top icon
Επικαιρότητα

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Τέρμα οι «αχυράνθρωποι» από τα πρατήρια που κλέβουν στην αντλία

Mια νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία φιλοδοξεί να κλείσει ένα σημαντικό «παράθυρο» στους λαθρέμπορους καυσίμων, ετοιμάζουν οι αρμόδιες αρχές για να περιορίσουν την εγκληματικότητα στο θέμα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σημείων των πρατηρίων καυσίμων που εντοπίζονται με «επεξεργασμένες» αντλίες. Με αυτή τη μέθοδο η συγκεκριμένη διάταξη θα εισαγάγει ουσιαστικά την ποινή και στο σημείο. Αυτό σημαίνει πως όσο διαρκεί η αναστολής ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως πρατήριο, ούτε με το πρόσχημα της «νέας» επιχείρησης. Έτσι, αχρηστεύονται οι «αχυράνθρωποι» που χρησιμοποιούν συχνά όσοι εγκληματούν διαπράττοντας λαθρεμπόριο καυσίμων, για να προσπεράσουν το κλείσιμο της επιχείρησης που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα. Τον Αύγουστο του 2016 ψηφίστηκε μια τροπολογία, που δεν επιτρέπει τη χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας σε πρατήριο που παρανόμησε στη σύζυγο και σε συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού του παραβάτη. Ωστόσο οι λαθρέμποροι βρήκαν τρόπο να το «μαϊμουδίσουν» αυτό, εφευρίσκοντας τους «αχυράνθρωπους». Πλέον και αυτή η… επιλογή λαμβάνει τέλος, αφού η νέα τροπολογία μοιάζει αποτελεσματική, κάτι που μένει να αποδειχτεί και στην πράξη.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πόσο θα είναι το χρονικό διάστημα της αναστολής. Ωστόσο έχει αποφασίσει πως πάνω στην «επεξεργασμένη» αντλία θα υπάρχει ένδειξη για την εγκληματική πράξη που προηγήθηκε, η οποία θα υπακούει στην ιδιαίτερα αποτελεσματική από πλευράς ψυχολογίας λογική του «σε κάνω βούκινο». Οι σοβαροί παίκτες της αγοράς πετρελαιοειδών έχουν ήδη ενημερωθεί για την κίνηση αυτή, η οποία τους βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η κλοπή στην αντλία είναι από τις πιο διαδεδομένες εγκληματικές πράξεις στην αγορά πετρελαιοειδών. Σε έρευνα που είχε διεξάγει το φθινόπωρο του 2016 το Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε πρατήρια καυσίμων της Αττικής, βρέθηκαν «επεξεργασμένες» μία στις έξι αντλίες, αναλογία σαφώς ανατριχιαστική ως προς την θρασύτητά της.

Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε αυτό να λειτουργήσει και να στείλει τους κλέφτες στον χώρο των καυσίμων εκεί που πρέπει να βρίσκονται.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ