέτει πολύ βάρος,και χωρίς να χρειάζεται εξωτερική φόρτιση. Η μπαταρία των 24V ανακτά την ενέργεια που παράγεται κατά το φρενάρισμα, η οποία χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου ή για να δώσει έξτρα ροπή λειτουργώντας υποβοηθητικά στον κινητήρα.

Mazda

Σύντομα, η Mazda θα παρουσιάσει επίσης το πρώτο της σύστημα plug-in hybrid (PHEV). Χρησιμοποιώντας μια μεγαλύτερη μπαταρία, το σύστημα θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για μικρές και μεσαίες αποστάσεις, καθιστώντας τις αστικές μετακινήσεις, απαλλαγμένες από εκπομπές ρύπων. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, η μπαταρία θα υποστηρίζεται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης – όταν εξαντληθεί η αυτονομία της ηλεκτροκίνησης, ενώ αυτός ο κινητήρας θα μπορεί ταυτόχρονα να αναλάβει και τη φόρτιση της μπαταρίας. Θα είναι επίσης δυνατή και η εξωτερική φόρτιση, δίνοντας στους πελάτες την ιδανική ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών επιδόσεων, ευκολίας και αυτονομίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τέλος, η Mazda θα διευρύνει τη γκάμα των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο τις αγορές που παράγουν πράσινη ενέργεια και διαθέτουν καλές υποδομές φόρτισης. Το πρώτο μοντέλο BEV της εταιρείας, το Mazda MX-30, διατίθεται με μπαταρία 35,5 kWh – χωρητικότητα που επιλέχθηκε σκόπιμα για τις πολύ καλές περιβαλλοντικές της επιδόσεις σε σύγκριση με μεγαλύτερα μοντέλα. Καθώς εκπέμπεται περισσότερο CO2 κατά την παραγωγή μιας μπαταρίας από ότι κατά την παραγωγή των καυσίμων, τα BEV κυκλοφορούν στους δρόμους με σχετικά μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα – και όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτύπωμα του CO2. Μια μπαταρία 35,5 kWh είναι ιδανική για τα περισσότερα καθημερινά σενάρια αστικής οδήγησης, χωρίς αύξηση των εκπομπών του CO2 σε σημείο όπου το περιβαλλοντικό όφελος ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος θα ήταν υπό συζήτηση. Ωστόσο, καθώς αναπτύσσονται τεχνολογίες και μέθοδοι παραγωγής, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Mazda να προσθέσει και άλλα μεγέθη και μοντέλα στη σειρά BEV.

Mazda

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ